nvestiční kompas nabral rychlý start, do konce roku jej obdrží 1 300 investorů

V Investičním kompasu, který je součástí nové služby ČSOB Premium, mohou investoři získat detailní přehled o svých investicích. Strategický tým pro investice ČSOB, který dokumenty ve spolupráci s odborníky společnosti ČSOB Asset Management připravuje, je pro vybrané klienty zpracovává na základě požadavku jejich prémiového bankéře. Podrobný přehled o investicích klientů mapuje investiční portfolio v čase a je unikátní tím, že jej specialisté stavějí jednotlivým klientům na míru. Prostřednictvím této prémiové služby klienti ČSOB od konce května 2016 zainvestovali již přibližně 200 milionů korun. (TZ)

„Jsem velice rád, že si naši klienti a bankéři Investiční kompas v poměrně krátké době oblíbili. Do konce roku chceme, aby svůj Investiční kompas mělo zpracováno prvních 1 300 investorů,” říká Libor Svoboda, obchodní ředitel ČSOB Asset Management, který službu na český trh uvedl.

Předlohou byly bulletiny z Belgie a Maďarska

Inspiraci k unikátnímu investičnímu rádci našla ČSOB v belgické KBC, své mateřské společnosti, která podobnou službu svým klientům nabízí přibližně dvacet let. „Kolegové v Belgii mají tým centrálního poradenství, kde jen na prémiových investicích pracuje 45 lidí. Pro srovnání ovšem upřesněme, že obsluhují bezmála 50 tisíc aktivních klientů. Proto také v KBC disponují čtyřmi dalšími poradními skupinami. Belgická verze Investičního kompasu má osmdesát stran a reporting se aktualizuje dvakrát ročně,“ vysvětluje Libor Svoboda.

Podobný produkt funguje ještě v sesterské bance K&H v Maďarsku. Ta nabízí Investiční kompas pět let a počet klientů se tam blíží 20 tisícům. „V obou zemích Investiční kompas funguje výborně, takže jsme se měli kde inspirovat. V našem případě jsme ale chtěli, aby byl náš Kompas přívětivější a daleko individuálnější. Dokument má přibližně 20 stran, na nichž uvádíme ty nejdůležitější parametry, jako jsou informace o finančních trzích, analýza stávajícího portfolia a investiční strategie. Stěžejní součástí dokumentu jsou naše doporučení, jak by měl klient své portfolio upravit,“ říká Jan Kůrka, manažer Strategického týmu pro investice ČSOB (dále STI).

Pilot proběhl v regionu západní Čechy

Jak Investiční kompas funguje v praxi a zda o něj mají klienti zájem, si ČSOB vyzkoušela na západě Čech. „Pilotní projekt trval od konce dubna do června 2016. Tamní bankéři se o něj sami přihlásili, protože se jim produkt líbil. Za necelé dva měsíce jsme tak v regionu připravili asi stovku Investičních kompasů,” upřesňuje Svoboda.

Zpočátku celý projekt řešili tři lidé, jeden vedoucí a dva specialisté. Do konce roku 2016 přibudou další tři posily z řad těch nejlepších prémiových bankéřů ČSOB. Investiční strategie a z ní vyplývající doporučení se na základě dat z finančních trhů aktualizují každý měsíc. „V případě, že se na trzích děje něco neobvyklého, může být tento interval i kratší, což je samo o sobě unikátní. Analýzu klientských portfolií dělají specialisté STI, avšak jednou z klíčových součástí tvorby doporučení je spolupráce specialisty STI s prémiovým bankéřem klienta. Prémiový bankéř zná svého klienta nejlépe a je to právě on, kdo poté naše doporučení klientovi prezentuje. Proto je velmi důležité, aby se na jejich přípravě podílel a byl s nimi ztotožněn,” uzavírá Kůrka.