Vítězem 10. ročníku Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2017 je snímek zachráněného afrického migranta

Mezinárodní advokátní kancelář Taylor Wessing pořádá každoročně spolu s National Portrait Gallery v Londýně otevřenou fotografickou soutěž Fotografický portrét. Vítězem letošního ročníku je César Dezfuli (26), který vyhrál první cenu za portrét afrického migranta, zachráněného ve Středozemním moři, dvacet mil od libyjského pobřeží. Autor se narodil v Madridu a pracuje jako nezávislý novinář a dokumentární fotograf. Zaměřuje se na problematiku migrace, identity a lidských práv. Prestižní odměna 15.000 £ byla předána španělskému fotografovi při slavnostním předávání cen v polovině listopadu. Od roku 2005 je tato soutěž jednou z předních mezinárodních soutěží, která podporuje to nejlepší v současné portrétní fotografii z celého světa.

Vítězem druhé ceny je Abbie Trayler-Smith za fotografii dívky, která uprchla z ISIS v Mosulu v Iráku. Autor fotografie dostal tehdy pověření zdokumentovat situaci v uprchlickém táboře od charitativní nadace Oxfam, která jej tehdy spravovala. Vítězem třetí ceny a Ceny Johna Kobala pro začínající fotografy do 35 let se stala Maija Tammi za portrét japonského androida Erica, který směla nafotit v experimentální místnosti laboratoře Ishiguro. Je to poprvé v desetileté historii celé soutěže, kdy oceněná, která se dostala na short list do hlavní soutěže, získala zároveň i tuto cenu a dostala se tak svým snímkem do sbírky galerie.    

Advokátní kancelář tak každoročně spolu s National Portrait Gallery představuje veřejnosti nadané mladé fotografy jak z amatérského prostředí, tak i profesionály. Soutěž pak ve finále nabízí pestrou škálu vnímání formátu portrét a vypráví často fascinující drsné příběhy při tvorbě fotografických děl. Postupem vývoje je vidět trend od formálních portrétů na více aktuální dokumentární obrazy zachycující současné světové dění. Erwin Hanslik, vedoucí partner Taylor Wessing Praha k tomu dodává: Jsme velmi rádi, že se letos zúčastnilo 2 423 fotografů z celkem 66 zemí. Vzhledem k tomu, že počet příspěvků do této soutěže je už skoro 6 000, můžeme se domnívat, že naše soutěž už má skutečně světový zvuk. Co je pro nás ale důležité, že podporujeme kulturní aktivity mladých lidí a rozvíjíme je. Pomáhat  i v oblasti estetiky a umění je naše povinnost. Určitě nás těší, že takto můžeme rozvíjet úroveň současné světové moderní fotografie.” A dodává: “Fotografie jsou vždy posuzovány anonymně, to se nezměnilo. Zatímco dosud byl požadavek na jejich dodání vždy v papírové podobě, novinkou letošního ročníků byla i možnost zaslat fotografie pro první kolo v elektronické podobě.”

Vítězné portréty jsou k vidění v National Portrait Gallery v Londýně, jako součást 10. ročníku Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2017, již nyní, a to až do 8. února 2018. Vítězné fotografie zde:

http://www.npg.org.uk/whatson/twppp-2017/exhibition/prize-winners

Více o soutěži i o fotografické galerii zde:

http://www.npg.org.uk/whatson/twppp-2017/exhibition/

O Taylor Wessing:

Taylor Wessing je mezinárodní advokátní kancelář poskytující svým klientům celosvětově kompletní servis ve všech odvětvích jejich podnikání. Více než 1 200 právníků přistupuje k poradenství cílevědomě a o obchodních záležitostech klientů přemýšlí inovativně, čímž jim pomáhá uspět zejména v rychle se rozvíjejících oblastech. Taylor Wessing podporuje své klienty všude tam, kde chtějí podnikat. Celkem 33 kanceláří v Evropě, na Středních východě a v Asii, stejně tak dvě kanceláře v USA, nejsou jen symbolickým zastoupením;  jedná se o týmy se znalostí místního obchodního, průmyslového a kulturního prostředí, ale zároveň s mezinárodní zkušeností, která advokátní kanceláři umožňuje vždy poskytovat efektivní a integrovaná řešení.