Studentreality.cz: Mezi studenty roste zájem o cihlové byty a klesá zájem o pronájem sdílených pokojů

Brno 20. září 2016 – Studenti hledající bydlení mimo vysokoškolské koleje začínají preferovat pronájem celých bytů a apartmánů. Postupně tak klesá trend pronajímání samostatných pokojů
a jednotlivých postelí. V letošním roce si zhruba třetina studentů pronajala rovnou celý byt,
a následně se sami postarali o obsazení zbylých místností. Meziročně tak na úkor pronájmu části bytů vzrost pronájem celých bytů zhruba o 8 procent. Tehdy si celé byty pronajímala pouze čtvrtina zájemců o studentské bydlení. Data vychází z dotazování více než 3 500 zájemců o bydlení přes Studentreality.cz za období od 1. ledna do 31. srpna 2015 a ze stejného období v roce letošním. (TZ)

Statistiky Studentreality.cz také ukazují klesající zájem o panelové domy. 71 procent studentů chce bydlet v cihlovém domě, v roce 2015 to bylo o 5 procent méně. „Klesající zájem o panelové domy
a rostoucí zájem o často dražší cihlové byty je dán faktem, že studenti dnes běžně při studiu pracují, mají vyšší příjmy a především po absolvování druhého ročníku bakalářského studia hledají více soukromí a klidu,” říká zakladatel Studentreality.cz Radim Rezek, který stojí také za realitním startupem Flatio, jenž se zaměřuje na střednědobé bydlení na pár měsíců a mimo jiné také pronajímá byty studentům. Průměrná cena jednoho lůžka je pak ve srovnání let 2015 a 2016 takřka neměnná, pohybuje se na hranici 3 000 korun měsíčně.

 

Samostatné pokoje zdražují

„Změna na trhu je způsobena hlavně faktem, že majitelé nemovitostí již nechtějí pronajímat po pokojích, a proto v posledních letech zvýšili ceny u tohoto způsobu pronájmu. Často se tak cena za samostatný pokoj blíží ceně menšího bytu,” doplňuje Rezek. Kromě zvyšujících se cen samostatných pokojů je důvodem pronájmu celých bytů také fakt, že studenti si sami chtějí vybírat své spolubydlící. Není tak výjimkou, že si byty pronajímají jednotlivci, kteří až následně řeší, s kým budou bydlet.

Průměrný student prohlédne 5 bytů a za dobu studia vystřídá 3 byty

Portál Studentreality.cz funguje od roku 2009 a z jeho statistik vychází, že průměrný student si prohlédne pět bytů, ze kterých si nakonec vybere bydlení. Data taktéž ukazují, že velmi málo studentů stráví celé období pětiletého studia na jednom místě. V průběhu studia většinou vystřídají až 3 byty. „Důvodem střídání bytů je to, že se jim mění společenská a finanční situace. Chtějí začít bydlet s jinými kamarády, nastěhovat se s partnerem nebo jednoduše chtějí mít více klidu. Jak nám vyšlo z rozhovorů se studenty, ve vyšších ročnících mají dost hlučných party a chtějí se věnovat více studiu a práci,” říká Radim Rezek.

Více o Flatio.cz

Flatio je specialista na střednědobé pronájmy a je tady především pro ty, kteří potřebují najít dočasné bydlení, a to nejčastěji po dobu delší pracovní návštěvy, studia, pobytu Erasmus či po dobu rekonstrukce vlastní nemovitosti, nebo i pro ty, kteří přijíždějí ze zahraničí navštívit na delší čas rodinu a přátele.

Myšlenkou služby je propojit realitní business s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých se zjednodušuje celý proces pronájmu. U Flatio tak odpadají zažité stereotypy realitních kanceláří, jako je kauce, nutnost osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Prohlídky na Flatio jsou řešeny virtuální návštěvou nabízených nemovitostí, smlouvy se podepisují online a nakonec i platby za pronájem mohou nájemníci díky unikátní aplikaci platit online kartou. Flatio staví službu především na jednoduchosti, rychlosti a maximální pohodlnosti pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě.
Služba nyní působí v Praze a Brně a stojí za ní podnikatel Radim Rezek, investorem Flatio je investiční skupina Enern.