Nové statistické údaje o rozvoji digitální ekonomiky a informační společnosti v České republice byly zveřejněny na stránkách ČSÚ

Český statistický úřad zveřejnil na konci minulého a na začátku letošního roku několik nových publikací a dalších výstupů obsahující oficiální statistické údaje (TZ)

o rozvoji digitální ekonomiky a informační společnosti v České republice včetně mezinárodního srovnání.

Jde především o následující výstupy:
1) publikace: Informační ekonomika v číslech 2016

https://www.czso.cz/csu/czso/informacni-ekonomika-v-cislech
https://www.czso.cz/csu/czso/information-economy-in-figures

Tato publikace, která je k dispozici i v anglické verzi obsahuje nejnovější statistické údaje číselně popisující rozvoj informační (digitální) ekonomiky v ČR v porovnání se světem.
Stejně jako v předchozích letech je publikace rozdělena do pěti kapitol:

A. ICT odborníci: tato kapitola obsahuje údaje o počtu a struktuře osob zaměstnaných jako specialisté nebo technici v oblasti ICT a jejich průměrné mzdě. Zařazeny jsou také informace o počtu a struktuře studentů a absolventů ICT oborů na vysokých školách.


B. Výdaje a investice v ICT: tato kapitola zahrnuje základní údaje o investicích do ICT zařízení a softwaru v národním hospodářství, a to jak celkem, tak i v členění na různé kategorie. Tyto údaje jsou dále doplněny o data za spotřební výdaje domácností na ICT vybavení a služby.


C. Výzkum a vývoj v ICT: tato kapitola prezentuje především údaje o celkových finančních zdrojích investovaných do výzkumu a vývoje (VaV) v oblasti ICT. Vedle toho jsou zde prezentovány výdaje na VaV a počty VaV pracovníků v ekonomických subjektech s hlavní ekonomickou činností spadajících do odvětví v ICT sektoru.


D. Zahraniční obchod s ICT: tato kapitola informuje čtenáře o vývozu a dovozu výrobků a služeb v oblasti ICT, a to jak celkem, tak i v členění na různé kategorie.


E. ICT sektor: v poslední kapitole jsou uvedeny hlavní ekonomické ukazatele mapující podniky s převažující ekonomickou činností v oblasti ICT

Podrobnější údaje za výše uvedené oblasti najdete i na speciálních stránkách, které se věnují statistikám informační ekonomiky na následujícím odkazu:

https://www.czso.cz/csu/czso/informacni_ekonomika

ČSÚ dlouhodobě sleduje nejen údaje o informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) z hlediska produkce moderních ICT, včetně údajů o investicích, zahraničním obchodu a kvalifikovaných lidských zdrojích v této oblasti – více viz výše uvedený odkaz na statistiky informační ekonomiky – ale i z pohledu využívání těchto technologií a systémů v podnicích, domácnostech, veřejné správě, školství a zdravotnictví (statistika informační/digitální společnosti, více viz: https://www.czso.cz/csu/czso/vyuzivani_informacnich_technologii).

V této oblasti ČSÚ zveřejnil dvě následujíc publikace:
2) publikace: Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru 2016

https://www.czso.cz/csu/czso/vyuzivani-informacnich-a-komunikacnich-technologii-v-podnikatelskem-sektoru

Na webových stránkách, které se podrobněji věnují informačním technologiím v podnikatelském sektoru:
https://www.czso.cz/csu/czso/podnikatelsky_sektor najdete nově zpracované i základní údaje za Českou republiku v dostupné časové řadě a aktuální mezinárodní srovnání.

3) publikace: Využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci v roce 2016

https://www.czso.cz/csu/czso/vyuzivani-informacnich-a-komunikacnich-technologii-v-domacnostech-a-mezi-jednotlivci-2016

 

 

4) Český statistický úřad navíc na začátku tohoto roku na svých stránkách aktualizoval údaje o telekomunikační a internetová infrastruktuře jak za ČR tak i ostatní státy světa.

https://www.czso.cz/csu/czso/vyuzivani_informacnich_technologii

 

5) Na konci roku 2016 byly dále na stránkách ČSÚ zveřejněny v jednotlivých krajských ročenkách: https://www.czso.cz/csu/czso/krajske-rocenky#10a v kapitole 18. INFORMAČNÍ SPOLEČNOST vybrané údaje ze statistik ICT v regionálním členění, v publikaci Zaostřeno na ženy a muže 2016: https://www.czso.cz/csu/czso/zaostreno-na-zeny-a-muze v kapitole č. 9. Informační technologie údaje o využívání ICT z gendrového hlediska.