Uchazeči mají zájem o jazykové vzdělávání, 13. plat a volno

Mezi benefity, o které mají uchazeči o práci největší zájem, vede letos jazykové vzdělávání, 13. plat a dovolená nad rámec zákona. Naopak malý zájem mají uchazeči o benefity jako je vánoční párty, dárky od zaměstnavatele, občerstvení na pracovišti a teambuildingové či sportovní aktivity. Prokázal to průzkum personální agentury Grafton Recruitment, do kterého se letos v létě zapojilo 2286 respondentů. (TZ)

Velkým tématem dnes nejsou pouze samotné mzdy, ale také benefity a způsoby nefinančního ohodnocení zaměstnanců. V loňském roce byly na prvních třech místech žebříčku nejvíce žádaných benefitů 13. plat, dovolená navíc a automobil pro soukromé účely. V letošním roce se 13. plat odsunul na druhé místo a nahradilo ho jazykové vzdělávání, které vloni nebylo ani v TOP10. Dovolená nad rámec zákona se pak dostala na třetí místo, čtvrté zaujala pružná pracovní doba a páté home office,“ říká Martin Ježek, Business Development Director ve společnosti Grafton Recruitment.

TOP10 nejposkytovanějších benefitů TOP10 nejžádanějších benefitů
Stravenky Jazykové vzdělávání
Placená dovolená nad rámec 4 týdnů 13. plat/14. plat/ pravidelné bonusy
Vánoční párty Placená dovolená nad rámec 4 týdnů
Pružná pracovní doba Pružná pracovní doba
Firemní mobil k soukromým účelům Home office – práce z domova
Jazykové vzdělávání Stravenky
Občerstvení na pracovišti Placená krátkodobá nemoc, sick days
13. plat/14. plat/ pravidelné bonusy Vzdělávání/Training Program
Teambuilding a sportovní aktivity Firemní mobil k soukromým účelům
Home office – práce z domova Možnost napracovat si hodiny


U jazykového vzdělávání, podobně jako u 13. platu poptávka kandidátů výrazně převyšuje nabídku zaměstnavatelů. Podobné rozdíly lze pozorovat i u dalších benefitů, např. u profesního kouče, služebního vozu pro soukromé účely, příspěvku na bydlení či placeného studijního volna. Vyrovnaná nabídka s poptávkou je viditelná zejména u stravenek a dovolené nad rámec zákona.

Společnosti by měly také věnovat pozornost faktu, že různé podoby volné pracovní doby, jako pružná pracovní doba, home office či sickdays se objevují v žebříčku poměrně vysoko a dohromady by se staly nejžádanějším benefitem,“ říká Martin Ježek.

Nižší poptávku než nabídku zaznamenal průzkum Grafton Recruitment po firemních telefonech, noteboocích a internetovém připojení i pro soukromé účely, občerstvení na pracovišti, teambuildingových, společenských a dalších sportovních aktivitách a vánočních večírcích. A o které benefity je obecně nejnižší zájem a talentovaní lidé se za nimi příliš nepohrnou? Je to třeba kancelář vstřícná k dětem či psům, příspěvky na nadstandardní a individuální zdravotní péči či dárky od zaměstnavatele k různým výročím.

Oproti loňskému roku se snížil o dva procentní body počet lidí, kteří nedostávají žádný benefit a snížil se i počet zaměstnanců, kteří mají v práci benefity v hodnotě do 499 Kč (o 9 procentní bodů) anebo v 500-999 Kč (o 10 procentních bodů). Naopak se zvýšilo procento lidí s benefity ve výši mezi 2 000 a 2 499 Kč, a to téměř o dvojnásobek. Téměř o trojnásobek rostla kategorie zaměstnanců s benefity v hodnotě 2 500 – 4 999 Kč. Celkem 52 % respondentů dostává benefity ve výši do 2 000 Kč, 24,5 % respondentů pak dokonce nad 3 000 Kč. „Trend je tedy jasný. Benefity zaměstnavatelé postupně přidávají a jejich hodnota roste. Stravenky a týden dovolené navíc je dnes již standardem, nikoliv benefitem,“ komentuje Martin Ježek.

Jaká výše benefitů by tedy měla uchazeče uspokojit? Z průzkumu Grafton Recruitment vyplývá, že nejčastěji respondenti očekává benefity výši 2 000 – 2 499 Kč, případně 3 000 – 3 499 Kč. Nadpoloviční většina uchazečů očekává benefity v hodnotě do 4 499 Kč.

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.
Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů.

Více informací na www.grafton.cz.