Robot YuMi bude spolupracovat na montáži zásuvek v závodě ABB v České republice

Praha, 3. května 2016 – Společnost ABB, přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, dnes oznámila instalaci robota YuMi v závodě na výrobky nízkého napětí v Jablonci nad Nisou. YuMi je první robot na světě, který skutečně dokáže spolupracovat s lidmi. (TZ)

YuMi, určen k montáži malých součástí, bude v závodě ABB s.r.o., Elektro-Praga pracovat společně s lidmi na jedné výrobní lince určené pro montáž elektrických zásuvek. Díky důsledně bezpečné konstrukci tento robot se dvěma pažemi při spolupráci s lidmi zaručuje naprostou bezpečnost pro okolí a zvyšuje úroveň výroby v závodě přesným opakováním úkonů.

„Jsme nadšení, že jsme výrobní linku rozšířili o robota YuMi. Toto robotické řešení vnáší do montážního postupu jedinečné výhody mezi něž patří vyšší efektivita,  kvalita,  bezpečnost a kvalitnější ergonomie pracoviště,“ uvedla Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika. „Robot YuMi ve spolupráci s lidmi je díky svým vynikajícím vlastnostem pro náš závod dokonalým řešením pro montáž malých součástí.“

YuMi bude využívat služby vyvinuté společností ABB, jež umožňují monitorovat robota během výroby a provozu. Tento monitoring nejen zvyšuje efektivitu robota, ale snižuje také náklady na servis a prodlužuje dobu provozuschopnosti i životnosti robota. Díky této diagnostické technologii je reaktivní způsob údržby nahrazován prediktivní, proaktivní a okamžitou servisní podporou. Před nástupem internetu věcí, služeb a lidí probíhala údržba robotů podle předem daného rozvrhu.

„YuMi, zkratka slov You and Me, tedy ty a já, otevírá pro české podniky, jako je ABB s.r.o., Elektro-Praga, příležitost zvýšit jejich produktivitu. Sdílení úkolů mezi lidmi a roboty je skvělým způsobem, jak akcelerovat výrobu,“ uvedla Tanja Vainio.

YuMi, první robot na světě, který skutečně dokáže spolupracovat s lidmi, je dalším krokem strategie ABB Next Level, která se zaměřuje na udržitelnou tvorbu hodnot. Strategie je založená na třech klíčových pilířích – ziskovém růstu, neustálém zvyšování produktivity a na obchodně zaměřené spolupráci.

Montážní postup

Pracoviště tvoří robot YuMi, operátor, přípravky se senzory, dopravníky, vibrační podavače a systém rozplétání pružin. YuMi manipuluje s pružinkami, dětskou pojistkou a krytem dětské pojistky. Celý proces začíná operátor, který před robota položí dvě víčka zásuvky a dvě krytky dětské pojistky. YuMi uchopí přísavkami dětské pojistky a ty založí do připravených víček zásuvky. V dalším kroku YuMi vyjme připravené pružinky ze zásobníku (pro každou zásuvku dva kusy) a následně je vloží do prostoru mezi dětskou pojistkou a víčkem zásuvky. V závěrečné fázi uchopí pomocí vakuových přísavek krytky dětské pojistky a položí je na víčko zásuvky již opatřené dětskou pojistkou a pružinkami. Operaci dokončí zatlačením krytky dětské pojistky do víčka zásuvky. Operátor opatří víčko šroubkem a zkompletovanou zásuvku odešle k balení. Operátor vedle manipulace odpovídá za dohled nad celou montáží.

ABB Robotika

ABB Robotika je předním dodavatelem průmyslových robotů. Poskytuje mimo jiné softwarová řešení pro roboty, aplikace a periferie, periferní zařízení, modulární výrobní buňky a dále služby v oblasti svařování, manipulace, lakování, paletizace a obsluhy strojů. Ke klíčovým trhům patří automobilový průmysl, výroba plastů, obrábění, slévárenství, elektronika, farmaceutický a potravinářský průmysl. Silná orientace na ucelená řešení pomáhá výrobcům zvýšit produktivitu, kvalitu výroby a bezpečnost práce. ABB již po celém světě instalovala více než 250 000 robotů.

ABB (www.abb.com) je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Umožňuje zákazníkům ze sféry energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. ABB Group má kolem 135 000 zaměstnanců v téměř 100 zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách, má zde sedm výrobních závodů, čtyři centra pro výzkum a vývoj a komplexní servisní služby. ABB ČR zaměstnává více než 3 400 lidí.