Veletrh CES 2017 katapultoval možnosti technologicky propojeného světa

Las Vegas, Nevada, 11. ledna 2017 – Veletrh CES® 2017, který oslavil 50. výročí jako největší celosvětové místo setkávání inovací a propojování různých oblastí, v neděli skončil poté, co představil převratné produkty, poskytl příležitosti firmám z každého důležitého oboru na celém světě uzavírat kontrakty a překonával vlastní rekordy. (TZ)

Na veletrhu CES 2017 se představily technologie budoucnosti, která spočívá v jejich propojování. Vystavovalo na něm více než 3.800 firem a využily plochu přes 240.000 čtverečních metrů, čímž letošní veletrh překonal své rekordy. Navíc v areálu Eureka Park Marketplace hostil více než 600 startupových firem. V Las Vegas se sešlo přes 175.000 profesionálů ve svých oborech, přičemž 55.000 z nich do USA přijelo ze zahraničí, aby společně byli hnacím motorem, který posouvá stále se rozvíjející svět technologií kupředu. Video prezentace s představením hlavních oficiálních statistik veletrhu je k dispozici zde.

„Letošní CES 2017 se posunul na novou úroveň díky tomu, že velké i malé společnosti z celé zeměkoule se sešly, aby představily nová řešení mnohých podstatných problémů našeho světa,“ řekl Gary Shapiro, prezident a CEO společnosti Consumer Technology Association (CTA)™. „Naše obory dělají svět lepším díky jeho propojování a inovacím, jež se dotýkají doslova každého záhybu našich životů. Současný propojený svět se tento týden představil v celé své mnohosti na veletrhu CES 2017 – naší největší a nejsmělejší akci ve své historii.“

„Od startupů po zavedené značky, tradiční technologické společnosti i ty v nových oborech, jako je například cestování a sporty, všechny se na 50. výročním veletrhu CES sešly a intenzivně vstřebávaly možnosti technologií,“ řekla Karen Chupka, senior viceprezidentka pro korporátní obchodní strategie a mezinárodní veletrh CES ve společnosti CTA. „Letošní akce byla především o možnostech propojování – jak v podobě představovaných technologií, tak ve formě neocenitelných osobních kontaktů a setkání, jež probíhaly po celou dobu trvání veletrhu.“

„CES je nejdůležitější technologický a obchodní veletrh na světě, ale nyní se stal něčím ještě mnohem více,“ řekl John Penney, ředitel pro strategie ve společnosti Starz. „Díky tomu, že se zde na jednom místě sejdou největší inovátoři na světě, společnosti, technologie, produkty a podnikatelé, stal se CES nyní nedílnou součástí globálního systému inovací. CES a jeho návštěvníci společně pracují na budování lepší budoucnosti pro nás všechny.“

„Veletrh CES 2017 byl událostí v globálním měřítku, která ukázala, že se nyní nacházíme v nové éře inovací, kdy jsou technologie oceňovány nejen kvůli samotným produktům, ale navíc pro zkušenosti, jež umožňují vytvářet,“ řekla Bridget Karlin, výkonná ředitelka divize IOT ve společnosti Intel.

Fenomén vzájemného propojování byl na veletrhu CES 2017 všudypřítomný – je hnacím momentem prakticky všech produktových kategorií, od aut bez řidiče a inteligentních měst po digitální zdraví a sítě 5G, a byl centrem pozornosti většiny konferencí, které se na CES konaly. Sítě páté generace budou představovat revoluci v našem propojeném světě – a celý propojený ekosystém se sešel na veletrhu CES 2017.

„Na veletrhu CES 2017 byly nastíněny budoucí možností sítí 5G, jež podle našich odhadů jen ve své oblasti vytvoří 20 milionů nových pracovních míst,“ řekl Dr. Jim Mault, viceprezident a ředitel divize medicínských produktů ve společnosti Qualcomm Life.

Letošní veletrh CES 2017 přivítal vládní představitele z celého světa. Za vládu Spojených států se zúčastnili tři členové Federální obchodní komise (Federal Trade Commission – FTC), tři zástupci Federální komise Spojených států amerických pro komunikaci (Federal Communications Commission – FCC), ministr dopravy Anthony Foxx, a dále senátor Dean Heller a sedm členů americké Sněmovny reprezentantů. Mezi dalšími vysoce postavenými návštěvníky z řad vlády Spojených států byli zástupci Federálního úřadu pro letectví (Federal Aviation Administration – FAA), Ministerstva energetiky, Ministerstva vnitřní bezpečnosti, Mezinárodní obchodní komise a amerického Patentového a známkového úřadu.

Mezi světovými osobnostmi, které zavítaly na CES 2017, byli Jeho Královská Výsost princ Constantijn z Nizozemska, kandidát na francouzského prezidenta Franҫois Fillon, francouzská náměstkyně ministra pro digitální záležitosti Axelle Lemaire, holandský ministr hospodářství Henk Kamp, ministr pro inovace, vědu a technologie vlády mexického státu Jalisco Jaime Reyes Robles, nigerijský ministr komunikací Adebayo Shittu, kanadský ministr pro inovace, vědu a ekonomický rozvoj Navdeep Bains, ministr pro ekonomický rozvoj a růst kanadské provincie Ontario Brad Duguid a člen parlamentu a ministr vlády Spojeného království pro digitální technologie a kulturu Matt Hancock.

„Jedním z přínosů veletrhu CES je to, že o našich oborech mohou získat podrobnější informace veřejní činitelé,“ řekl John Godfrey, hlavní viceprezident pro styk s veřejností společnosti Samsung Electronics. „Bylo skvělé mít možnost setkat se na letošním veletrhu s tolika významnými osobnostmi z oficiálních kruhů.“

CES představuje celosvětové fórum inovací s návštěvníky z více než 150 zemí, přičemž více než 100 států bylo zastoupeno i oficiálními delegacemi.

„Tohle je jediná akce, kde se mohu setkat se všemi svými partnery ze zahraničí najednou. Když je pozvu sem, přijedou všichni,“ řekl John Ivey, prezident a CEO společností MiTek Corp. a AtlasIED8.

Veletrh CES 2017 přitáhl do Las Vegas světově proslulé celebrity z Hollywoodu, osobnosti sportu, eSports a hudby, aby mohly naživo poznat poslední technologické novinky. Ambasadorka CES Aisha Tyler, člen All-Star týmu americké Major League Baseball Bryce Harper, člen síně slávy NBA Shaquille O’Neal, americký olympijský vítěz Michael Phelps a herečka Octavia Spencer byli mezi dalšími hvězdami, které se této události zúčastnily. Prohlédněte si úplný seznam celebrit, které se na veletrhu CES 2017 podílely.

Ze strany médií se veletrhu CES 2017 zúčastnilo přes 6.500 novinářů, díky nimž byly o této akci poskytovány informace po celém světě. Zájem na sociálních sítích byl rovněž ohromující – jen pod odkazy, které obsahovaly hashtag #CES2017, bylo téměř 1,4 milionů příspěvků.

Další úlohou veletrhu CES 2017 bylo hostit soutěžní akce, jako například o nejlepší ocenění CES „Best of CES awards“ představovanou na Engadget a přehlídku mobilních aplikací „Mobile App Showdown“ pořádanou organizací Living in Digital Times. Na CES se také vrátil semifinálový souboj o Extreme Tech Challenge (XTC) Richarda Bransona, aby usiloval o účast ve finálové kole na Bransonově soukromém ostrovu Nekar Island. Vítěze si můžete prohlédnout zde.

Třetím rokem se nyní bude v čínském Šanghaji od 7. do 9. června konat každoroční veletrh CES Asia™, který představí nejnovější vize a inovace od globálních značek i slibných startupů. Firmy, které by měly zájem zde vystavovat, mohou další podrobnosti získat na stránkách CESAsia.com.

Společnost CTA zveřejní konečné údaje o návštěvnosti veletrhu CES 2017 letos později na jaře poté, co bude proveden jejich nezávislý audit. Veletrh CES se bude napříště opět konat v Las Vegas od úterý 9. ledna do pátku 12. ledna 2018.

Redakční poznámka: Oficiální název této celosvětové technologické události je „CES®“. Když budete o této akci psát, nepoužívejte prosím označení „Consumer Electronics Show“ ani „International CES“.

Na adrese CESbroll.com si můžete snadno stáhnout videoklip ve vysokém rozlišení představující ve zkratce atmosféru prostředí veletrhu CES.

O mezinárodním veletrhu CES:

Veletrh CES je místem setkávání společností z celého světa, které jsou úspěšné v oblasti spotřebních technologií. Již 50 let slouží jako zkušební prostor pro inovátory a průlomové technologie jako celosvětové fórum, na němž se inovace nové generace představují před uvedením na trh. Veletrh CES je největší událostí svého druhu, kdy je možné inovace vidět ve skutečném provedení, a zahrnuje veškeré oblasti spotřebního průmyslu. Vzhledem ke skutečnosti, že jej vlastní a pořádá Asociace spotřebních technologií (Consumer Technology Association – CTA™), přitahuje přední firmy celosvětového obchodu i průkopníky v oblastech nových řešení. Podívejte se na videa s hlavními momenty veletrhu CES. Sledujte novinky o veletrhu CES na CES.tech a sociálních sítích.

O společnosti Consumer Technology Association:
Consumer Technology Association (CTA™, Asociace spotřebních technologií) je obchodní asociací, která podporuje růst amerického odvětví spotřební elektroniky s objemem 287 miliard USD. Více než 2.200 firem – 80 procent z nich jsou malé firmy a startupy, ostatní jsou nejznámější světové značky – využívá výhod členství v organizaci CTA, k nimž patří právní zastupování, průzkum trhu, technická školení a vzdělávání, propagace odvětví, vývoj norem a utužování obchodních a strategických vztahů. Organizace CTA navíc vlastní a pořádá mezinárodní veletrh CES® – místo setkávání všech z celého světa, kdo podnikají a prosperují v oblasti spotřebních technologií. Veškeré zisky z veletrhů CES se reinvestují do služeb společnosti CTA v tomto odvětví.