Nevíte co nadělit pod stromeček? Zkuste letos poprvé darovat dobrý skutek

Zná to téměř každý – o číslo větší svetr, nepočítaně vonných svíček nebo dárková kazeta se sprchovým gelem z nejbližší drogerie. Ne vždy prostě Ježíšek ví, čím dotyčného obdarovat. Celé tři čtvrtiny (75 %) Čechů přiznávají, že je nepotěší všechny dárky, které pod vánočním stromečkem najdou. Spokojeno za všech okolností je jen 25 % z nás. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který pro webovou službu Darujme.cz připravila agentura NMS Market Research. (TZ)

Nejvybíravější jsou podle průzkumu Pražané, nespokojeno s nadílkou bylo už 88 % z nich, těžko se zavděčíte i obyvatelům Pardubicka (87 %) a Plzeňska (87 %). Naopak nejvděčnější jsou o Vánocích lidé z Karlovarského kraje, na dárky si někdy stěžovala jen polovina z nich.        

Necelých 500 korun za nechtěné dárky

Dárky sice pro druhé rádi vymýšlíme a ani při nákupu nejsme zrovna škrti, průměrně za ně na Vánoce utratíme mezi pěti až sedmi tisíci, ne vždy se ale s výběrem trefíme. Podle aktuálních dat každoročně vynaložíme necelou pětistovku za dárky, se kterými si pak obdarovaný neví rady. Také proto, alespoň v cizině, je čím dál populárnější darovat dobrý skutek.

„Možností, jak darovat dobrý skutek je řada. V anglosaských zemích se třeba manželé domluví, že si nebudou dávat dárky, ale že společně obdarují třeba lidi bez domova. Anebo před Vánoci sami poprosí své okolí, že hmotné dárky letos nechtějí, ale že by byli rádi, kdyby jejich přátelé a rodina namísto dárku raději darovali peníze vybranému dobročinnému projektu,“ uvádí Zdeněk Mihalco z Nadace Via, která se zabývá rozvojem filantropie v Česku.

Dobrý skutek jako dárek

To, co je v anglosaských zemích běžné, tedy darovat druhému dobrý skutek, je v Čechách teprve v plenkách. Zatím dobrý skutek darovalo nebo dostalo jen 17 % z nás. Víc než jedna třetina Čechů (37 %) se ale dobro darovat chystá nebo by podobný dárek sama ráda našla pod stromečkem. Radost z filantropie by nemělo jen 20 % lidí, zbylí (26 %) o podobné formě ještě neuvažovali.

Darovat českým neziskovkám lze jednoduše, on-line, například skrze bezpečnou platformu Darujme.cz, kterou provozuje Nadace Via ve spolupráci s Nadací Vodafone. Za letošní rok skrze Darujme.cz Češi dosud neziskovkám darovali on-line přes 19 milionů korun.