Firma SAS ovlivňuje datový svět již 40 let

Softwarová a poradenská společnost SAS oslavuje 40. narozeniny. Její příběh se začal psát v létě roku 1976, když začala analyzovat data v rámci zemědělského výzkumu v americkém státě Severní Karolína. V loni dosáhla firma globálních tržeb 3,16 mld. USD, což je o 2,3 procenta víc než v roce 2014. (TZ)

SAS dnes ovlivňuje životy milionů lidí. Pokud jste dostali ráno zprávy na mobil, je velmi pravděpodobné, že právě SAS pomáhal mediální společnosti při rozhodování, jakou směs článků a reklam uvidíte. Pokud jste se ráno holili, je pravděpodobné, že SAS vytvářel výrobní proces, který holící strojek vyvinul. Pokud užíváte léky, je možné, že SAS pomáhal určit zda jsou předepsané medikamenty účinné a bezpečné. Pokud jste dostali z banky nebo pojišťovny cílenou nabídku, mohl SAS stát za výběrem informací i komunikačního kanálu. A vaše oblíbené víno vám možná chutná i díky tomu, že SAS pomáhal vinařovi určit nejvhodnější dobu sběru hroznů.

Celosvětově se zvyšuje poptávka po řešeních pro řízení rizik, pro odhalování podvodů a pro informační bezpečnost s využitím analytiky. Data se stávají ve firmách strategickým aktivem a naše nové portfolio v oblastech cloudu, mobility a internetu nám dává skvělé předpoklady, abychom zákazníkům nadále pomáhali získávat z rostoucího množství dat maximální užitek,“ uvedla Hana Kvartová, country manažerka SAS pro Slovensko a Českou republiku.

Společnost SAS je známa tím, že není obchodovatelná na burze a v současnosti je největší soukromě vlastněnou softwarovou firmou na světe. Do výzkumu a vývoje investuje dlouhodobě čtvrtinu tržeb, což je zhruba dvojnásobek průměru jiných technologických firem. Analytická agentura IDC v současnosti označuje SAS s třetinovým trhovým podílem za lídra v oblasti pokročilé a prediktivní business analytiky.

SAS se také pravidelně umisťuje na nejvyšších místech v žebříčcích nejlepších zaměstnavatelů po celém světě. Zaměstnanci firmy v centrále mají přímo na pracovišti k dispozici například polikliniku, školku, jakož i rekreační a fitness centrum a olympijský bazén. Podle průzkumu Great Place to Work pracuje víc než 45 % zaměstnanců ve firmě déle než 10 let.

Jelikož objem dat, které mají firmy k dispozici, stejně jako zájem proměnit je v užitečné informace neustále roste, má SAS všechny předpoklady prosperovat i v dalších letech. Podle průzkumu firmy Ovum se trh softwaru pro big data zvětší do roku 2019 oproti loňskému roku až šestinásobně.                                                        

O SPOLEČNOSTI SAS

SAS je lídrem v analytice. Prostřednictvím inovativního softwaru a služeb v oblasti analytiky, business intelligence a data managementu, SAS pomáhá více než 75 000 společnostem dělat lepší rozhodnutí rychleji. Už od roku 1976 dáva SAS svým zákazníkům po celém světě THE POWER TO KNOW®.
Na Slovensku má SAS své zastoupení od roku 1995 a specializuje se zejména na finančný sektor, telekomunikaci, energetiku a akademickou oblast. Mezi nejvýznamnější klienty SAS-u na Slovensku patří: VÚB, a.s.; Slovenská Sporiteľňa, a.s.; Tatra banka, a.s.; Unicredit Bank Czech Republic and Slovakia; OTP Banka Slovensko, a.s.; Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s.; Kooperativa poisťovňa, a.s. VIG ; Union poisťovňa, a.s; Slovak Telekom, a.s., Štatistický úrad SR a další. Více informací najdete na: www.sas.com/slovakia.

SAS a všechny další názvy produktů a služeb SAS Institute Inc. jsou registrovanými ochrannými známkami SAS Institute Inc. v USA a dalších zemích. ® označuje registraci v USA. Další značky a názvy produktů jsou ochrannými známkami konkrétních společností.© 2016