Open source software proměňuje propojený svět: Oslavujeme 25 let Linuxu

25. srpna 2016 – „Dne 25. srpna 1991 jeden finský student veřejně představil linuxové jádro neboli kernel. Posuňme se v čase o 25 let dopředu a jistě se nebude nikdo příliš přít o to, že tím neodvolatelně změnil způsob, jakým obchodní firmy začaly vnímat oblast open source,“ říká Miroslav Kořen, regionální manažer pro SUSE Česká Republika. (TZ)

„Tím studentem byl samozřejmě Linus Torvalds a člověk se nemůže neubránit otázce, zda vůbec dohlédl dopad, jaký to bude mít na tvář technologického prostředí. Stačí prozkoumat některé z obecně dostupných statistik o Linuxu a získáte dostatek jasných podkladů, jak zásadní roli Linux hraje v podpoře všudypřítomně propojeného světa, ve kterém dnes žijeme,“ dodává Kořen.

Jedna z takových statistik uvádí, že Linux je operačním systémem, na kterém běží více než 95% z jednoho milionu největších domén. A dále si představte, že přes 80% chytrých telefonů používá systém Android (který je založen na linuxovém jádru). Znamená to, že miliony lidí na celém světě již používají odvozeninu Linuxu, aniž by si toho byli vědomi.

Existují myriády zpráv a dokumentů o průzkumech, jež ilustrují dopad, jaký Linux měl na výpočetní svět. Například nedávná zpráva společnosti Forrester, která se průzkumy zabývá, pojednává o tom, jak open source pomohl položit základy pro digitální transformaci firem napříč průmyslovými sektory. Kdyby nebylo vzestupu popularity podpory, kterou si Linux získal v kritickém bodu zlomu v historii ICT, mohlo být dnes leccos podstatně jinak.

„Software založený na open source již není výlučnou doménou technologických nadšenců, kteří hledali bezplatnou (a snadnou přizpůsobitelnou) alternativu k proprietárnímu softwaru. Namísto toho podniky začaly open source široce přijímat jako bezpečný a cenově výhodný způsob, jak zvládnout technologické nároky digitální éry.“

Není to dlouho, kdy se tradicionalisté obávali i jen pomyšlení, že by open source software mohl sloužit jako nosný základ pro aplikace, jež za žádných okolností nesmějí selhat. A přesto jen velmi málo firem nemá své zásadní systémy postavené alespoň na některé z jeho forem. Navíc – IT lídři, kteří byli až příliš ochotni prosazovat proprietární systémy, změnili svůj strategický přístup a zapracovali open source jako nezbytnou součást jejich softwarových vrstev.

„Flexibilita, kterou poskytuje open source, což je jeden ze základních principů, na němž stojí Linux i jeho další odvozené variace jako SUSE, znamená, že v příštích měsících a letech bude pro firmy ještě nepostradatelnější. Uživatelům nabízí nejdokonalejší způsob, jak vytvářet vzájemně spolupracující systémy. Jedním z rysů tohoto principu je, že inovace se staly základem organizační strategie spíše, než aby uvázly v močále detailů, jak by se integrace softwaru mohla provádět účinněji.“

Miroslav Kořen je přesvědčen, že pro open source software je toto ještě více vzrušující cesta vývoje.

„Vzhledem k tomu, jak technologie prostupují prakticky každičký aspekt našich profesionálních (i osobních) životů, lze očekávat, že hlavní oblasti výpočetních technologií – jako je ukládání dat, cloudové aplikace a další – budou podporovat ještě větší míru přijetí open source řešení. Připijme na dalších 25 let a ať nezůstane jen u nich!“ uzavírá Kořen.