ESET objevil novou hrozbu, která se zaměřuje na hráče počítačových her

Praha 28. srpna 2017 – Analytici společnosti ESET objevili nový škodlivý kód Joao, který se šíří prostřednictvím počítačových her stahovaných z neoficiálních internetových obchodů. Joao je modulární škodlivý kód, který dokáže do infikovaného zařízení stáhnout v podstatě jakýkoli další malware a spustit ho.

„K jeho šíření útočníci zneužili několik her typu MMORPG jež modifikovali přidáním trojan downloaderu pro stahování dalšího malwaru,“ vysvětluje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

ESET zjistil, že útočníci zneužili několik her vytvořených společností Aeria Games. Pozměněné verze potom podstrčili návštěvníkům neoficiálních herních webů. Infikované počítače odesílaly na řídící server útočníků informace o nakaženém počítači a stahovaly další škodlivé komponenty jako software pro DDoS útok a kód pro špehování své oběti.

„Celý proces infekce je před oběťmi dobře skryt. Modifikované hry fungují tak, jak mají. Když se uživatel rozhodne stáhnout si takto upravenou hru, nic nebude nasvědčovat tomu, že je něco v nepořádku. Hráči bez spolehlivého bezpečnostního softwaru si takto nakazí své zařízení,“ varuje Zubr.

Uživatelé mohou přítomnost infekce zjistit tak, že si dají ve svém zařízení vyhledat soubor mskdbe.dll, což je knihovna tohoto škodlivého kódu. Útočníci však mohou tento soubor kdykoli přejmenovat, proto by měli hráči infekci vyhledat prostřednictvím bezpečnostních programů, například jednorázovým skenem u bezplatného nástroje ESET Online Scanner.

ESET blokuje poslední aktivní web šířící hry, které obsahují tento škodlivý kód, a informoval o tom i společnost Aeria Games.

Tipy pro hráče, jak mají chránit svá zařízení:

  • Vždy, když to je možné, upřednostňujte oficiální zdroje.
  • Aktualizujte si hry.
  • I během hraní používejte spolehlivé a aktualizované bezpečnostní řešení s cloudovou ochranou. Některá z těchto řešení nabízí hráčům speciální herní mód.
  • Na fórech pro hráče buďte obezřetní. Útočníci se mohou vydávat za zdatné hráče, kteří chtějí pomoci těm méně zkušeným. Rozhodně proto nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje hry.
  • Po ukončení používání služeb jakými jsou například Steam nebo Origin se z této služby odhlaste.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.