Češi vyžadují vyšší limity u cestovního pojištění, nejčastěji vyjíždí do Chorvatska a na Slovensko

Sjednání cestovního pojištění před výjezdem do zahraničí je pro Čechy naprostou samozřejmostí. K vyšším limitům pojistného krytí navíc vyžadují i doplňková připojištění, nejčastěji pak pojištění úrazu a odpovědnosti za škodu způsobenou na majetku. Nejoblíbenější destinací zůstává Chorvatsko, kam každoročně vycestuje téměř 20 % Čechů.  Vyplývá tak z údajů společnosti Top-Pojištění.cz, největšího internetového srovnávače pojištění, jehož služby již využilo přes 333 tisíc unikátních klientů.

Za posledních 5 let se výběr nejoblíbenějších destinací Čechů příliš nezměnil, s čímž souvisí i počet sjednaných cestovních pojištění do těchto zemí. Mezi nejfrekventovanější státy patří Chorvatsko, Slovensko, Itálie, Rakousko a Německo, kam se každoročně podívá celkem 59 % z nás. Nejčastěji pak Češi vyjíždí stále do Chorvatska (17 %), kde se průměrná doba sjednání cestovního pojištění pohybuje okolo 10 dní. Do ostatních destinací vyjíždíme podstatně méně. Do Rakouska, Německa a na Slovensko průměrně vycestujeme pouze na 5 dní.

Důkazem větší obezřetnosti a opatrnosti je i klienty požadovaná výše limitů pojistného krytí léčebných výloh, která je nadprůměrná a dosahuje 5 milionů korun.

„Naprostým základem je pojištění léčebných výloh pro případ náhlého onemocnění či úrazu. Pojištění navíc kryje i náklady na ambulantní vyšetření, neodkladné lékařské zákroky, převoz pacienta či přepravu ostatků,“ vysvětluje Ilona Hnízdilová, jednatelka společnosti Top-Pojištění.cz.

Tento základ však Češi nadstandardně rozšiřují o pojistné krytí dalších rizik, jako je pojištění odpovědnosti, zavazadel, stornopoplatků či úrazů.

„Právě finanční krytí úrazů patří mezi nejčastější připojištění cestovního pojištění, více než dvě třetiny smluv právě toto rozšíření zahrnují. 25 % rodinných smluv navíc obsahuje i připojištění zavazadel, dodává Ilona Hnízdilová.

Průměrné pojistné se zvyšuje s dobou pojistného krytí a rovněž i s rizikovostí dané země – v Chorvatsku zaplatí rodina zhruba 400 korun za 10 dní,Německu pak 150 korun za 5 dní.

Portál Top-Pojištění.cz

Výběr cestovního pojištění ovlivňuje nejen výše limitů pojistného krytí, dostupnost připojištění a cena, ale také možnost uzavření pojištění online. Portál Top-Pojištění.cz nabízí možnost porovnání a sjednání nabídek cestovního pojištění až u 11 pojišťoven českého trhu. Komfortní přehled o pojistném trhu má klient po zadání základních informací o plánované cestě během pár minut k dispozici v přehledném grafu, kde jsou produkty, adekvátní zadání, zobrazeny od nejlevnějšího po nejdražší. Potřebné dokumenty jsou po sjednání cestovního pojištění doručeny e-mailem. Platnost pojištění je pak závislá na uhrazení pojistného. „Stále sílící oblibu online sjednání pojištění potvrzuje objednávka 333 333. unikátního klienta společnosti Top-Pojištění.cz, kterou jsme přijali v dubnu tohoto roku,” říká Ilona Hnízdilová.