Na brownfieldu tušimické elektrárny vyroste Datové centrum Skupiny ČEZ

V Tušimicích startuje výstavba centralizovaného datového úložiště pro Skupinu ČEZ, které nahradí stávající firemní datová centra. Díky umístění v areálu elektrárny ušetří značnou část nákladů na elektřinu, navíc lokalita zajišťuje vysoký stupeň fyzické bezpečnosti. Projekt za 450 milionů korun by měl začít naostro fungovat na jaře 2019.  

Slavnostním poklepáním základního kamene dnes místopředseda představenstva Skupiny ČEZ Martin Novák a generální ředitel ČEZ ICT Services Vítězslav Bogač zahájili výstavbu korporátního datového centra v areálu po bývalé Elektrárně Tušimice I. Aktuální plánovaný termín předání budovy a non-IT technologií je přelom roku 2018 a 2019. Následně bude probíhat postupná instalace a zprovoznění IT a komunikační infrastruktury a migrace aplikací. Předpokládaný termín zprovoznění je duben 2019

Nové datové centrum s kapacitou provozních úložišť 2 PB (kapacita zálohovaných dat přibližně 6 PB) po uvedení do provozu postupně nahradí stávající provozy v Praze a v Plzni, které si Skupina ČEZ pronajímá, a umožní zredukovat datová centra u jaderných elektráren. „Centralizace datových úložišť umožní větší flexibilitu a rychlejší implementaci nových systémů,“ říká Martin Novák. „Datové centrum v Jaderné elektrárně Temelín bude po zredukování nadále sloužit jako záložní.“ Dodavatelem stavební části jsou společnosti Metrostav a Altron, komplexní non IT technologické části dodají společnosti Pronix a TTC Marconi.

Umístění na tušimickém brownfieldu bylo vybráno záměrně. „Přímé napojení na elektrárnu zajišťuje datovému centru efektivní dodávku elektřiny, která představuje v dlouhodobém horizontu běžně přes dvě pětiny z celkových provozních nákladů datových center. Na opačné straně je datové centrum pro elektrárnu stabilním odběratelem,“ vysvětlil Vítězslav Bogač. Dalším důležitým aspektem je fyzické zabezpečení pozemku. Celý areál je oplocený a pod trvalým dohledem, samotný objekt datového centra bude mít navíc svůj vlastní perimetr ochrany.