Začíná čtvrtý ročník SIGNAL festivalu. Návštěvníky připojí k wifi a nabídne program i přes den

Čtvrtý ročník SIGNAL festivalu začíná ve čtvrtek 13. 10. v 19:00 a potrvá do nedělní půlnoci. Divákům předvede dvacet tři instalací od umělců z jedenácti zemí světa. Lidé se na osmnácti lokacích budou moci připojit k festivalové wifi, na SIGNAL pointech bude možné platit kartou. Kromě večerního programu nabízí festival nově i program pro děti, každý den od 9:30 na ně čeká speciální projekce na téma Karla IV. Ke dvěma instalacím, projekční kupoli SIGNAL Dome a videomappingu na Tyršově domě je třeba zaplatit vstupné. U Tyršova domu dostanou lidé ke vstupence v hodnotě 50 Kč 3D brýle. Ostatní instalace festivalu jsou zdarma. (TZ)

SIGNAL festival v loňském roce přivítal v ulicích více téměř 400 000 návštěvníků a i letos očekává podobnou návštěvnost. Instalace včetně tří videomappingů se nacházejí na území Prahy 1, 2 a 3, ale jako každý rok i letos je jejich většina umístěná na Starém Městě, Kampě a Malé Straně. Spolu s Magistrátem hlavního města Prahy proto organizátoři důrazně prosí řidiče o nevjíždění do centra Prahy a využívání MHD, především metra. „Doprava v centru bude omezena na 30 km v hodině, nicméně vzhledem k velkému zájmu o festival doporučujeme do města nezajíždět. Policie České republiky bude v případě potřeby operativně odklánět dopravu na méně frekventované komunikace. My prosíme všechny o ohleduplnost a respektování pokynů organizátorů, policie,“ říká radní pro dopravu hlavního města Prahy Petr Dolínek. Magistrát hlavního města Prahy zřizuje i bezplatnou infolinku na čísle 800 100 991, na které bude od čtvrtka 13. října do neděle 16. října v době od 18:00 do 24:00 získat aktuální informace o dopravní situaci v centru města.

Za suvenýry letos zaplatíte i kartou

Festival si letos přichystal kromě instalací, mezi kterými jsou dvě třetiny ve světové premiéře, i několik novinek, které zpříjemní návštěvníkům pobyt na akci. Těšit se mohou na široký výběr občerstvení, které bude rozmístěné na několika lokacích. Největší food zóna se bude nacházet na Palachově náměstí, kde stánky doplní i Reflex bus se svojí kavárnou. SIGNAL festival se i letos přidal k festivalům, které uvažují ekologicky a chtějí redukovat vzniklý odpad, a tak na nápoje ve food zónách zavedl vratné kelímky: „Kelímky se budou s nápoji vydávat oproti záloze 50 Kč a vrátit je bude možné ve food zónách u Rudolfina, na Kampě, na náměstí Míru a na Karlově náměstí, kde lidé dostanou zálohu zpět,“ doplňuje tisková mluvčí festivalu Andrea Bezdíčková. Suvenýry se signální tematikou nebo brožury s mapou festivalu návštěvníci budou moci zakoupit na SIGNAL pointech, na těch bude možné poprvé platit za veškeré zboží i kartou.

Statistiky Cisco prozradí, kde to žije

Premiérově bude během SIGNAL festivalu návštěvníkům k dispozici bezplatná wi-fi síť, kterou poskytli partneři akce Cisco a O2. Připojení k internetu zajistí celkem 18 hotspotů rozmístěných u jednotlivých instalací. Vůbec poprvé v ČR budou u velké kulturní akce k dispozici souhrnná analytická data o využívání bezdrátové sítě, která poskytne Cisco. Návštěvníci SIGNAL festivalu se tak budou moci dozvědět, v jakých lokacích a v jakém časovém rozmezí je na akci nejvíce lidí a kde se jich naopak pohybuje méně. Lépe si tak mohou naplánovat svůj program.

„Technologie Cisco CMX, která tyto analýzy poskytuje, se běžně využívá například na letištích nebo v obchodních centrech. Data získaná od uživatelů, kteří k tomu dají souhlas, pomáhají plánovat nasazení personálu, odbavovací kapacity nebo třeba rozmístění zboží v regálech. A jak ukazuje Signal Festival, tato data mohou pomáhat také návštěvníkům velkých kulturních akcí v lepší orientaci,“ říká Pavel Křižanovský, technický ředitel společnosti Cisco.

Data o počtech připojených zařízení na SIGNAL festival budou shromážděna za uživatele, kteří se připojí k festivalové wi-fi síti a poskytnou souhlas ke zpracování údajů k vyhodnocení návštěvnosti. Analytické nástroje shromažďují pouze souhrnné statistiky o počtu připojených, neobsahují žádná individuální data jednotlivých uživatelů.

Program festivalu je dostupný na: http://www.signalfestival.com/2016/program/

O SIGNAL festivalu:

Největší kulturní událost v České republice propojující moderní umění a nové technologie s širokou i odbornou veřejností. Ulice a veřejná prostranství Prahy, její nejznámější historické památky i méně známá zákoutí se během čtyř večerů promění pod taktovkou českých i světových osobností světelného designu v umělecké objekty a prostory, které netradičními formami zachycují různé tváře současné i historické Prahy. Festival během tří let přilákal do pražských ulic přes milion návštěvníků z České republiky i zahraničí, kteří se v rámci interaktivních instalací podíleli na podobě každého ročníku. Letos SIGNAL festival rozzáří Prahu už počtvrté, od 13. do 16. října.

Více informací na www.signalfestival.com

Facebook: www.facebook.com/SignalFestival

Instagram: www.instagram.com/signalfestival/

Poděkování:

Festival světla v Praze SIGNAL vzniká za laskavé podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Velvyslanectví USA v Praze, městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 3.

Hlavní partner: ČEZ ESCO, Mercedes-Benz

Partneři: O2, Cisco, Czech Tourism

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partneři: CineStar, Český rozhlas, Reflex

Mediální partneři: BigBoard, Harper`s Bazaar, Forbes, iDnes.cz, JCDecaux, Metro, Newsweek

Hlavní technologický partner: AV media, ROBE

Techničtí partneři: ELTODO, KOMA, Pražské služby, UBER

Oficiální festivalový hotel: Accor Hotels, MOOo, Mosaic House,

Oficiální lodní dopravce: Pražské Benátky

Oficiální dopravce: Dopravní podnik Hlavního města Prahy

Partner v oblasti bezpečnosti: Besip

Bankovní partner: ČSOB