Téměř polovina rodičů o jarních prázdninách s dětmi nikam nejezdí

Příští týden startují v prvních okresech České republiky jarní prázdniny, které si školáci budou užívat až do poloviny března. Mnoho rodin (39,4 %) se chystá vyrazit během volna do českých ski-areálů a desetina rodičů (9,6 %) bere své děti do zahraničí. Téměř polovina rodičů (46,8 %) však v průzkumu společnosti Sazka přiznala, že o prázdninách nikam nejezdí a děti tráví volno doma nebo u prarodičů.  (TZ)

Hlavním důvodem, proč rodiny nikam necestují, je podle respondentů nedostatek financí. „Peníze přitom nemusí být překážkou pro aktivní prožití prázdnin. Rodiče s dětmi si mohou společné volno naplno užít i jinde než na horách. Naše webové stránky sportvokoli.cz například nabízí kalendář s desítkami sportovních akcí a příležitostí v blízkosti bydliště, které navíc vyjdou maximálně na pár korun,“ říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky a dodává: „Lyžaři a snowboardisté pro změnu na webu najdou denně aktualizované kompletní sněhové zpravodajství v tuzemských horských střediscích.“

Čtyřčlenná rodina utratí za pobyt na horách kolem 20 tisíc Kč

Kam Češi nejčastěji jezdí o

jarních prázdninách

1. Česká republika
2. Itálie
3. Rakousko
4. Slovensko
5. Francie

Výše útraty za týdenní dovolenou na horách se samozřejmě odvíjí od celé řady faktorů – např. lokalita střediska, četnost lyžování, stravování apod. Nicméně podle aktuálních cen na českém trhu i odpovědí rodičů v průzkumu je zřejmé, že jarní prázdniny ukrojí z rodinného rozpočtu přibližně 20 tisíc korun. Pobyt ve ski-areálech v zahraničí vychází v průměru až na dvojnásobnou částku. Za hranice vyrážejí Češi především do rakouských a italských Alp. Při výběru destinace pro zimní dovolenou se rozhoduje každý pátý respondent (19,8 %) podle vlastní dobré zkušenosti. Dalších 18,5 % oslovených dá na doporučení přátel a právě zmiňovaná cena je rozhodující pro
14,9 % Čechů.

Pasivitu rodičů potvrzují i děti

Na dotazy týkající se jarních prázdnin odpovídalo v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj také několik stovek dětí na základních školách. Z dotazníku vyplývá, že 28 % dětí stráví volné dny samy doma, nejraději hraním na počítači – jak uvedly. Další pětina odpovídajících školáků pak bude u prarodičů. Pokud by si mohly děti samy zvolit náplň prázdnin, vítězí venkovní aktivity s kamarády a lyžování s rodiči.

Sportvokoli.cz je společný projekt Sazky a Českého olympijského výboru. Jde o největší veřejnou databázi sportovních klubů a sportovišť. Pomáhá rodičům i široké veřejnosti najít co nejsnazší cestu ke sportu.

 

O společnosti SAZKA a.s.

SAZKA a.s. je největší a nejstarší loterijní společnost v České republice s cca 95% tržním podílem na trhu loterií a jiných podobných her. Hlavními loterijními produkty společnosti jsou číselné loterie s nejznámější hrou Sportka. Kromě číselných loterií jsou v produktové nabídce stírací losy, sportovní kurzové sázky a rychloobrátkové hry. Druhým pilířem jsou neloterijní služby, zejména největší mobilní virtuální operátor v České republice SAZKAmobil, dobíjení mobilních telefonů a zprostředkování plateb za služby a zboží nebo prodej vstupenek. Své produkty poskytuje SAZKA a.s. hlavně prostřednictvím unikátní prodejní sítě s více než 7200 prodejními místy rozmístěnými po celé České republice. SAZKA a.s. je členem nadnárodní investiční skupiny KKCG, působící v 11 zemích na 4 kontinentech. Sazka a.s. je součástí mezinárodního loterního holdingu Sazka Group (patří sem rovněž podíly v řecké loterii OPAP, italském Lotto a rakouských Casinos Austria). Více na www.sazka.cz a www.kkcg.eu.