V Česku vznikla nejlepší aplikace na výuku jazyků na světě!

Projekt “Mooveez – English with movies” (Angličtina s filmem) z dílny českého startupu získal v Londýně prestižní ocenění ELTons, které uděluje British Council nejlepším řešením pro výuku angličtiny. Za svou mobilní aplikaci pro tablety si odnesl vítězství v hlavní kategorii “Digitální inovace”. Je to vůbec poprvé, kdy toto ocenění získali Češi. (TZ)

2. června 2016 v Londýně vyhlásila British Council ve spolupráci s organizací Cambridge English Language Assessment vítěze mezinárodní soutěže ELTons (ELT – English Language Teaching). Jedná se o jedinou mezinárodně uznávanou cenu, udělovanou výjimečným projektům na poli výuky angličtiny. Udělována je celkem v šesti kategoriích a cenu za rok 2016 v kategorii „Digitální inovace“ si odnesla česká společnost Archimedes Inspiration.

Aplikace na výuku angličtiny s filmem je volně ke stažení pro iPad, v nejbližší době by měla být k dispozici také její plná verze pro Android a ve vývoji je i verze pro chytré telefony. Uživatel platí pouze za speciálně upravené světově známé filmy s interaktivními výukovými materiály – jsou zde dvoujazyčné titulky, které si lze jednoduše opakovaně přehrávat, lze si označit kterýkoliv dialog, ke kterému se chce divák vrátit. Filmy jsou rozděleny do „kapitol“, na které navazují gramatická cvičení a testy z toho, co právě divák viděl a slyšel a mnohé další funkce. Angličtina s filmem si klade za svůj cíl obklopit uživatele jazykem skrze obsah, který je pro něj atraktivní. Vychází tedy z odborníky doporučované metody, kdy pro zvládnutí cizího jazyka je vhodné dělat především to, co člověka baví v jazyce mateřském. Mooveez také využívá skutečnost, že učení je mnohem efektivnější, když se propojí zvuk, obraz a text, a zapojí se tak všechny smysly a emoce do procesu zapamatování. Aplikaci lze díky propracovaným podpůrným materiálům využívat samostatně, nebo v rámci komplexního vzdělávacího systému v kombinaci s lektorskými hodinami.

Jak poznamenal Steve Phillips, předseda národní asociace akreditovaných center pro výuku angličtiny ve Spojeném království English UK, který cenu předával: „Jsem šťastný, že jsme v roce 2016 a pryč jsou časy, kdy učitelé jako já museli pracovat jen s pořád se sekající černou tabulí. Ceny v kategorii Digital Innovations jsou cenami budoucnosti. Velké díky těm, kteří tyto inovace tvoří. Tyto jsou zároveň výzvou pro nás, abychom drželi krok se současnými technologiemi.”

„Mnoho lidí se naučilo jazyky sledováním televize. Kupříkladu věděli jste, že jeden film obsahuje v průměru 2000 unikátních slov a již 1000 slov představuje 60 % nejběžnější slovní zásoby? Učení jazyků s filmy ale Mooveez posouvá na úplně novou úroveň,“ vysvětluje Miroslav Pešta, iniciátor projektu. „Tušili jsme, že je naše aplikace unikátní a i díky tomu se nám podařilo dostat na svou stranu největší hollywoodská studia a získat celosvětová práva na jejich filmy. Ocenění ELTons si ohromně vážíme a věříme, že nás posune blíže našemu cíli – tedy aby se každý, kdo chce, dokázal naučit cizí jazyk. A v konečném důsledku, aby si lidé na celém světě víc rozuměli,“ dodává.

Metodika Mooveez vychází z myšlenky, že učit se cizí jazyk skrze film je nejen zábavné, ale i efektivní. Mooveez je produktem společnosti Archimedes Inspiration, a. s., která vlastní i progresivní jazykovou školu Stories a je také masterfrančízantem jazykové školy pro děti Kids&Us. Aplikace s původním názvem Movies for iPad byla s ohledem na plánovaný vstup na zahraniční trhy nově přejmenována na Mooveez – English with movies.