Czeching 2016 vyhráli Himalayan Dalai Lama a Ba:zel

V letošním Czechingu nejvíce bodovala elektronická hudba. Vítězové byli poprvé vyhlášeni v rámci showcaseového koncertu v garážích Českého rozhlasu. (TZ)

Bylo to napínavé do poslední chvíle. Hudebně exportní projekt Radia Wave Czeching letos poprvé vyvrcholil koncertním showcasem všech nominovaných a koncertem holandsko-íránské zpěvačky a producentky Sevdalizy v garážích Českého rozhlasu. Česká část odborné poroty hlasovala po skončení showcaseu a body se sčítaly na místě.

Absolutním vítězem hlasování 19členné mezinárodní poroty složené převážně z rozhlasových odborníků se nakonec stali elektroničtí producenti Himalayan Dalai Lama, které nominovala Bára Alex Kašparová, šéfredaktorka časopisu Artikl. Český rozhlas jim nyní poskytne plnou podporu, kterou kapela potřebuje, pokud chce udělat první krok do zahraničí. Himalayan Dalai Lama budou mít tedy k dispozici profesionální nahrávací studio, hudebního režiséra a technika, aby mohli nahrát nové EP. Nově vzniklá nahrávka bude v prosinci vydána digitálně, ale také na kazetách a poputuje do rádií sdružených v Evropské vysílací unii (EBU). Brněnské duo čeká v lednu také vystoupení na největším evropském showcaseovém festivalu a konferenci Eurosonic Noorderslag, kde se představí především odbornému publiku a bude si moci vytvořit nové zahraniční kontakty. Povezou si s sebou také na míru vytvořené propagační materiály.

https://www.youtube.com/watch?v=ur-wb2vxFqw

V posluchačském hlasování čtvrtého ročníku Czechingu nejvíce zabodovala uhrančivá elektronika dvojice Ba:zel, která si díky vítězství zahraje v Bratislavě v rámci společného projektu Radia Wave a Rádia_FM Audioport a získá propagační materiály na míru.

https://www.youtube.com/watch?v=PtIFF_EvM1o

Minulý rok zaujalo mezinárodní porotu nejvíce alternativní R’n’B dvojice VR/NOBODY. Letošní Czeching ukazuje, že na alternativní popové scéně může suverénně prorazit i instrumentální elektronická hudba.

Na české scéně bodovali Himalayan Dalai Lama svým debutem Lama, který vyšel letos v únoru na progresivním slovenském labelu Gergaz. Dvojice Kryštof Matěj a David Novotný původně tvořila punkovou kapelu a poté také projekt Luis Buñuel. V roce 2015 se vydali do světa elektronické hudby cestou DJingu, ale táhlo je to stále k živým nástrojům, a tak vznikl projekt Himalayan Dalai Lama, kombinující elektronickou taneční hudbu, chill wave, indie-pop, prvky trapu a živé bicí a basu bez použití samplů. Dvojice brněnských producentů si ve své produkci dává záležet na detailech, a zároveň má cit pro melodii a hit. Za poměrně krátkou kariéru si Himalayan Dalai Lama vybudovali pověst projektu, který drží krok se zahraniční scénou, ale přesto není pouhou snahou o kopii.

FOTOGALERIE Z CZECHING SHOWCASEU:

http://www.rozhlas.cz/radiowave/fotogalerie/_galerie/1654303?type=image&pozice=1

Czeching vznikl v roce 2013 a je jedním z talentscoutingových projektů, kterými Radio Wave podporuje nadějné české kapely a producenty.