Internetový pořad Slow Radio přináší zvuk z českého ptačího ráje. V přímém přenosu.

Tvůrčí skupina, která stojí za úspěšným internetovým pořadem Slow TV, uvádí nový experimentální audio projekt Slow Radio. Posluchači si mohou v přímém přenosu a ve vysoké kvalitě vychutnat zvuk přírody z lokality v jižních Čechách, kde se vyskytují desítky druhů ptactva. Pořad produkuje na samostatné webové stránce agentura Taktiq Communications.

SlowRadio.cz.jpg

Nápad spustit v Česku rozhlasový kanál Slow Radio, přinášející autentické přímé přenosy zvuků přírody, vznikl na půdě redakce Slow TV a mezi členy kreativního spolku Žádná věda. Po několikaměsíčních přípravách, hledání vhodné lokace a s pomocí odborných partnerů se podařilo instalovat mikrofony na místě v jižních Čechách, které je opravdovým ptačím rájem. „Během dne může v tomto ročním období zkušený posluchač identifikovat ve vysílání Slow Radio nejméně 40 různých druhů ptáků,“ říká Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické, který se na tvorbě pořadu podílel.

Autoři projektu věří, že cílovou skupinou vysílání Slow Radio budou všichni, kdo rádi poslouchají zvuky přírody pro zklidnění při práci či jako meditaci, audiofilové a hlavně amatérští či profesionální ornitologové.

Webová stránka www.slowradio.cz, kde je možné program poslouchat, poskytuje kromě přehrávače také informaci o aktuálním čase a počasí na místě, odkud se vysílá, a tak posluchači mohou sledovat, jak se do zvuku přírody promítá denní doba a atmosférické vlivy. „Projekt chceme v budoucnu dále rozvíjet,“ řekl Jan Kužník, vedoucí redaktor serverů Technet.cz a Mobil.iDNES.cz a jeden z autorů projektu. „Například bychom rádi nasadili aplikaci pro automatickou identifikaci druhu ptáků podle hlasu v reálném čase, kterou nabízí česká společnost Neuron Soundware.“

Projekt Slow Radio produkuje komunikační agentura Taktiq a technologicky jej podpořily společnosti Sennheiser a Fujitsu. „Cílem je nabídnout zvukově co nejkvalitnější přenos, čemuž jsme podřídili výběr hardwaru, zejména mikrofonů, mikrofonních předzesilovačů, nebo zvukové karty. Nemohli jsme proto využít různá energeticky úsporná integrovaná řešení a neobešli jsme se například bez přívodu elektrické energie ze sítě a umístění techniky do přístřešku,” komentuje technické pozadí Václav Nývlt, jeden z tvůrců instalace.