Trendy v oblasti podnikových sítí v roce 2017

 

Stojíme na pokraji zásadních technologických změn. Uplynulý rok vydláždil cestu a připravil podmínky pro budoucnost – budoucnost, která rychle získává jasné obrysy. V roce 2017 můžeme očekávat těchto deset změn, které poznamenají podobu podnikových síťových prostředí. (TZ)

1 – Wi-Fi volání nabude na oblibě: Zavedení podpory VoWi-Fi v zařízeních se systémem Apple iOS a podpora ze strany řady významných poskytovatelů služeb bude znamenat, že se přínosů bezproblémových mobilních hovorů přes Wi-Fi sítě, včetně cenových výhod u roamingu v letošním roce, dočká širší okruh uživatelů.

2 – Lokalizační služby se stanou mainstreamem: Bezdrátová prostředí, zejména v odvětvích jako maloobchod, zdravotnictví nebo pohostinství, těží z přínosů rozvoje technologií umožňujících analýzu v kontextu lokality. Zdokonalování Wi-Fi spolu s technologiemi, jako je např. Cisco Beacon Point, usnadní vyhledávání ideální trasy a optimalizace uspořádání prostoru. Výsledek: služby založené na lokalizaci přestanou být okrajovou záležitostí a naleznou masové uplatnění.

3 – Internet věcí usedne v kancelářích – Internet věcí začíná nacházet široké uplatnění ve výrobě a nyní provozní manažeři přichází na jeho přínosy i v kancelářích. Může to být v podobě inteligentního osvětlení, lokalizačních služeb na pracovištích nebo připojených klimatizačních systémů. Můžeme očekávat, že podniky propojí všechny „věci“ na pracovištích, což umožní větší konsolidaci různých systémů – vše díky lepším bezpečnostním mechanismům, jako je segmentace a profilování.

4 – Ze síťového administrátora se stane síťový programátor: Rozmach programovatelnosti sítí a SDN vyžaduje nové znalosti a dovednosti. Správci sítí, kteří dokážou spojit rozsáhlé znalosti problematiky sítí s programátorskými dovednostmi, mohou výrazně zefektivnit provoz sítě. Lze očekávat, že v roce 2017 začne stoupat počet správců sítí, kteří budou studovat programování s přidanou hodnotou v rámci projektů jako je Cisco Learning Network.

5 – Zajištění kvality sítí – vyšší vyspělost a přesun do cloudu: Zajímavé příležitosti otevírá strojové učení. Budeme se setkávat s účinnějšími funkcemi pro zajištění kvality sítě a řešení problémů. Díky poskytování těchto schopností z cloudu a využití agregovaných zkušeností vetší množiny sítí se můžeme těšit na podstatně lepší (a rychlejší) diagnostiku a nápravu problémů.

6 – Změna podoby WAN: Mnoho podniků přesouvá aplikace do cloudu a bude provádět zásadní změny úpravy architektury svých sítí WAN. Tradiční „demilitarizované zóny“ v jejich vlastních datových centrech budou rozšířeny nebo v některých případech nahrazeny kapacitou hostovanou v kolokačních centrech. To znamená, že není nutné provoz směřující do cloudu posílat zpět do datového centra a následně do internetu.

7 – Do podniků přichází NFV: Virtualizace stojí v centru pozornosti – a z dobrých důvodů. Virtualizace síťových funkcí (NFV) se rozšíří od poskytovatelů služeb do podniků, a to nejprve do poboček. Umožní síťařům-průkopníkům, kteří spravují množství pobočkových sítí, snadněji poskytovat, řetězit a rozšiřovat síťové služby.

8 – SDN opouští hranice datového centra: Softwarově definované sítě (SDN) již začaly zakořeňovat v datových centrech a nyní i v sítích WAN. Očekáváme, že se SDN uchytí i v kampusových sítích, a to v pevných i bezdrátových prostředích. Vize komplexní programovatelnosti a automatizace ve všech síťových doménách se v roce 2017 začne stávat realitou.

9 – Programování se přesouvá ze zařízení do kontroléru: Programovatelnost na úrovni zařízení je sice základem udržitelné automatizace sítí, ale je pravděpodobné, že letos se pozornost mnohem více zaměří na programovatelnost na úrovni kontrolérů. Odtud totiž vychází skutečné zjednodušení, škálovatelnost a propracovanost sítě. Většina inovací z hlediska programovatelnosti se odehraje na úrovni kontroléru s přímým dopadem na služby probíhající v síti, nikoli u jednotlivých zařízení.

10 – Nízkovýkonové bezdrátové sítě nabírají dech: Bezdrátové připojení s nízkým výkonem (LPWS) se rozvíjí a nabízí mnoho nových možností využití internetu věcí. Je to ideální řešení pro velká množství geograficky rozptýlených nízkonákladových senzorů s malým tokem dat, kde je požadována dlouhá výdrž na baterii nebo nízká spotřeba.  Technologie pro tzv. nízkokapacitní připojení internetu věcí, tzv. „narrow band“ (NB-IoT) a LoRa budou pro rozvoj různých řešení internetu věcí klíčové.

Autor: Jeff Reed, Senior Vice President Enterprise Infrastructure and Solutions Group at Cisco

Odkaz na originální text v angličtině naleznete zde: https://blogs.cisco.com/news/trends-in-enterprise-networking-for-2017