Průzkum Acronis ke Světovému dni zálohování: již každý třetí člověk ztratil svá data

Praha, 31. března 2016 – Acronis, celosvětový lídr hybridních cloudových řešeních ochrany dat, zveřejnil u příležitosti dnešního Světového dne zálohování novou globální studii věnovanou ochraně osobních dat v počítačích, tabletech a mobilních zařízeních. V současné době již téměř polovina respondentů registruje ve své domácnosti 4 a více zařízení, přičemž 45 % uživatelů se nejvíce obává ztráty svých soukromých fotografií či videí. Hlavními nároky uživatelů na zálohování dat jsou vysoká úroveň zabezpečení, jednoduché ovládání a kapacita úložného prostoru. (TZ)

Infografika Acronis World Backup Day

Zatímco dříve byly hlavními důvody strachu o data především selhání hardwaru či náhodné smazání, dnes se k nim přidává vyděračský software (ransomware), který blokuje počítačové systémy a data, dokud uživatel či forma nezaplatí výkupné. Jen organizace Internet Crime Complaint Center zaregistrovala během jediného roku 992 nahlášených případů ransomwaru v úhrnné ztrátě 18 milionů dolarů. Jedním z efektivních způsobů obrany proti útokům ransomwaru je zálohování a obnova zablokovaných dat.

Průzkum společnosti Acronis, měl za cíl porozumět chování uživatelů v oblasti ochrany svých dat. Zahrnul 4 000 respondentů z celého světa a přišel s následujícími zjištěními:

  • 33 % respondentů již někdy ztratilo svá data;
  • V domácnostech 46 % dotázaných uživatelů se využívají 4 a více zařízení (PC, tabletů, chytrých telefonů), u 9 % domácností je to dokonce 10 a více zařízení;
  • Nejvíce se uživatelé obávají ztráty fotografií a videí (45 %), osobní identity (33 %), pracovních dokumentů (22 %) a hudby (12 %);
  • Nejčastěji uživatelé zálohují svá data v noci (58 %) nebo při sledování televize (27 %)
  • K hlavním nárokům na zálohovací řešení řadí zajištění bezpečnosti dat (38 %), jednoduché ovládání (30 %) a kapacitu úložného prostoru (28 %).

„S tím, jak roste počet zařízení využívaných v domácnostech, zvyšuje se také význam ochrany důležitých rodinných informací,“ řekl Zdeněk Bínek, zodpovědný za prodej řešení Acronis na českém a slovenském trhu. „Uživatelé zodpovědní za ochranu dat v domácnostech by si měli v souvislosti s aktuálními hrozbami zejména porovnat náklady na případnou obnovu dat. Tj. výši výkupného v důsledku napadení ransomwarem, které dnes typicky činí 12 000,- až 25 000,- Kč, s náklady na specializované zálohovací řešení, jež jsou desetinásobně nižší a v cloudové verzi obsahují neomezenou úložnou kapacitu.“

Všichni, kdo se starají o data v domácnosti včetně rodinných fotografií, kontaktů, důležitých dokumentů a dalších souborů, by měli dodržovat tyto minimální bezpečnostní zásady:

  1. Pravidelně zálohovat klíčová data všech členů rodiny
  2. Udržovat operační systémy vždy v aktualizovaném stavu
  3. Obezřetně zacházet s podezřelými e-maily a odkazy z neznámých zdrojů – mohou obsahovat nákazu ransomwarem

Více informací a možnost bezplatného vyzkoušení zálohovacího softwaru lze nalézt na www.acronis.cz a http://www.acronis.cz/stazeni/ati2016/.

O společnosti Acronis

Acronis poskytuje řešení pro zálohování, obnovu po haváriích a bezpečné sdílení a synchronizaci dat. Produkty společnosti Acronis chrání data více jak 5 miliónů jednotlivců a 500 000 podniků ve více než 145 zemích. Poskytují snadno použitelné, komplexní a bezpečné zálohy všech souborů, aplikací a operačních systémů napříč všemi prostředími – virtuálními, fyzickými, cloudovými i mobilními. Na českém trhu společnost působí od roku 2003. Více na www.acronis.cz či www.acronis.com.