Nalaďte se na vánoční atmosféru na Zámku Svijany

Svijany, 16. listopadu – Zámek Svijany, stejně jako mnoho další hradů a zámků po celém Česku, ukončuje svou sezónu. Za letošní sezónu zavítalo na zámek téměř 12 tisíc návštěvníků. Zámecká brána se ale zcela nezavírá, zájemci se na prohlídky vnitřních expozic zámku mohou předem individuálně objednat. Během zimních měsíců na ně navíc čeká několik zajímavých akcí na nádvoří zámku i v zámecké kapli.

K poslednímu říjnovému dni oficiálně skončila zámecká sezóna. Zámek Svijany se pro veřejnost ovšem nezavírá a návštěvníci se mohou těšit na několik zajímavých akcí spojených nejen s přicházejícím adventem. „Za sezónu navštívilo zámek téměř 12 tisíc návštěvníků,“ hodnotí návštěvnost manažer zámku Libor Stejskal a dodává: „Snažíme se o to, aby se na zámku neustále něco dělo nejen během sezóny, ale i mimo ni. Pořádáme větší akce typu Svatováclavské slavnosti, ale i menší, jakými jsou rozsvěcení vánočního stromku a vánoční trhy na nádvoří zámku.“

Listopadový zámek

Ve státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii – 17. listopadu, který letos připadá na pátek, bude zámek veřejnosti otevřen po celý den. Ve stanovené časy budou probíhat komentované prohlídky a pro ty, kteří chtějí poznat kouzlo nočního zámku je připravena komentovaná prohlídka s archeologem Mgr. Petrem Brestovanským, který se podílel na průzkumu celého okolí před rekonstrukcí Zámku Svijany a na samotné dramaturgii zámecké expozice.

Koncem měsíce nás čeká koncert legendární skupiny Plavci v čele s Honzou Vančurou. Spolu s ním se představí zpěvačka Irena Budweiserová, známá ze skupiny Spirituál Kvintet, a uznávaný zpěvák a harmonikář Mário Bihári,“ zve všechny fanoušky Libor Stejskal. Koncert se bude konat v zámecké kapli, vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na pokladně Zámku Svijany nebo nyní nově přes rezervační systém na www.evstupenka.cz. „Chtěli jsme, aby si zájemci mohli vstupenky zakoupit s předstihem z pohodlí domova, proto jsme se zařadili do regionálního on-line informačního a rezervačního systému eVstupenka,“ říká Libor Stejskal.

Vánoční pohoda

Stejně jako tomu bylo loňský rok i letos budou moci návštěvníci načerpat vánoční atmosféru na zámku. První adventní neděli proběhne na nádvoří zámku rozsvěcení vánočního stromečku s bohatým doprovodným programem, při kterém se návštěvníkům bude podávat pivovarský elixír, který léčí všechny neduhy – Svijanský Předek. Od 17 hodin se v zámecké kapli poprvé rozehrají nově restaurované varhany z 18. století pod rukama významného českého varhanního mistra Václava Uhlíře. „Restaurování varhan probíhalo několik měsíců a my se těšíme, až se konečně rozezní v zámecké kapli. Celou nákladnou opravu a renovaci varhan, která se pohybovala kolem 750 tisíc korun, financoval Pivovar Svijany, jenž zámek vlastní,“ uvedl pan Stejskal.

Druhá adventní neděle je určena především dětem, pro které si loutkový soubor Ještěd z Českého Dubu připravil pohádku Šípková Růženka. Předposlední adventní neděli vyroste na nádvoří zámku vánoční trh plný regionálních specialit, tradičních vánočních dárků a symbolů a bude zde probíhat i prodej kaprů. Večer bude opět zakončen koncertem v zámecké kapli. Tentokrát se návštěvníci budou moci těšit na smyčcový soubor Rubin Quartet.

Finální vánoční koncert – zpívání vánočních koled se sólistou Opery Národního divadla Luďkem Velem a pomyslné poslední rozloučení zámku v letošním roce proběhne ve středu 20. prosince v zámecké kapli. Nový rok přivítá Zámek Svijany tříkrálovým koncertem Tria Amadeus s podtitulem „vážná hudba nevážně“. Veškeré informace o nadcházejících akcích na Zámku Svijany naleznete na www.zameksvijany.cz.

Plánované akce na Zámku Svijany listopad 2017 – leden 2018:

Akce na Zámku Svijany
Datum Čas Akce Vstupné
17. 11. 18:30 Noční prohlídka zámku 110 Kč
25. 11. 18:00 Koncert skupiny Plavci základní 200 Kč/senioři 150 Kč
3. 12. 17:00 Varhanní koncert zdarma
10. 12. 18:00 Loutkové divadlo Šípková Růženka zdarma
17. 12. 18:00 Rubin Quartet základní 200 Kč/senioři 150 Kč
17. 12. od 13:00 Adventní trh na nádvoří zámku zdarma
20. 12. 15:00 Zpívání koled zdarma
6. 1. 18:00 Trio Amadeus základní 200 Kč/senioři 150 Kč

-KONEC-

Zámek Svijany

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo letos v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu a vlastní zámecká restaurace.  

www.zameksvijany.cz