Pro mladé je bydlení drahé, myslí si drtivá většina Čechů

PRAHA, 6. října – Mladí mnohdy neopouštějí domácnost svých rodičů ani poté, kdy si vydělávají vlastní peníze. Jak zjistil průzkum Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS), 87 procent Čechů si myslí, že se tak děje z finančních důvodů. Celých 93 procent respondentů přitom považuje za správné, aby se za takové situace dospělé dítě podílelo na nákladech společného bydlení.

Jak ukázal průzkum RSTS, 9 z 10 dotazovaných si na základě vlastní zkušenosti myslí, že vlastní bydlení je pro mladé, kteří zrovna dokončili školu, finančně příliš náročné. Jednodušší je proto zůstat bydlet u rodičů. Shodnou se na tom lidé napříč pohlavím i úrovní vzdělání. S tím, že se bydlením s rodiči především šetří peníze, souhlasí celých 86 procent respondentů ve věku do 29 let.

„Který mladý pracující člověk by nevyužil možnosti bydlet u rodičů a našetřit si tak něco do začátku. To se však rodičům nemusí vždy líbit, protože živit člena domácnosti navíc
je znát. Ideální je, když rodiče začnou svým dětem včas spořit a vytvoří jim tak dostatečný finanční základ k budoucímu osamostatnění,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

S otázkou společného bydlení „odrostlých“ dětí s rodiči souvisí to, jak nastavit podílení
se na nákladech domácnosti. Respondenti průzkumu se z 93 procent kloní k názoru,
že pokud si potomek již vydělává, měl by za bydlení zčásti platit a nenechávat veškerou zodpovědnost pouze na rodičích. Zcela s tím souhlasí 67,5 procent žen a 63,8 procent mužů.

Toto přesvědčení zásadně neovlivňuje ani celkový příjem domácnosti. O správnosti přispívat rodičům nepochybuje 90,7 procent lidí s příjmem domácnosti do 20 000 Kč,
a ani 88,9 procent těch respondentů, kteří žijí v domácnosti s příjmem nad 40 000 Kč.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.