Česká spořitelna nabízí Stock Small Caps: umožní investovat do firem, které změní budoucnost

  • Nový akciový fond Stock Small Caps přináší investiční příležitosti s nadstandardním potenciálem zhodnocení
  • Nabízí možnost investovat do menších firem na vyspělých západních trzích
  • Fond je určen především pro zkušené a dynamické investory

Na začátku května 2017 spustila Česká spořitelna prostřednictvím Erste Asset Management nový akciový fond Stock Small Caps, který je vhodný pro dlouhodobé investice na pět a více let. „Je určen především pro zkušené a dynamické investory, kteří očekávají vysoké zhodnocení a jsou ochotni přijmout vyšší tržní rizika,“ říká Petr Valenta, ředitel retailových investic České spořitelny. Minimální výše investice je 300 Kč a vstupní poplatek činí 3 %.

Stock Small Caps nabízí možnost investovat především do méně známých menších firem na vyspělých trzích západní Evropy a severní Ameriky, jejichž potenciál růstu není ještě plně zahrnutý v jejich ocenění, a dávají tak prostor pro atraktivní nadvýnos. „Vybíráme ty, které se vyznačují pochopitelným modelem podnikání, stabilním a osobně zainteresovaným managementem, jasně zdůvodnitelnou konkurenční výhodou v sektoru podnikání a kvalitním plánem na další růst tržeb a marží,“ říká manažer fondu Mikuláš Splítek. Fond je navíc zajímavým diverzifikačním prvkem každého investičního portfolia a poskytuje investiční příležitost, která díky výhodným atributům malých firem umožňuje mnohem vyšší dynamiku růstu. U fondu je aktivně řízeno měnové zajištění.

Za fondem stojí profesionální a velmi zkušený akciový tým správce fondu Erste Asset Management, jehož odborníci zakládali mimořádně úspěšný podílový fond Top Stocks. Portfolio manažer aktivně vyhledává a vybírá na trhu jednotlivé společnosti s dlouhodobým růstovým potenciálem. Portfolio fondu je reprezentováno 40 až 50 investičními nápady, pečlivě vybranými akciemi „Small caps“ společností.

Pojem Small caps“ se používá pro označení společností s relativně malou tržní kapitalizací (jejich velikost se pohybuje mezi 100 miliony až jednotkami miliard eur), které jsou obchodovány na burzách. Nejedná se tedy o malé firmy, které známe z našeho prostředí, ani o čistě start-up společnosti, ale o společnosti s fungující strukturou a majetkem. Oproti velkým „gigantům bývají „Small caps“ společnosti pružnější a inovativnější. Jedná se především o méně známé společnosti, které mají do budoucna potenciál dynamicky růst. Small caps“ společnosti historicky překonávají svou výkonností ty velké v průměru o 2 % ročně. Jedná se navíc o velmi významný globální investiční prostor, „Small caps“ společnosti jej tvoří přibližně z 20 %.

Profil České spořitelny

Na českém trhu jsme bankou s nejdelší tradicí. Naše kořeny sahají až do roku 1825. Jsme moderní bankou orientovanou na drobné klienty, malé a střední firmy, města a obce. Máme nezastupitelnou roli ve financování velkých korporací a v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 se můžeme opřít o silné zázemí středoevropské Erste Group. Naším společným cílem je nabídnout klientům takové služby, jaké potřebují bez ohledu na čas a místo. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v zavádění moderních bankovních služeb i v technologických inovacích.

  • Počet našich klientů dosahuje téměř 5 milionů. Jsme tak největší bankou v České republice.
  • Zaujímáme první pozici na trhu klientských úvěrů (20% tržní podíl), spotřebitelských úvěrů, včetně kreditních karet a kontokorentů (30% tržní podíl) i v celkových vkladech (20% tržní podíl). Na špici jsme i v oblasti hypoték (27% tržní podíl). Disponujeme nejširší sítí poboček a bankomatů.
  • Usilujeme o bezbariérovost našich služeb: máme první bezbariérové stránky www.bankabezbarier.cz; 239 bezbariérových poboček; 26 poboček se službou simultánního přepisu pro neslyšící; více než 700 bankomatů uzpůsobených pro nevidomé.
  • Vzděláváme ke konkurenceschopnosti, nejen tím že posilujeme finanční gramotnost a jsme dlouhodobými partnery vysokých škol. Prostřednictvím Nadace Depositum Bonum usilujeme o zkvalitnění výuky přírodovědných a technických oborů. Díky Nadaci České spořitelny jsme s těmi, od nichž se společnost odvrací – zaměřujeme se na podporu seniorů, lidí s mentálním postižením a prevenci a léčbu drogové závislosti.