Kaspersky Lab: Stále více malých a středních podniků důvěřuje SaaS

Jedním z hlavních témat každoročně pořádané akce Cyber Security Weekend, která se letos uskutečnila od 20. do 23. října na Maltě, byla IT bezpečnost malých a středních podniků (SMBs). Společnost Kaspersky Lab zde uveřejnila výsledky výzkumu, zabývajícího se hrozbami, kterým SMBs čelí. Věnuje se také tomu, jak podniky překonávají obtíže s nízkým rozpočtem na svou IT bezpečnost a s omezenou odborností. Pro celých 40 % evropských společností s nedostatečnými interními zdroji nebo limitovaným rozpočtem představují řešení produkty Security as a Service (SaaS) – bezpečnost jako služba, kdy se spoléhají na zajištění IT infrastruktury a procesů třetími stranami. (TZ)

„V poslední době si stále více malých a středních podniků začíná uvědomovat důležitost kyberbezpečnosti. Obávají se především ransomwaru nebo ztráty dat ze svých mobilních zařízení. Malé společnosti ale většinou postrádají odbornost a čas se o svoji IT bezpečnost starat. Proto by si měly zvolit řešení, které přesně odpovídá jejich požadavkům, jako je Kaspersky Endpoint Security Cloud. Díky němu se o jejich kybernetickou bezpečnost postará specializovaný poskytovatel těchto služeb,“ řekl Sergey Martsynkyan, senior global B2B product marketing manager z Kaspersky Lab.

V roce 2016 provedla společnost Kaspersky Lab společně s B2B International každoroční globální průzkum se zástupci více než 4 000 společností z 25 zemí. Závěrečná zpráva „Rostoucí role SaaS a IT outsourcingu v IT bezpečnosti u SMB“ ukazuje, že nejčastějšími kyberbezpečnostními incidenty, kterým malé a střední podniky v Evropě za poslední rok čelily, byly viry a malwary, které u 38,9 % z nich způsobily ztrátu produktivity. Na druhé a třetí příčce se objevilo nevhodné využívání IT zdrojů zaměstnanci (34,6 %) a ztráta zařízení s citlivými daty (28,5 %). SMBs se zároveň nejvíce obávají malwaru – přesněji ransomwaru – cílených útoků, phishingu a dalších technik sociálního inženýrství nebo doposud neodhalených zranitelností.

Výzkum také dokládá, že kyberbezpečnostní incident nyní malé a střední podniky vyjde v průměru na 86 500 dolarů (více než 2,1 milionu Kč). Tyto náklady mohou být výrazně navýšeny spolu s dobou, za jakou se incident podaří odhalit. Podniky obvykle za uzdravení zaplatí o 44 % více, pokud na útok přijdou týden anebo déle po jeho vypuknutí, v porovnání s útoky odhalenými během 24 hodin. 40 % evropských SMBs rovněž přiznává, že se potýkají s nedostatkem znalostí a odbornosti, co se hrozeb spojovaných s jejich podnikáním týče. V takových případech se stále více podniků obrací na externí dodavatele – 62 % z nich už tak učinilo, přičemž 18 % tento krok v blízké budoucnosti plánuje.

Více informací se dozvíte v závěrečné zprávě „Rostoucí role SaaS a IT outsourcingu v IT bezpečnosti u SMB“. Informace o cloudovém řešení pro malé a střední podniky od společnosti Kaspersky Lab jsou k nahlédnutí na https://cloud.kaspersky.com/.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a funguje již od roku 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb k ochraně podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.