Piráti v sobotu demonstrují za legalizaci

Volání po legalizaci konopí rozvíří pražský vzduch již tuto sobotu 7. května, a to díky každoročně pořádané demonstraci Million Marihuana March. Tradiční pochod začíná v 12:30 na Karlově náměstí a projde centrem metropole až na Letnou, kde bude následovat celodenní program. Podpořit odpor k nesmyslné kriminalizaci marihuany přijde jako oficiální partner akce i Česká pirátská strana. (TZ)

Ta zkrášlí pestrobarevnost průvodu pirátskými vlajkami a alegorickým vozem s DJs z Radia Rastafari, které finančně podporuje v rámci participativního rozpočtování. Z průvodu Piráti zajistí i audio streaming na stránkách rádia, který se sice atmosféře na místě vyrovná těžko, ale může se stát alespoň uspokojivým bolestným pro ty, kterým se to v sobotu nehodí. Na Letné postaví Piráti vlastní informativní stánek a předseda strany Ivan Bartoš bude na místě spolu se senátorem Václavem Láskou ze Zelených a Filipem Humplíkem z ODS a dalšími diskutovat o konopné problematice v rámci „High parku“, politické debaty, na jejíž organizaci se strana také každoročně podílí.

„Jediným, kdo ze současného nastavení legislativy vůči užívání psychotropních látek těží, je černý trh. Zatímco tomu se daří, dochází k absurdnímu postihování jednotlivců, a to například důchodců, kteří si rostlinu pěstují, aby jim ulevila od bolesti. Účel boje s konopím, a vůbec represivní protidrogová politika, se tak naprosto míjí účinkem,“ vysvětluje Ivan Bartoš pravidelnou účast Pirátů na demonstraci.

Akci organizuje občanské sdružení Legalizace.cz, které stejně jako Piráti proti nesmyslné kriminalizaci marihuany dlouhodobě bojuje a jejíž šéf Robert Veverka kandidoval za Piráty jako nezávislý i do voleb do Evropského parlamentu. Součástí celodenního programu jsou koncerty – za headlinery organizátoři zvolili rockovou skupiny Tony Ducháček a Garage, kromě toho vystoupí elektroničtí The Tchendos, reggae-ska dostane prostor díky vystoupení skupiny Larika a o tanečnější se postarají United heads nebo Circus problem. Atmosféru na Letné zpestří DJ´s stage s oporou ve workshopu pro DJ nebo fireshow skupiny Tribo Fuego. Na místě bude fungovat konopný trh, jehož součástí bude distribuce semínek od TaoSeeds zdarma pro seniory, jež chtějí vlastní rostlinku vypěstovat za léčebným účelem – stejně tak semínka od spřátelených TaoSeeds poskytuje v rámci kampaně za legalizaci a samopěstění i Pirátská strana. K dispozici budou i tištěné Pirátské listy, informativní pirátské filtry, či nový free časopis Roots, se kterým Piráti spolupracují. Trh doplní stánky neziskových organizací včetně toho pirátského. Kreativnější účastníci si mohou skrz fotografii se svým originálním transparentem vysoutěžit roční předplatné časopisu Legalizace.

Hlasy pro liberálnějším přístupu k užívání nejen marihuany postupně zaznívají nejen ze strany jejích rekreačních uživatelů, ale i třeba z úst politiků.

„Jen těžko lze hledat příklad většího rozporu mezi slovy a skutečností, než je tomu v případě globální protidrogové politiky, při jejímž formulování mají přednost emoce a ideologie spíše než fakta. Celosvětově náklady na vynucování drogové prohibice převyšují sto miliard dolarů za rok (2,5 bilionu korun), ovšem obrat černého trhu s narkotiky dosahuje více než trojnásobku. Drogy tak patří mezi jeden z největších komoditních trhů na světě,“ napsal ve své eseji apelující na dekriminalizaci drog bývalý šéf OSN Kofi Annan.

Zatímco Latinská Amerika už celé dekády zápasí s narkomafiemi, statistiky ze zemí, které konopí dekriminalizovaly, dokazují, že legalizace počet uživatelů nezvyšuje. Zářným příkladem se stalo například Portugalsko, kde se díky dekriminalizaci drog snížil jejich pouliční prodej a s tím i dostupnost dětem. Nynější podoba zákona v Česku se sice tváří, že v medicíně už je konopí akceptováno, ale ve skutečnosti stále není pro zájemce snadné se k léku dostat. Tento model navíc nepodporuje přirozenou cestu, jak si konopí obstarat – samopěstitelství.

Piráti se dlouhodobě snaží o nabourání předsudků vůči psychotropním látkám a domnívají se, že schůdnějším řešením nejsou zákazy, ale efektivní regulace. Součástí účinné kontroly tohoto odvětví by měl být funkční systém prevence, regulace a pomoci, jež by předcházela rizikům spojeným s užíváním. Příjmy ze zdanění psychotropních látek by se navíc daly použít právě k léčbě závislých lidí či financování preventivních programů. Cílem takové pirátské politiky je omezení vlivu černého trhu, zvýšení všeobecné informovanosti a omezení rizikového užívání psychotropních látek.

„Čím více nás v sobotu přijde, tím větší tlak můžeme vytvořit. Můžeme ukázat, že hlasy po otevření bran zákona nejen pro léčebné konopí, ale i pro rekreační kouření jointů, nezní ze strany vyvrhelů na okraji společnosti, ale že pramení z obyčejné soudnosti podporované fakty z uskutečněných studií a vědeckých výzkumů. Čekáme vás v tuto sobotu v půl jedné na Karlově náměstí!“ vzkazují Piráti.

Odkazy