Demonstrace před sídlem OSA proti zdražení výpalného: Přijďte taky!

18. září 2016. Pirátská strana se připojuje k obcím a podnikatelům v pohostinství a podpoří jejich protest proti zdražení poplatků za reprodukovanou hudbu. Demonstraci na čtvrtek 22. září v 11:30 svolávají Asociace místních samospráv ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. Taky vás štve OSA? Přijďte jí to říct před její sídlo, Československé armády 20 v Praze 6. Jako jeden z řečníků vystoupí za Piráty Ivan Bartoš, předseda strany. Odtud se půjde na Ministerstvo kultury ČR, Milady Horákové 139.  (TZ)

2016-05-18 16_03_51-Česká pirátská strana - Pirati.CZ

V roce 2015 OSA vybrala jen na výpalném za reprodukovanou hudbu v restauracích, hotelech či fitness studiích téměř 174 milionů Kč. Požadavek na 50% růst poplatku, s kterým údajně nemůže vůbec nic dělat ani samotná vláda, je nehorázný a naprosto neopodstatněný.

Poplatky za reprodukovanou hudbu jsou ale jen špičkou ledovce. Za loňský rok jsme všichni zaplatili OSA částku téměř 818 milionů korun. Na tak zvaných náhradních odměnách za paměťové karty, CD a DVD nosiče a další zařízení vyinkasovala OSA více než 72 milionů korun. Na autorských odměnách OSA rozdala 684 milionů, z toho u domácích autorů skončilo 383 milionů korun. Osobní náklady zaměstnanců OSA včetně benefitů a požitků činily bezmála 70 milionů korun, což při 150 lidech dělá průměrný plat 45 000 Kč měsíčně.

Piráti léta upozorňují, že téma autorských práv je potřeba vnímat komplexně a volají po reformě výkladu autorského práva. Nemá smysl vyjednávat o výši poplatků, je potřeba kriticky zhodnotit jejich oprávněnost. Copyright neboli autorská práva jsou pro laika velmi nepřehledná. Jejich výklad v našem právním prostředí odpovídá spíše aplikaci kopírovacího monopolu. Jedná se o lobbisty zdeformovanou právní normu, která se v praxi stává brzdou samotné umělecké tvorby. Díky tomuto extrémnímu výkladu se neustále prohlubuje propast mezi autorem a divákem, posluchačem či čtenářem. S pomocí státem garantovaném monopolu na umělecké tvorbě parazitují organizace, které prodražují a znesnadňují přístup k uměleckým dílům, zatímco autor bývá zpravidla posledním článkem řetězce, který inkasuje odměnu.

“Nechceme poškozovat autory ani je vyvlastňovat. Nemůžeme ale akceptovat ochranu autorských práv prolobovanou v zákonech, které škodí občanům i celé kultuře. Proto svými návrhy v ČR i v rámci EU trvale usilujeme o jejich změnu. Smyslem přitom není žádné znárodňování, jak to zastánci zaběhnutého modelu často prezentují. Řešením je podle nás rozvolnění současných pravidel a odstranění nesmyslných poplatků z oblastí, kde copyright nemá co dělat a kam se za léta dostal díky tlaku mezioborové lobby. Jedná se například o paušály založené na presumpci viny podle principu rohlík nekupuješ, ale hubu máš a tudíž bys mohl jíst.” vysvětluje postoj Pirátské strany k autorským právům její předseda Ivan Bartoš.

Výběr náhradních odměn formou paušální přirážky k paměťovým kartám či DVD a CD nosičům je skrytou daní za hypotetickou možnost kopírování hudby, kterou za tichého souhlasu státu od občanů vybírá soukromá firma. Nedávno navíc OSA přišla s nápadem zavést podobný paušál u každého prodaného chytrého telefonu. Uživatel telefonu má tedy opět platit za pouhou možnost ukládat do zařízení hudební soubory.

Související odkazy:

http://www.smscr.cz/cz/62-aktuality/1173-starostove-vyjdou-do-ulic-nesouhlasi-s-poplatky-osa  – Pozvánka

https://www.youtube.com/watch?v=Euxhqz6SybE – Ivan Bartoš v duelu k tématu

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/osa_chce_az_o_polovinu_zvysit_poplatky_pirati_to_odmitaji – Tisková zpráva Pirátů k požadavkům OSA

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/boj_s_osa_pokracuje_pirati_podali_ustavni_zalobu_v_kauze_flash_disky#souvisejici_odkazy – Piráti k poplatkům z flash disků

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/osa-nesmi-sikanovat-folklorni-spolky – Piráti k OSA a šikaně folklorních souborů

https://www.novinky.cz/domaci/413263-at-zvysovani-poplatku-osa-posuzuje-antimonopolni-urad-navrhuji-starostove.html – Požadavky demonstrace