Nové rychlodobíjecí stanice ČEZ pro elektromobily dodá ABB

Praha, 25. dubna – Vítězem výběrového řízení na dodavatele veřejných rychlodobíjecích stanic pro elektromobily, které po celé České republice instaluje projekt Elektromobilita ČEZ, se stala společnost ABB Česká republika, přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci. ČEZ tak v krátké době zdvojnásobí počet těchto zařízení schopných za necelou půlhodinu doplnit až 80% kapacity baterií elektromobilu. (TZ)

Několik nových veřejných rychlodobíjecích stanic zlepší ještě do poloviny letošního roku podmínky pro cestování elektromobilem po České republice. Projekt Elektromobilita ČEZ totiž dnes uzavřel šestiletý kontrakt s vítězem výběrového řízení na dodávku nových stanic, společností ABB Česká republika. Ta je od nynějška novým dodavatelem a zajišťovatelem servisu rychlodobíjecích stanic pro síť největšího tuzemského provozovatele dobíjecí infrastruktury.

„Věříme, že s pomocí ABB rychle zdvojnásobíme rozsah naší stávající sítě rychlodobíjecích stanic v České republice a současně výrazně zvýšíme spolehlivost naší dobíjecí infrastruktury,“ řekl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. Elektromobilita ČEZ momentálně provozuje v České republice 57 veřejných dobíjecích stanic (z toho 10 rychlodobíjecích). Aktuální mapa lokalit s dobíjecími stanicemi a kompletní set informací je k dispozici na www.elektromobilita.cz

„Jsme skutečně hrdí na to, že jako globální lídr v segmentu nabíjecí infrastruktury jsme se stali dodavatelem průlomového projektu v oblasti elektromobility v České republice. Nejmodernější nabíjecí systém od ABB je schopen pružně reagovat na všechny existující a nově přicházející požadavky z oblasti elektromobility. Ráda bych zdůraznila zejména oblast preventivní údržby, kde je ABB technologie schopna diagnostikovat sama sebe a díky unikátnímu řešení inteligentní predikce lze předvídat nestandardní události v síti ještě dříve, než k nim dojde, a ochránit tak nabíjecí jednotky před potenciálním výpadkem,“ uvedla Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika.

Rychlodobíjecí stanice je standardně vybavena DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, které umožňují proces nabíjení s výkonem až 50 kW. Dále je k dispozici AC nabíjení se standardním konektorem (zásuvkou) Mennekes, který umožňuje proces nabíjení s výkonem až do 22 kW. Nabíjení s pomocí DC konektorů umožňuje 80% dobití kapacity akumulátoru elektromobilu mezi 20 a 30 minutami. Uživatel se při dobíjení identifikuje jedinečnou ID kartou fungující na bázi paušálních plateb. Měsíční paušální platba zákazníka za využívání sítě klasických stanic činí 150 korun a od druhého pololetí se bude vztahovat i na rychlodobíjecí stanice.

Elektromobilita je trendy

V České republice je v současnosti registrováno už více než tisíc elektromobilů, z nichž zhruba čtyřicet patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy i v České republice se stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Projekt Elektromobilita ČEZ spolupracuje s 50 partnery z řad automobilek, municipalit, obchodních center, komerčních subjektů i radnic po celé České republice. V kategorii územních celků jde vedle Pardubického kraje např. také o Ústecký kraj, Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj, z řad institucí a ministerstev jsou to zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo dopravy nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Mezi partnery patří také Krkonošský národní park a Národní park Šumava.

Více o standardních dobíjecích stanicích projektu Elektromobilita ČEZ:

http://www.elektromobilita.cz/edee/content/file-other/elektromobilita/partneri/tk_dobijeci_stanice.pdf

Víte, že …

  • letos v období od ledna do března se v České republice registrovalo 53 nových elektromobilů?
  • v tuzemsku se za celý loňský rok registrovalo celkem 367 nových elektromobilů?
  • v roce 2015 byly nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan, BMW a Tesla model S?
  • pokud bychom uvažovali všech v současnosti cca 1000 nově registrovaných elektromobilů a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh / 100 km bude k jejich dobíjení potřeba 2,25 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 1000 českých domácností)?
  • lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem?
  • Partnery projektu Elektromobilita ČEZ jsou také automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice?

ABB (www.abb.com) je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Umožňuje zákazníkům ze sféry energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. ABB Group má kolem 135 000 zaměstnanců v téměř 100 zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách, má zde sedm výrobních závodů, čtyři centra pro výzkum a vývoj a komplexní servisní služby. ABB ČR zaměstnává více než 3 400 lidí.