Velkoobchodní cena přístupu k síti LTE je vysoká, ČTÚ vyzývá operátory k jejímu výraznému snížení

Praha, 19. ledna 2017 – Mobilní operátoři O2 a Vodafone stále neplní své závazky přijaté z aukce kmitočtů a mohou tak bránit virtuálním operátorům nabízet datové služby za přijatelné ceny. Český telekomunikační úřad proto oba mobilní operátory podruhé vyzval k úpravě velkoobchodních cen v referenčních nabídkách. První výzvu z února loňského roku vyslyšel pouze operátor T-Mobile. Společnosti Vodafone a O2 cenu dostatečně nesnížily a za neuposlechnutí výzvy jim byla ve správním řízení udělena pokuta v maximální možné výši 2 mil. Kč. (TZ)

Podle podmínek aukce kmitočtů musí být velkoobchodní cena nastavena tak, aby umožnila ziskové podnikání stejně efektivním virtuálním operátorům. V současné době by se tak cena měla dostat na úroveň 0,10-0,15 Kč za 1 MB dat u mobilních služeb a cca 0,01 Kč za 1 MB dat u služeb fixního LTE. Aktuálně nabízí společnost O2 cenu za 1 MB dat ve výši 0,43 Kč a společnost Vodafone cenu v rozpětí od 0,29-0,51 Kč za 1 MB, a to v závislosti na objemu odebíraných mobilních služeb. Samostatnou cenu pro fixní LTE operátoři dosud nenabízí.

Přijaté opatření cílí na posílení konkurence na maloobchodních trzích služeb poskytovaných prostřednictvím mobilních sítí a má umožnit virtuálním operátorům nabízet plnohodnotné služby na sítích LTE svým zákazníkům.

Ke splnění výzvy byla operátorům poskytnuta přiměřená lhůta 1 měsíce. V případě, že by ani napodruhé výzvě nevyhověli, může ČTÚ sáhnout až k zahájení správního řízení o odebrání přídělu rádiových kmitočtů k provozování sítí LTE pro porušení podmínek aukce.