Den otevřených dveří v agentuře GSA ve dnech 8. – 9. prosince

P R A H A, 7. PROSINCE 2017 – Pražské sídlo Agentury pro evropský globální družicový navigační systém (GSA) se ve dnech 8. – 9. prosince 2017 již potřetí otevírá pro veřejnost. Zároveň to bude první Den otevřených dveří od okamžiku, kdy GSA letos převzala provozní řízení evropského systému Galileo poskytujícího globální družicové navigační služby. Široké veřejnosti se tak nabízí jedinečná příležitost nahlédnout do centra Evropských globálních družicových navigačních systémů (EGNSS) a seznámit se s lidmi, kteří je řídí.

V průběhu Dne otevřených dveří se veřejnost seznámí s aktivitami Evropské unie
v oblasti družicové navigace a zejména s tím, jak tato navigace ovlivňuje náš každodenní život. „Technologie EGNSS je základem řady nových služeb, které mají potenciál proměnit každodenní život Evropanů. To je zvlášť patrné v současnosti, kdy už mnoho chytrých telefonů umožňuje přijímat a zpracovávat signály systému Galileo,“ zdůraznil výkonný ředitel společnosti GSA Carlo des Dorides.

Návštěvníci sídla GSA si budou moci prohlédnout modely družic Galileo v nejrůznějších konfiguracích. To je obzvláště aktuální vzhledem k tomu, že vypuštění dalších čtyř satelitů Galileo je naplánováno už na 12. prosince 2017. Agentura GSA bude poprvé
v historii zodpovědná i za počáteční uvedení na oběžnou dráhu (LEOP), což je velice náročná operace, kdy se družice oddělí od nosné rakety Ariane 5.

Den otevřených dveří GSA 2017 poskytne rovněž veřejnosti ideální příležitost dozvědět se o práci agentury a o tom, jaké výhody přináší evropským občanům. „GSA a evropské programy družicové navigace – EGNOS a Galileo – jsou velkým evropským úspěchem
a dalším příkladem toho, co mohou evropské země dosáhnout, když budou spolupracovat,” řekl des Dorides.

Umístění sídla agentury GSA v Praze přineslo české ekonomice za pět let příjmy ve výši jedné miliardy Kč. Od okamžiku, kdy se v roce 2012 sídlo GSA přestěhovalo z Bruselu do Prahy, počet českých firem žádajících o finanční prostředky z evropských fondů na výzkum a vývoj v oblasti družicové navigace vzrostl téměř desetkrát. Během Dne otevřených dveří budou mít návštěvníci příležitost vyslechnout prezentace pracovníků GSA a některých českých partnerů, kteří se podíleli na výzkumných a vývojových projektech financovaných z fondů GSA.

Součástí programu Dne otevřených dveří budou rovněž semináře, výstavy, zábavné programy pro rodiny s dětmi, programy pro školní exkurze a další atrakce. Návštěvníci se budou moci vyfotografovat v „kosmickém prostoru“, vyzkoušet si, jak se přistává s použitím satelitních technologií a budou mít možnost vyhrát hodnotné ceny.

Agentura pro evropský globální družicový navigační systém (GSA)

Jako oficiální regulační agentura Evropské unie spravuje GSA veřejné zájmy související s evropskými programy GNSS. Posláním GSA je podporovat cíle Evropské unie a dosáhnout co nejvyšší návratnosti investic do evropského GNSS, pokud jde o přínos pro uživatele, hospodářský růst a konkurenceschopnost.

Další informace naleznete zde.