Jak optimalizovat náklady na serverové aplikace

Náklady na software patří k nejnákladnějším položkám firemního IT. Přitom při chytře zvolené variantě nákupu lze nesmírně ušetřit bez újmy na výkonu. Bohužel o tom řada českých firem nemá ponětí. (TZ)

Zřejmě většina firemních serverových aplikací využívá ke svému provozu nějaký druh relační databáze pro ukládání a zpětné získávání dat, typicky serverové SQL. To nachází uplatnění zejména mezi e-shopy, řešení pro řízení vztahů se zákazníky (CRM), řešení procesního řízení ve firmách (ERP), různorodé Business Intelligence (BI) systémy či řešení datových skladů, resp. velkých dat (big data). Server fungující jako datová základna pro firemní aplikace a data se bez relační databáze zkrátka a jednoduše neobejde. Právě ona může představovat jednu z nejnákladnějších výdajových položek v rámci firemního rozpočtu na IT. Ovšem také zdaleka nemusí, neboť současné možnosti nákupu software jsou již dostatečně flexibilní na to, aby si každý klient zvolil právě tu z variant, která mu nabídne optimální poměr cena/výkon.

V tomto ohledu má rozhodně nejslibnější potenciál do budoucna model, který si říká software jako služba (SaaS – Software as a Service). Například ve Spojených státech se těší dlouhodobě rostoucí oblibě, ale i v České republice má jednoznačně rostoucí trend, byť je na tuzemském trhu dostupný teprve krátce a pro omezené spektrum softwaru. Pojďme si ale povědět, jak lze s jeho pomocí optimalizovat firemní náklady na serverové aplikace. Do trojice celosvětově nejrozšířenějších relační databázových a analytických systémů patří bezesporu MS SQL Server. Právě ten je nyní dostupný v České republice formou pronájmu, přičemž úspora nákladů takového řešení je ve srovnání s klasickým licenčním prodejem skoro až neuvěřitelná.

MS SQL Server je hojně využíván ve firmách všech velikostí a také je právem považován za univerzální platformu správy dat a podnikových analytických nástrojů. Pokud uvažujete o jeho pořízení do osobního vlastnictví, vyjde vás taková investice v závislosti na konkrétní edici, od které se odvíjí licencovaný počet jader či uživatelských stanic, v rozmezí 50-350 tisíc Kč. K těmto fixním nákladům je třeba přičíst ještě variabilní náklady na vlastního správce serveru, pravidelnou údržbu a upgrade na nové verze, na které pochopitelně nevzniká bezplatný nárok. Poměrně hravě se tak dostaneme přes částku půl milionu korun v horizontu pouhých 3 let. Přitom za stejně dlouhou dobu lze ušetřit až 71 procent těchto nákladů v případě varianty pronájmu tohoto software jako služby, a to bez jakékoli újmy na výkonu celého řešení.

Tato výhodná nabídka cílí především na IT manažery malých a středních podniků a výrobce firemního softwaru (CRM, ERP). V ceně služby je běžně zahrnuta také správa SQL serveru a operačního systému, nepřetržitá zákaznická podpora v českém jazyce či Software Assurance (SA). V porovnání se zahraniční konkurencí (Amazon, Microsoft) nabízí český poskytovatel služby výrazně nižší latence díky lokální dostupnosti fyzického serveru, dále vyšší datovou propustnost a výjimkou není ani přímé napojení nástroje pro správu SQL databáze SQL Server Management Studio. Jako první na českém trhu nabídla tuto službu společnost Českomoravské informační systémy (ČMIS), která je současně předním hráčem v oboru. Její řešení sdíleného MS SQL Serveru 2016 si můžete zdarma vyzkoušet na http://www.mssql2016.cz/, kde také naleznete bližší informace k cenám a provozním podmínkám.