Vítkovice IT Solutions získaly významná ocenění za elektronizaci státní správy a za produkt k záchraně na silnicích

OSTRAVA 30. 11. 2017 – Prestižní ocenění v oblasti elektronizace státní správy získala v soutěži „Egovernment The Best 2017 – ICZ“, společnost Vítkovice IT Solutions. Společně s kolegy z německé firmy secunet Security Networks AG vytvořily Vítkovice IT Solutions pro Ředitelství služby cizinecké policie ČR elektronický systém NKA, který umožňuje policistům ověřovat pravost elektronického dokladu s čipem a číst z něj otisky prstů. Systém, který je provázán s biometrickými údaji uloženými ve strojově čitelných dokladech, přispívá k ochraně hranic schengenského prostoru. Povinností každého státu EU je takovým systémem disponovat.

Projekt umožnil splnit mezinárodní úmluvy, ke kterým se ČR zavázala a systém se stal součástí mezinárodní bezpečnostní infrastruktury. Čeští policisté mohou nyní kontrolovat otisky prstů v cestovních dokladech a povoleních k pobytu i v terénu. Dosud policie neměla možnost ověřit držitele dokladu pomocí otisků prstu. Neměla také infrastrukturu, která by automaticky ověřovala pravost dokladů. Za novinku získaly Vítkovice IT Solutions 3. místo v kategorii Centrální projekty ČR.

Současně Vítkovice IT Solutions v rozmezí několika dní získaly také 1. místo za IT produkt roku 2017 v soutěži Computerworld IDG. Cenu si společnost odnesla v kategorii Komunikační produkty za Tablet řidiče, kterým si jak osobní tak nákladní vozidla mohou automaticky volat o pomoc na linku 112 při krizových událostech a  nehodách na silnicích. Vítkovice vyvinuly zatím jako jediné tablet pro řidiče nákladních aut, díky kterému má řidič pod kontrolou jak náklad, tak cestu před i za sebou a k tomu může využívat 360stupňové snímání prostoru. Tím se může mimo jiné účinně chránit před napadením a navíc vidí, co se mu děje s nákladem a v nákladovém prostoru, aniž by musel opustit uzamčenou kabinu. Tablet je prevencí kriminality i terorismu – řidič může ihned volat o pomoc pomocí tlačítek tísňového volání na integrovaný záchranný systém v každé zemi EU, kterou právě projíždí. Řidič má možnost komunikovat hlasem i obrazem včetně odeslání GPS souřadnic polohy, kde se právě nachází.  

K