Milionové obraty ve startupu – Flatio slaví se svými střednědobými pronájmy úspěch

Praha 11. února 2019 – Více jak 10 tisíc vyplněných rezervací, celkem 377 let domluvených nájmů, působení v 6 zemích a 37 970 uskutečněných virtuálních prohlídek, taková čísla charakterizují tříleté působení realitního startupu Flatio. To poskytuje střednědobé pronájmy od 1 do 12 měsíců. Flatio v roce 2016 založili Radim Rezek, Ondřej Dufek a Jakub Škorpík, kteří své podnikání rozšířili nejprve z Brna do Prahy a následně za hranice do Vídně, Berlína, Varšavy, Budapešti či Bratislavy. Na český realitní trh přineslo Flatio svěží vítr v podobě virtuálních prohlídek místo osobních, smluv podepisovaných prostřednictvím SMS klidně z druhého konce světa, bez kauce a jiných formalit. Předností je také konečná částka nájemného, která zahrnuje služby i energie, internet a kompletní vybavení bytů.

Moderní přístup a otevřenost novým technologiím vítá stále více nájemníků, kteří nechtějí v rámci střednědobého pronájmu trávit čas podpisem smluv a prohlídkou přímo na místě. Za tři roky své existence Flatio mnohonásobně navýšilo nejen počet nabízených bytů, ale také rozšířilo své služby za hranice České republiky. Z počátku šlo všechno samozřejmě pomaleji, majitelé nemovitostí většinou neznali střednědobé pronájmy, ani jak fungují. To se nám podařilo překonat a přinést tento – v Česku nový – trend do povědomí majitelů i samotných nájemníků,“ říká Ondřej Dufek, spoluzakladatel a marketingový ředitel Flatio.

Flatio je ideální službou také pro firmy, které hledají ubytování pro své zaměstnance. Nejčastěji jde o zahraniční zaměstnance na stáži nebo při změně působiště v rámci relokace. Pronájem bytu přes Flatio je výrazně levnější než hotel a lidé se v bytech cítí takřka jako doma. Všechny nabízené byty jsou totiž kompletně vybavené od příborů až po ručníky. Našich služeb využilo 491 společností, například Dimension Data Global Deliviery Center Europe, vývojářská Madfinger games či Generali CEE Holding,“ uvádí Radim Rezek, spoluzakladatel a CEO Flatio.

Úspěšný rok 2018

Za 3 roky působení na trhu byl nejúspěšnějším rok 2018, kdy Flatio dosáhlo celkového platebního obratu 100 milionů korun. V roce 2018 byl oproti 2017 meziroční nárůst obratu v tržbách vyšší o 227 %. Největší 74% podíl má Praha při průměrném měsíčním nájmu ze všech nabízených bytů ve výši 26 tisíc korun. Za nejlevnější byt zaplatí zájemce 11 tisíc Kč, za nejdražší až 90 tisíc korun. Cena je sice vyšší než běžný dlouhodobý nájem, ale zahrnuje také služby, energie, internet a kompletní vybavení bytu. V závěsu je Brno při průměrném měsíčním nájmu 19 tisíc korun. Rok 2018 hodnotíme jako úspěšný i díky přílivu nových majitelů, kteří dříve poskytovali krátkodobý pronájem na pár dní a dnes možnosti pronájmu kombinují se střednědobým, nebo přestali pronajímat krátkodobě úplně. Důvodem je především zhoršení sousedských vztahů způsobené chováním turistům, kteří často přijíždí za zábavou a jsou hluční. Majitelům také vadí časová náročnost, kterou přináší ubytování na pár dní, např. častý úklid nebo zajištění občerstvení. Jen v Praze došlo v loňském roce k 60% nárůstu majitelů poskytujících střednědobé bydlení, v Brně dokonce o bezmála 200 %. Ale i tak je lákavější Praha zejména díky byznysové klientele. Možnosti obou trhů však nejsou zdaleka vyčerpané. Například v Brně vidíme ještě velký potenciál u studentů, tady nám nicméně v nabídce chybí více pokojů. A na to se zaměříme v letošním roce,“ dodává Ondřej Dufek.

Dařilo se i zahraničním lokalitám, v jejichž rozvoji hodlá Flatio pokračovat, velký potenciál vidí v Budapešti. „Časem chceme působit ve většině evropských metropolí, studentských městech a významných centrech obchodu. Nyní přemýšlíme i o otevření trhů mimo evropský kontinent, rozhlížíme se jak směrem na západ, tak i na východ,“ přibližuje plány Ondřej Dufek.

Zjednodušení online podpisu smlouvy a nové rozhraní pro majitele

Flatio stojí na moderních technologiích, které usnadňují život oběma stranám, pronajímateli i

nájemci. „Majitelé využívají naši mobilní aplikaci pro iOS a Android, která jim umožňuje spravovat nabídky svého bydlení. Hledáme ale i další technická řešení, která zjednoduší celý proces pronájmu, aktuálně se například díky novým technologiím snažíme zjednodušit online podpis smlouvy. Současně připravujeme nové rozhraní pro majitele, které bude jednodušší a ještě více jim ušetří čas při správě jejich pronájmů. Zvažujeme případné spuštění aplikace pro nájemníky. V roce 2019 chceme dokončit a vyhodnotit test nulových rezervačních poplatků. Ty jsme na Flatio zavedli jako filtr vážných zájemců a nyní chceme zjistit, jestli jsou stále potřeba, nebo zda budou majitelé dostávat rezervace od opravdu vážných zájemců i bez tohoto filtru,“ nastiňuje plány Ondřej Dufek.

Flatio chce v průběhu roku spustit také řešení pro zahraniční platby. „Testujeme chytré FX řešení od Citibank. Díky tomuto nástroji si nájemník může při platbě nájmu vybrat, v jaké měně chce nájem uhradit, zda ve své lokální, či měně v místě pobytu. Ať se rozhodne jakkoli, kurzový přepočet řešíme my. Například zahraniční manažer z Polska míří do Prahy, kde si chce pronajmout byt za 30 000 Kč. Pokud si vybere platbu ve své lokální měně, pak mu systém ukáže, že má na účet u polské Citibank poslat 5 009 zlotých. Jakmile tak učiní, my z českého účtu pošleme pražskému majiteli 30 000 Kč,“ dodává Ondřej Dufek, přičemž toto řešení by mělo fungovat i pro platby kartou.

Vzájemné hodnocení majitelů a nájemníků zvyšuje šanci na pronájem bytů

Flatio také nabízí možnost hodnocení pronajímatelů a nájemníků. Ti ve svých komentářích například popisují, jak byli s bydlením spokojeni. „Tato služba funguje skvěle, máme přes jeden tisíc hodnocení majitelů a stejný počet hodnocení od nájemníků. Pokud má majitel či nájemce hodnocení od předchozích nájemníků/majitelů, je rozhodně více důvěryhodný a získává tím plusové body pro uzavírání dalších smluv,“ dodává Ondřej Dufek.

Flatio je vyústěním podnikatelských aktivit

Do podnikatelských aktivit Radima Rezka, Ondřeje Dufka a Jakuba Škorpíka spadá také projekt Chillhills Apartments, který je zaměřený na studenty a mladé lidi. Těm pomáhá hledat spolubydlení v kompletně vybavených apartmánech, a to bez provize.

Více o Flatio.cz

Flatio je specialista na bydlení na pár měsíců a je tady především pro ty, kteří potřebují najít dočasné bydlení, a to nejčastěji po dobu delší pracovní návštěvy, studia, pobytu Erasmus či po dobu rekonstrukce vlastní nemovitosti, nebo i pro ty, kteří přijíždějí ze zahraničí navštívit na delší čas rodinu a přátele.

Myšlenkou služby je propojit realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých se zjednodušuje celý proces pronájmu. U Flatio tak odpadají zažité stereotypy realitních kanceláří, jako je kauce, nutnost osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Prohlídky na Flatio jsou řešeny virtuální návštěvou nabízených nemovitostí, smlouvy se podepisují on-line a nakonec i platby za pronájem mohou nájemníci díky unikátní aplikaci platit on-line kartou. Flatio staví službu především na jednoduchosti, rychlosti a maximální pohodlnosti pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě.

Služba nyní působí v Praze, Brně, Vídni, Bratislavě, Varšavě, Berlíně a Budapešti a stojí za ní podnikatel Radim Rezek, investory projektu jsou investiční skupiny Enern a INCOMMING ventures.