S problémy v dopravě pomůže lidem nový web

V Olomouckém kraji začaly tento týden fungovat nové webové stránky s tématikou veřejné dopravy. Lidé s jejich pomocí mohou upozornit na nedostatky v jízdních řádech, případně se zeptat na platné spojení.

Stránky na adrese dopravaok.cz spustil krajský koordinátor dopravy KIDSOK. „Název stránek je symbolický. Chceme, aby byla veřejná doprava v našem kraji co nejdříve zase v pořádku, tedy OK,“ říká náměstek hejtmana Jan Zahradníček. Spuštění stránek je reakcí na problémy, které přinesly nové autobusové jízdní řády platné od 1. ledna 2018.

Web dopravaok.cz má zrychlit komunikaci s cestujícími, kteří hledají informace na internetu. Jeho cílem je maximálně zjednodušit hledání a usnadnit kontakt mezi občany a koordinátorem KIDSOK. Právě tato příspěvková organizace nové jízdní řády zavedla a nyní pracuje na nápravě v oblastech, kde vznikly problémy. „Rozhodně nejde o celý Olomoucký kraj. Řešíme především nedostatky na Prostějovsku, Přerovsku a Hranicku, dílčí změny budou nutné také na Olomoucku,“ říká Kateřina Suchánková, která převzala řízení KIDSOK poté, co Rada Olomouckého kraje na základě zjištěných nedostatků odvolala ředitele této příspěvkové organizace.

Nový web nabízí cestujícím několik možností, jak si ověřit platnost spojení. Využívá přitom loni zřízené infolinky a nově k ní přidává také dotazy prostřednictvím webu. Ty budou vyřizovat stejní pracovníci, kteří odpovídají na infolince. K cestujícím by se tak mělo dostat více informací větším počtem kanálů.

Krajský koordinátor dopravy v těchto dnech napravuje největší nedostatky, které se v autobusové dopravě objevily od 1. ledna letošního roku. K 28. lednu proběhne aktualizace jízdních řádů, jež by měla většinu z nich vyřešit.