Šest vybraných projektů se zúčastnilo akcelerátoru Impact Hub Challenge: SMART CITIES

Akceleračního programu Impact Hub Challenge: SMART CITIES, který běží od srpna  

v Ostravě, se zúčastnilo 6 projektů, které si nyní prošly 3-měsíčním rozvojem. Na srpnovou výzvu se přihlásilo 32 projektů. Do užšího výběru prezentací před porotou jich postoupilo 14. Z nich porota složená ze zástupců městských úřadů, komerční sféry, garantů a investorů vybrala 6 projektů, které postoupily do akceleračního programu. Mezi hlavní kritéria při jejich výběru patřil dopad a originalita řešení, nákladnost, efektivita,

a také potenciální propojení s ostatními technologiemi.

Impact Hub Challenge: SMART CITIES se zúčastnily tyto projekty:

Keylog

Projekt Keylog představuje solárně napájené cyklostojany, umožňující identifikaci prostřednictvím ID karty či osobních dokladů obsahujících čip. Kola jsou uzamykatelná pancéřovým řetězem, který je součástí stojanu, a přináší tak jeho lepší zabezpečení. Stojan může sloužit také jako záchytná či dokovací stanice pro bikesharing a elektrokola. Zároveň by měl být v budoucnosti propojen s městskými systémy, a dodávat do nich integrovaná data. Spuštění pilotního provozu je plánováno na podzim roku 2017 v Pardubicích.

Odpadky 4.0

Projekt je zaměřen na snížení nákladů za svoz odpadu a na optimalizaci svozových cest ve městech. Jádrem konceptu je senzor zabudovaný v nádobách na odpad, který je schopen rozlišovat, zda je již nádoba plná či nikoliv. Veškerá data ze senzoru se sbírají do cloudu. Díky nim lze predikovat zaplněnost jednotlivých nádob na odpad. Očekává se, že dlouhodobý sběr dat a jeho vyhodnocení pomůže obcím v efektivním řešení svozu odpadu.

Synercom

Projekt Synercom disponuje systémem dálkových odečtů elektřiny, který je vhodný pro efektivní řízení spotřeby elektrické energie u bytových domů a domácnosti.  

VXT

Projekt VXT představil porotě elektrická vozidla nové generace za příznivé ceny. Mezi jejich hlavní výhody patří: tichý provoz, ohleduplnost k životnímu prostředí, nízké pořizovací i provozní náklady a možnost výměny baterií, takže není potřeba se vázat na přítomnost dokovacích stanic. Společnost VXT se také zaměřuje na výrobu eMotorky a speciální eVany, která je ekologická a může nahradit ve městě nežádoucí velkoobjemová nákladní vozidla.

Invipo

Invipo je už v tuto chvíli funkční integrační platforma, která funguje jako mozek chytrého města a zaměřuje se především na řízení dopravních systémů. Sdružuje data ze všech chytrých zařízení ve městě a kontextuálně je vyhodnocuje. Díky ní je možné připravovat scénáře pro jednotlivé situace ve městě, ať se už jedná o řízení dopravy, řešení dopravních přestupků, monitoring parkovacích míst, řešení pro MHD atd. Invipo již funguje v polské Legnici, tureckém Izmiru, rumunské Sibiu, v České republice jej integrovali ve Zlíně a Znojmě.

Zaparkuj to

Systém sdíleného parkování ve městech akceleroval v programu Tieto Nerds, a v tuto chvíli se zaměřuje na zvýšení prodeje. Zaparkuj to řeší častý problém měst a městských částí, kterým je nedostatek parkovacích míst. Aplikace sleduje volná parkovací místa v okolí řidiče a umožňuje mu jednoduché zaparkování. Městům tak pomáhá udržet přehled o využití jednotlivých zón a parkovacích míst, a efektivně vybírat parkovné.

Moje obec

Aplikace Moje obec chce nabídnout občanovi možnost najít a zaplatit všechny poplatky vůči svému městu na jednom místě (např. poplatky za odvoz odpadu či poplatky za psa), zároveň bude občanům sloužit jako informační panel o dění v obci. Aplikace chce pomoci snížit náklady obcím  na zpracování složenek a vymáhání pohledávek.

Atraktivní byly bez výjimky všechny nápady, které se do programu přihlásily. Nakonec jsme ale vybrali ty, kterým umíme v rámci akceleračního programu nejvíce pomoci v jejich rozvoji, a které najdou svoje uplatnění na trhu. Některé ze služeb či produktů jsou zatím ve fázi konceptu, jiné už mají funkční prototyp, proto budeme s každým z nich pracovat individuálně. Všichni máme stejný cíl: zefektivnit a zjednodušit život lidem v Ostravě a potenciálně v celé ČR i na Slovensku. O to větší máme společnou motivaci,” uvedl koordinátor projektu Jan Dittrich z Impact Hub Ostrava.

Závěrečná prezentace všech projektů proběhne tento čtvrtek 26. října od 19 hod na pravidelné akci MashUp, která se koná od 19 hod v Impact Hub Ostrava.

Program zajišťuje globální síť Impact Hub, která jen v ČR ročně koordinuje 6 různě zaměřených akceleračních programů, a v moderních coworkingových prostorech ročně organizuje několik set externích akcí a desítky vlastních eventů.

Nadační fond Slovenských elektráren v Nadaci Pontis

Nadační fond Slovenských elektráren v Nadaci Pontis byl založený v roce 2011 a je primárně zaměřený na podporu projektů v oblastech sociálních věcí, životního prostředí a vzdělávání.

Slovenské elektrárny jsou největším výrobcem elektřiny na Slovensku, provozují dvě jaderné, dvě tepelné a 31 vodních elektráren, v ČR patří mezi největší dodavatele elektřiny pro podniky.

Více informací na www.seas.sk

Více informací o programu najdete na stránkách http://smartcities.hubostrava.cz/.

Více informací o Impact Hub Ostrava najdete na  http://www.hubostrava.cz/..