Snaží se někdo vybudovat botnet na Google Play?

Mobilní bezpečnostní odborníci společnosti Check Point detekovali nový druh malwaru na Google Play. Malware s názvem “FalseGuide” byl ukryt ve více než 40 aplikacích, zaměřených na návody a průvodce hrami. První aplikace byla nahraná na Google Play 14. února 2017. Řada aplikací překonala hranici 50 000 instalací a podle odhadů bylo celkem infikováno 600 000 zařízení. Check Point o škodlivém kódu informoval Google a aplikace byly obratem odstraněny. Na začátku dubna byly na Google Play nahrány další dvě škodlivé aplikace s tímto malwarem a Check Point znovu informoval Google.
FalseGuide vytváří z infikovaných zařízení botnet, který je primárně zaměřený na zobrazování nelegitimní reklamy. Ale FalseGuide umožňuje stažení i dalších modulů, které mohou být využity k DDoS útokům nebo dokonce k proniknutí do soukromých sítí. Při instalaci žádá oprávnění správce zařízení, což potom umožňuje aplikaci zabránit odstranění. Následně se maskuje za aplikace s herními návody a průvodci, protože takové aplikace jsou velmi populární a těží z úspěchu původních her. Navíc vývoj je velmi jednoduchý a umožňuje snadnou implementaci škodlivého kódu. Pro vývojáře malwaru je to dobrý způsob, jak s minimálním úsilím dosáhnout širokého záběru.

“Už od začátku minulého roku sledujeme nový trend a vzestup mobilních botnetů. Roste jejich sofistikovanost i dosah. Uživatelé by se neměli spoléhat, že když stahují aplikace z oficiálních obchodů, že bude vše stoprocentně bezpečné. Je potřeba používat vlastní bezpečností řešení a nepodceňovat zabezpečení na počítačích i mobilních zařízeních,” říká Petr Kadrmas, Secuity Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point Software Technologies.

Více informací najdete na blogu společnosti Check Point:
http://blog.checkpoint.com/2017/04/24/falaseguide-misleads-users-googleplay/