Počet nabídek ubytování formou hostitelství v Česku roste. Airbnb zaznamenalo 86% nárůst!

Oblíbenost ubytování formou hostitelství roste i v České republice. Projevuje se to i nárůstem zájmu o komunitní platformu Airbnb. Celosvětově mohou zájemci jejím prostřednictvím využít téměř 2 miliony hostitelských nabídek. Hostitelé z Česka nabízejí přes Airbnb již 10 tisíc míst k ubytování, což je o 86 % více než v loňském roce. Nejvíce nabídek je k dispozici v Praze, aktuálně více jak 7 tisíc. Nárůst zájmu je ale patrný i v Liberci, Karlových Varech nebo Brně. Typickým českým hostitelem je žena ve věku 20 – 39 let. (TZ)

Celosvětový počet hostitelských nabídek za poslední čtyři roky vzrostl téměř dvojnásobně. Aktuálně si uživatelé této služby mohou vybrat mezi 2 miliony nabídek krátkodobých pronájmů. Hostitelé přes Airbnb kromě pokojů, bytů, apartmánů či domů nabízejí i netradiční formy pronájmu, např. v igloo, majáku či v domku na stromě. Typickým českým hostitelem je žena ve věku od 20 do 39 let.

Od roku 2008, kdy byla firma založena, se prostřednictvím Airbnb ubytovalo 70 milionů hostů. Z hlediska teritoriálního ještě před třemi lety tvořilo největší podíl ubytování v USA, dnes je to méně než 30 %. V současné době převažuje Evropa. Nejčastěji vyhledávanými destinacemi jsou Paříž či Londýn. Česká republika představuje pro Airbnb rychle rostoucí trh. Meziročně vzrostl počet hostů z celého světa mířících prostřednictvím Airbnb do Česka o 127 %.

Hostitelství představuje výbornou příležitost pro osoby, které si chtějí zajistit dodatečné příjmy nebo finančně podpořit svoje podnikání. Zakladatelé Airbnb odstartovali svůj byznys v jednom bytě s volnou matrací a nadšením pro věc. Nyní tato platforma pomáhá mnohým začínajícím podnikatelům po celém světě vydělat si pronájmem volných prostor dostatek peněz k financování svých snů.

Zkušenosti s hostitelstvím má i Tomáš Turek, zakladatel platformy Daytrip zaměřené na cestování. „Hostitelství přes Airbnb je pro nás více než jen snahou přivydělat si. Pokoj, který pronajímáme, je součástí domu, ve kterém spolu s kolegy vedeme náš startup Daytrip. Trávíme v něm tedy téměř veškerý volný čas. Sdílení ubytování s lidmi z celého světa nás nejen vrací do reality, ale také díky tomu získáváme nový pohled na naše podnikání, jehož potenciální zákazníci jsou právě cestovatelé,“ říká Tomáš.

AIRBNB DATA A ZAJÍMAVOSTI

 

  • Kumulativní součet hostitelských nabídek (celosvětově):

 

Do roku 2011: 120 000

Do roku 2012: 300 000

Do roku 2013: více jak 500 000

Do roku 2014: více jak 1 milion

Do roku 2015: 2 miliony

 

  • Meziroční nárůst hostitelské nabídky v České republice:

 

Praha: 82%

Ostatní města: 120%

Liberec: 80%

Karlovy Vary: 73%

Brno: 86%

Celkem: 86%

 

  • Meziroční nárůst hostů mířících do České republiky přes Airbnb:

 

Praha: 122 %

Ostatní města: 257 %

Liberec: 182 %

Karlovy Vary: 130 %

Brno: 181 %

Celkem: 127 %

 

  • TOP 10 míst, kam turisté přes Airbnb nejčastěji cestují:

 

1) Paříž 5) San Francisco 9) Singapur

2) Londýn 6) Melbourne 10) Moskva

3) New York 7) Sydney

4) Los Angeles 8) Toronto

 

  • Zajímavé hostitelské nabídky (celosvětově):

 

vila – 40 000 nabídek

igloo – 60 nabídek

hrad nebo zámek – 1 400 nabídek

loď – 3 000 nabídek

dům na stromě – 620 nabídek

ostrov – 270 nabídek

maják – 50 nabídek

O Airbnb

Společnost Airbnb byla založena v srpnu 2008 a sídlí v kalifornském San Franciscu. Airbnb je důvěryhodná komunitní platforma, díky které mohou její uživatelé přes počítač, mobilní telefon či tablet, nabízet, vyhledávat a rezervovat jedinečné možnosti ubytování po celém světě.  Ať už se jedná o přenocování v pěkném apartmánu, týdenní pobyt na hradě nebo měsíční prázdniny ve vile. Navíc v mnoha cenových úrovních, ve více než 34 000 městech a 190 zemích světa. Airbnb se svým prvotřídním zákaznickým servisem a rostoucí komunitou uživatelů nabízí nejjednodušší způsob, jakým mohou lidé zpeněžit své nevyužité ubytovací kapacity, a jak je mohou nabídnout milionům zájemců z celého světa.