Počítač nebude nikdy schopný dělat celou mou práci, myslí si 65 % lidí

Více než polovina lidí si myslí, že počítač nikdy nebude schopný dělat celou jejich práci. Tuto odpověď uvedlo 65,46 % dotázaných. V roce 2015 takto na stejný dotaz odpovědělo 62 % respondentů. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Monster, která se věnuje vyhledávání pracovních nabídek a obsazování volných pozic ve firmách. Dotazování se uskutečnilo v prosinci 2016. (TZ)

Monster lidem položil tuto otázku: Do kdy si myslíte, že díky automatizaci bude počítač nebo robot schopný dělat veškerou vaši práci?

Nejvíce respondentů uvedlo, že počítač nikdy nebude schopný dělat celou jejich práci. Takto odpovědělo 65,46 % dotázaných. 13,17 % respondentů se domnívá, že počítač bude schopný jejich práci dělat za více než 10 let. Necelých 10 % lidí (9,65 %) se nechalo slyšet, že počítač jim vezme práci během 5 – 10 let. Do pěti let zastane počítač práci u 6,07 % lidí. Nejmenší skupina dotázaných, konkrétně 5,65 %, prohlásila, že robot je schopný udělat celou jejich práci už nyní.

“Je zjevné, že navzdory všem současným diskusím o tom, že chybějící pracovní síla bude nahrazována stroji, budou zaměstnanci i v nadcházejících letech tím nejhodnotnějším, na co se zaměstnavatelé budou moci spolehnout. Firmy se nepochybně budou snažit zautomatizovat část svých vnitřních procesů, ale bez odborně proškolených kolegů se obejít nemohou,” komentuje výsledky výzkumu Petr Kubačka, ředitel Monster Career CZ.

Na stejné otázky zjišťoval Monster odpovědi již v roce 2015. Také tehdy většina (62 %) dotazovaných prohlásila, že se domnívají, že počítač nikdy nebude schopný dělat celou jejich práci.

V rámci výzkumu bylo dotázáno 8 142 lidí z USA, Německa, Kanady, Francie a Finska.

O Monster

Monster Worldwide je globálním leaderem ve vyhledávání práce a již více než 20 let se stará o to, aby talentům pomohl nalézt práci, kterou si zaslouží a zároveň aby firmy obsadily volné pozice těmi nejtalentovanějšími odborníky. V současné době působí ve více než 40 zemích po celém světě a k vyhledávání talentů používá celou řadu pokročilých technologických nástrojů a digitálních řešení.

V současné době Monster nabízí miliony pracovních pozic po celém světě a  je světovou jedničkou na trhu práce. Má lokální zastoupení na klíčových trzích v Severní a Jižní Americe, Evropě, Asii a Austrálii a vedle hledání a nabízení pracovních pozic poskytuje klientům i personalizované poradenství. Pro zaměstnavatele nabízí Monster prostřednictvím online služeb velmi efektivní zacílení na rozličné cílové skupiny uživatelů.

V lednu 2009 vstoupila společnost Monster přímo na český trh, zároveň se spuštěním nového portálu ve 24 zemích celého světa. Od roku 2009 tak čeští uchazeči o práci získali přístup i k pracovním pozicím z celého světa. V Česku Monster působí již od roku 1999, původně jako provozovatel portálu Jobpilot.cz.  V čele české pobočky Monster Career CZ stojí Petr Kubačka.

Na základě dohody podepsané mezi finskou mediální skupinou Alma Media a Monster Worldwide vznikl v lednu roku 2014 společný podnik Alma Career Oy, světová jednička v online náboru zaměstnanců. Jeho součástí jsou např. společnosti LMC, Profesia a také pobočky Monster v Polsku, České republice, Maďarsku a Finsku. Ve společném podniku Alma Career Oy drží Alma Media většinový podíl.