Studenti představili novinky ze světa elektrotechniky a informatiky

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT uspořádala již 23. ročník konference a soutěže studentské tvůrčí činnosti STUDENT EEICT 2017. Zkratka vychází z anglického označení oborů a zaměření, které studenti této fakulty studují (Electrical Engineering, Information and Communication Technologies). Finále soutěže proběhlo ve čtvrtek 27. dubna 2017 v budově Technická 12 v areálu FEKT VUT v Brně.

Soutěže STUDENT EEICT se každoročně účastní studenti ze všech ročníků bakalářského, magisterského i doktorského studia. Součástí programu je i kategorie pro středoškoláky. Počet přihlášených prací se stabilně pohybuje okolo dvou stovek, letos bylo přihlášeno 174 příspěvků z oblasti elektrotechniky, komunikační techniky, informatiky a výpočetní techniky.

“Základním cílem soutěže je podpořit technickou tvůrčí činnost studentů. Díky EEICT mají studenti možnost získat zkušenosti díky veřejné prezentaci své práce před odbornou komisí. Řada soutěžících prezentuje také své rozpracované bakalářské, diplomové nebo disertační práce, čímž mohou získat cenné podněty pro zdokonalení,” uvedl předseda rady EEICT Vladimír Aubrecht.

Akce je sponzorována nejen průmyslovými firmami, ale také personálními agenturami, jejichž zástupci jsou pak členy hodnoticích komisí soutěže, mají možnost se seznámit s projekty studentů, blíže poznat jejich znalosti a způsoby řešení problémů a případně se domluvit i na další spolupráci, včetně možného zaměstnání.

“Soutěžní projekty procházejí recenzním řízením, forma příspěvku musí být upravena podle požadavků recenzentů. Autoři prací, které byly na základě recenzí vybrány, postupují do finále, kde obhajují svou práci před odbornou komisí. Každý soutěžící přednese hodnoticí komisi formou desetiminutové prezentace základní informace o svém výzkumu a o jeho přínosu k řešení aktuálních problémů z oblasti elektrotechniky a informatiky. Poté následuje rozprava se členy hodnoticí komise. Všechny komise jsou složeny ze zástupců sponzorujících firem a z akademických pracovníků univerzity. Autoři vítězných projektů v jednotlivých kategoriích získávají stipendia, zajímavá řešení oceňují sponzorské firmy hodnotnými dary,” vysvětlil pravidla Aubrecht.

Hlavními partnery soutěže byly renomované mezinárodní společnosti Honeywell, ON Semiconductor, ABB, FEI, Hella, BEL Power Solutions, OEZ, Valeo a další. V den konání finále EEICT mohou také studenti navštívit stánky firem na již tradičním veletrhu pracovních příležitostí perFEKT JobFair. Studenti se mohou seznámit jak s odborným zaměřením firem, tak s pracovními příležitostmi, přičemž jde o jedinečnou příležitost k získání kontaktů a diskuzi s odborníky z renomovaných firem.