SAS Institute pomohl implementovat systém pro monitoring lůžek s plicními ventilátory a optimalizaci kapacit ve zdravotnictví v Německu

Praha, 16. dubna 2020 Kde jsou k dispozici volná lůžka intenzivní péče a plicní ventilátory pro léčbu pacientů s COVID-19? SAS Institute ve spolupráci s Institutem Roberta Kocha a Německou společností pro intenzivní péči připravil a zavedl do praxe vysoce dostupnou informační platformu pro optimalizaci volných lůžkových kapacit, lidských zdrojů i materiálu. Systém SAS Vyia vyhodnocuje aktuální data z německého zdravotního systému a na základě informací vytváří prognózy vývoje v Německu pro následující dny. O poskytnutí pomoci jedná SAS Institute i v Česku.

Berlínský Ústav Roberta Kocha (RKI) a Německá společnost pro intenzivní péči (DIVI) vybudovaly ve spolupráci se SAS Institute unikátní informační a prognostickou platformu monitorující kapacitu aktuálně volných lůžek intenzivní péče s plicními ventilátory, schopnou též predikovat vývoj poptávky. Společnost SAS Institute, jeden z nejvýznamnějších světových poskytovatelů analytických řešení, zavedl platformu pro RKI a DIVI do praxe německého zdravotního systému v řádu dnů.

Nový systém využívající analytický software SAS Vyia monitoruje nejen aktuální obsazenost lůžek intenzivní péče s plicními ventilátory, ale umožňuje také předpovídat vývoj poptávky po volných kapacitách v následujících hodinách i dnech. Díky těmto exaktním informacím o očekávaném vývoji mohou příslušné státní orgány i zdravotnická zařízení v předstihu reagovat a přizpůsobit nasazení adekvátního množství zdrojů. Kromě přehledu volných lůžek intenzivní péče a predikci vývoje poskytuje SAS Vyia uživatelům také interaktivní přehled aktuální situace usnadňující plánování zdravotnického personálu a materiálu.

Analytický software SAS Vyia tak výrazně pomáhá řešit jeden z největších problémů při pandemiích, jako je SARS-CoV-2: koordinaci intenzivní péče podle predikcí tak, aby byly lidské i materiální zdroje k dispozici přesně tam, kde jsou v daném čase potřeba. 

„Pro společnost SAS Institute je aktuálně pomoc se zvládáním koronavirové krize jednou z nejvyšších priorit. Proto jsme se s naším týmem expertů rozhodli ve spolupráci s Institutem Roberta Kocha a Německou společností pro intenzivní péči tuto platformu vybudovat a spustit. Pro SAS nebyla tato zakázka první z oblasti zdravotnictví, v této oblasti má řadu klientů a staví na letitých zkušenostech,“ uvedla Annette Green, viceprezidentka společnosti SAS pro DACH region (pozn.: německy hovořící země). „Bezpočet podobných projektů, které jsme iniciovali v minulosti, dokládá, jakou důležitost této problematice přikládáme. Situace však nikdy nebyla tak naléhavá jako dnes.“ 

„I v České republice jednáme aktuálně s příslušnými institucemi o podobné pomoci,“ uvádí Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku a dodává: „COVID-19 je bezprecedentní. Vyžaduje tedy bezprecedentní reakci a my jsme již před více než třemi týdny vytvořili nadnárodní tým, který se věnuje plánování, definuje firemní aktivity a priority během koronavirové pandemie. Ve společnosti SAS jsme tedy na tuto výzvu absolutně připraveni.“

O společnosti SAS

Společnost SAS je přední světový dodavatel analytických řešení. Její inovativní software a služby umožňují zákazníkům na celém světě měnit data v poznatky. SAS vám zprostředkovává SÍLU VĚDOMOSTÍ.