Objem přenesených dat nezadržitelně roste. Hlavní podíl na tom mají smartphony

Ericsson: Objem přenesených dat nezadržitelně roste. Hlavní podíl na tom mají smartphony (TZ)

  • Globální mobilní datový přenos vzrostl mezi první čtvrtletím roku 2015 a 2016 o 60 %
  • Do konce roku 2021 bude přibližně 90 % mobilního datového přenosu probíhat prostřednictvím smartphonů
  • Přenosová rychlost 1 Gbps by měla být komerčně dostupná již v roce 2016

Ericsson Mobility Report je jednou z nejkomplexnějších studií zabývajících se mobilním datovým provozem v mobilních sítích na celém světě. Její nejnovější vydání popisuje vývoj směrem k tzv. propojené společnosti a přichází s řadou zjištění odhalujících globální i lokální trendy.

Růst datového provozu nepolevuje a udržuje stále rychlé tempo. Globální mobilní datový přenos vzrostl mezi první čtvrtletím roku 2015 a 2016 o 60 % a to především v důsledku zvyšující se spotřeby dat na jednoho uživatele a také zvyšujícího se počtu připojení datových služeb pro smartphony. Do konce roku 2021 bude přibližně 90 % mobilního datového přenosu probíhat prostřednictvím smartphonů.

Počet připojení přes datové služby telekomunikačního operátorů v letech 2015 až 2021 čeká celosvětový růst. Nejvíce vzroste na Blízkém Východě a v Africe – a to až až čtyřnásobně. V Indii se pak mobilní datový provoz do roku 2021 zvýší patnáctinásobně. V Severní Americe, která je v současné době nejrozvinutějším trhem, vzroste mobílní provoz jen v tomto roce o 50 %.

V prvním čtvrtletí roku 2016 také velmi rychle rostl počet LTE připojení. Díky poptávce po zlepšení uživatelské zkušenosti a zážitku a také díky rychlejším sítím, přibylo 150 milionů nových připojení, přičemž jejich počet celosvětově dosáhnul 1,2 miliardy. Společnost Ericsson očekává, že dosud nejvyšší přenosová rychlost 1 Gbps bude komerčně dostupná již v letošním roce.

Zavedení standardu 5G je očekáváno dřív, než se původně předpokládalo a plánovalo. Mezi zeměmi, které plánují tuto dřívější implementaci 5G, je však nutné sladění frekvenčních pásem, jakožto součástijiž probíhajícího procesu pro WRC-19, který je zaměřený na pásma pro komerční zavedení 5G po roce 2020. Zavedení standardizace 5G umožní široké využití Internetu věcí. Vyšší kapacita umožní připojení ještě více zařízení a nižší nároky na spotřebu energie umožní bateriím připojených zařízení vydržet až desetkrát víc, než je tomu dnes.

POZNÁMKY PRO REDAKTORY:

Více informací o studii Ericsson Mobility Report najdete ZDE.

Grafy ke stažení na následujícím odkazu: http://bit.ly/1PLqcve

Brífink, prezentace, videa a další materiály:
www.ericsson.com/press a www.ericsson.com/investors

O SPOLEČNOSTI ERICSSON

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

www.ericsson.com
www.ericsson.com/press
www.facebook.com/ericsson
www.facebook.com/technologyforgood
www.twitter.com/ericssonpress
www.youtube.com/ericssonpress