Legislativní lavina ve střední a východní Evropě pokračuje: nejvíce postiženými sektory jsou finance a služby

Praha, 23. listopadu 2016 – mezi 1. srpnem 2015 a 1. srpnem 2016 bylo v regionu střední a východní Evropy schváleno 1 098 zákonů, což je o 5,5 % více než minulý rok ve stejném období. Z celkového počtu 1 098 zákonů mělo 483 přímý vliv na podnikání a více než třetina (37 %) ovlivnila podnikatelský sektor jako celek. Regulatorně nejvíce zasaženým odvětvím bylo finančnictví, vyplývá z Grayling AcTrend Report 2016, který byl připraven Pracovní skupinou pro public affairs společnosti Grayling v CEE. (TZ)

Grayling AcTrend Report zkoumal zákony schválené v šesti zemích regionu CEE – Bulharsku, České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Slovensku – mezi 1. srpnem 2015 a 1. srpnem 2016. Zpráva také obsahuje přehled o politickém prostředí a souhrn vládních aktivit za uplynulé období.  

Mezi nejaktivnějšími zeměmi v regionu zůstává Rumunsko, s 299 přijatými zákony, Polsko s 277 a Maďarsko se 186 přijatými zákony, podobně jako minulý rok. Česká republika v celkovém srovnání přijala druhý nejmenší počet primární legislativy. Analýza odhalila pouze mírný 5,5 % nárůst v celkovém počtu 1 098 přijatých zákonů v šesti zemích regionu CEE oproti minulému roku.  

44 % ze schválených zákonů (483 z 1098) mělo přímý vliv na podnikání, zatímco více než třetina z nich ovlivnila podnikatelský sektor jako celek (37 %). Pokud jde o zákony týkající se specifických odvětví, největší podíl přijaté legislativy se týkal sektoru financí (17 %) a služeb (12 %). ICT, průmyslový sektor a překvapivě energetický průmysl byly mezi nejméně zasaženými sektory v celém regionu.

Přestože vlády předložily většinu zákonů regulující podnikatelský sektor (75 %), 24 % těchto zákonů bylo v CEE podáno poslanci. Zemí s nejproduktivnějšími poslanci je jednoznačně Polsko (43 %), zatímco zákony podané z poslanecké iniciativy v České republice tvořily překvapivě pouhých 7%.

„Pro rok 2017 předpokládáme jisté utlumení legislativní činnosti v České republice z důvodu nadcházejících sněmovních voleb. Politické strany se již intenzivně zabývají předvolební kampaní, která zároveň sníží ochotu k přijetí kompromisních návrhů v Parlamentu“, komentuje výhled na příští rok Radka Lang, Head of Public Affairs českého Graylingu.

Napříč CEE bylo 18.8 % schválených zákonů ovlivňující podnikání přijato ve zvláštním legislativním režimu, což je o něco více než minulý rok. Stejně jako v roce 2015 se touto metodou schválilo nejvíce zákonů v Rumunsku, kde 52 % zákonů prošlo prostřednictvím mimořádného vládního nařízení. Na Slovensku a v České republice byl v období 2015/16 každý zákon schválen ve standartním legislativním procesu, zatímco v období 2014/15 byl mimořádný schvalovací proces použit pouze v 6 – 7 % případů.

O této studii

Tento report byl připraven Pracovní skupinou pro Public Affairs společnosti Grayling pro střední a východní Evropu a zkoumá zákony schválené v šesti zemích (Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko) mezi 1. srpnem 2015 a 1. srpnem 2016. Public Affairs týmy společnosti Grayling pro analýzu použily veřejně dostupná data (především z webových stránek parlamentů) a zpráva obsahuje pouze právní předpisy schválené parlamentem. Pokud jde o mediální analýzu, týmy společnosti Grayling neprováděli kvantitativní analýzu mediálního pokrytí pro každý jednotlivý předpis; pokud se článek o dané legislativě objevil v jednom z nejrespektovanějších a/nebo nejčtenějších mediální titulů, daný zákon byl vyhodnocen, že generoval „značný“ zájem medií. Celou studii naleznete na stránkách pod tímto odkazem.

Více informací se dozvíte na webu www.grayling.cz a na Twitteru.

 

O společnosti Grayling

Grayling je globální komunikační agentura, kterou tvoří 53 kanceláří v 26 zemích a více než 1 000 zaměstnanci s dlouholetými zkušenostmi v oblasti PR, PA, vztahů s investory, digitální sféry a pořádání akcí, stejně jako hluboké znalosti z řady odvětví. Více informací o společnosti najdete na www.grayling.com.

V České republice patří Grayling k předním poradenským společnostem v oboru  Public Affairs a Public Relations. Česká pobočka byla otevřena v roce 1993 a zůstává jednou z mála firem, které zajišťují kompletní portfolio konzultantských služeb s využitím mezinárodních zkušeností tak, aby nabízená řešení co nejlépe vyhovovala místnímu trhu. Více informací o společnosti naleznete na www.grayling.cz.