Unikátní ptačí hotel – novinka v jarním programu Slow TV na Playtvak.cz má první návštěvníky

V přímém přenosu můžou diváci Slow TV pozorovat ptačí hosty, kteří zalétnou do unikátního ptačího hotelu se dvěma luxusními apartmány – modrým a růžovým. Po několika dnech vysílání už modrý apartmán obsadil pár sýkorek a začínají přípravy budování hnízda. Pětihvězdičkový hotel pro ptáčky vytvořil český designér Petr Bakoš s pomocí dalších tvůrců kolem pražské Harddecore Gallery. (TZ)

Lino, tapety, designová police, svítidlo a tematické plakáty, to vše jsou prvky moderního ptačího bydla. Luxusní apartmány ptačího hotelu se nacházejí v krásném prostředí Botanické zahrady UK v Praze na Albertově. Modrý apartmán si před pár dny zalétli prohlédnout první ptačí návštěvníci.

„Jsou to určitě nejluxusnější ptačí budky v České republice,“ říká Ivan Sobička, šéfredaktor pořadu Slow TV. „Aniž si to ptáčci uvědomují, mají k dispozici kromě moderního designu také wi-fi připojení, dálkově ovládaná světla, záložní zdroj energie a hlavně inteligentní kamerový systém s nočním viděním.“

V každém apartmánu zajišťují přímý přenos dvě miniaturní kamery, které lze přepínat – jedna  je na stropě a druhá na zadní stěně. A co mohli diváci sledovat v prvních dnech po spuštění vysílání? Obě designové ptačí budky se téměř okamžitě dočkaly prvních návštěv. Zprvu opatrné nakouknutí zobáčků, první krůčky, pár zanechaných větviček … dnes je už jisté, že modrý apartmán umístěný na jabloni obydlí párek sýkory modřinky a diváci se brzy dočkají vajíček. Vzhledem k tomu, že sýkorky mohou vyvést za jeden rok i dvě generace potomků, máme se ještě na co těšit. Růžový apartmán umístěný na túji je zatím stále volný.

Nový „ptačí“ program na Playtvak.cz je, podobně jako další streamy divácky úspěšného pořadu Slow TV, inspirován pořady norské televize NRK, která podobný nápad realizovala pod názvem Piip Show. Na tvorbě českého ptačího hotelu se rovným dílem podíleli designéři a technologičtí experti.

Budky byly konzultovány s několika odborníky z České společnosti ornitologické. Všechny použité materiály, barvy, konstrukce, rozměry a technologie byly označené za nerušící. Důležité je, že se podmínky nesmí měnit po zahnízdění, ptáci si budku vybrali, protože jim vyhovuje. To všichni důsledně dodržují.