Alza.cz v číslech: rok 2017

Praha 31. 01. 2018 – Podle předběžných výsledků dosáhla Alza.cz a. s. v roce 2017 rekordního obratu ve výši téměř 21 miliardy korun bez DPH. Meziroční nárůst činí zhruba 20,7 %. Napříč zeměmi jde o nárůst: CZ +17,9 %, SK +19,5 %, EU +80 %. Ze zahraničí se Maďarsko stalo dokonce jednoznačně největším trhem (cca 40 % celkového EU).

infografika_OUT

Alza za loňský rok zvedla pomyslnou laťku opět o kousek výš. Denní obrat v rámci předvánoční akce Black Friday poprvé v historii firmy překročil 200 milionů korun. I ostatní čísla rostla.

„Za rok 2017 jsme obsloužili přes 2,9 milionů unikátních zákazníků, odbaveno bylo přes 7,9 milionů objednávek. Téměř 30 % z nich bylo uskutečněno z mobilních zařízení,“ uvedl Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz, a dodal: „Nejčastěji bývá zboží vyzvednuto osobně – buď přímo v kamenných pobočkách (celkem 49 prodejen) nebo v AlzaBoxech (78 napříč všemi zeměmi), využívá toho téměř 73 % zákazníků.“

Vloni také lidé mnohem více nakupovali prostřednictvím mobilní aplikace Alza. Návštěvnost jen v prosinci vzrostla o více než 200 %. Meziročně z pohledu obratu aplikace rostly na operačním systému iOS o 122 %, na Androidu o 176 %.

Prodejní síť rozšířila skladovou zásobu o tisíce nových položek. Nejúspěšnějším segmentem se opět staly mobilní telefony, jejichž prodej vzrostl o 17,4 %, přičemž více než 50 % přístrojů bylo prodáno přímo ze skladů jednotlivých poboček. I dalších šest segmentů překročilo obrat jedné miliardy: notebooky, příslušenství, komponenty, televize, elektro, PC sestavy. Největší rozvoj přitom zaznamenaly sekce sportu, trendů a hobby, které rostou v řádech stovek procent.

Firmě se dařilo i v B2B oblasti – i v prodeji firmám, od malých podnikatelů až po velké mezinároní firmy působící v ČR/SR.  Meziroční nárůst činí 29 %, přičemž tito zákazníci nejvíce nakupují tradiční IT zboží (notebooky, mobilní telefony, komponenty, příslušenství apod.). Při splnění podmínek obratu jsou firmy zařazeny do B2B programu. Zde získají osobního obchodníka, který s nimi řeší nejen běžné záležistosti, ale i individuální poptávky a výběrová řízení. Po úspěchu programu v ČR a SR plánuje Alza otevřít tyto služby i v Maďarsku.

Silný nápor zvládlo i oddělení zákaznické péče. Za rok 2017 odbavilo přes 1,2 milionů zákaznických požadavků: 600 tisíc hovorů a téměř 600 tisíc písemných žádostí.

Firma vloni rozvířila vody kolem elektromobility a bitcoinů. V rámci evropské expanze otevřela první prodejnu v Rakousku, showroom v Maďarsku a pronajala si nový sklad P3 Prague D8 ve Zdibech. V Praze vytvořila unikátní expozici Smart Home a profesionální foto-video studio pro zájemce zdarma. Interaktivní IVR namluvil nově Bohdan Tůma a na VŠE byl spuštěn samostatný předmět E-commerce B2C. Podpořeno bylo více než 40 neziskových organizací. Více o aktivitách v roce 2017 zde.

Alza.cz vstupuje do roku 2018 s více než 1 500 zaměstnanci a bude i nadále posilovat pozici absolutní jedničky na trhu. Hned na začátku roku spustila pilotní provoz své první Prodejny budoucnosti a i v tomto roce plánuje rozsáhlé investice do dalšího rozvoje logistiky a služeb spojených s doručením zboží a do projektu evropské expanze. Nemalé budou i investice do dalšího rozvoje interních systémů, jež jsou digitální páteří Alzy. S tím souvisí i masivní nábor IT odborníků od začínajících programátorů, přes pozice architektů až po top IT management. Na základě dostupných dat o chování zákazníků na webu a v mobilní aplikaci vidí firma i velký prostor v oblasti personalizace webového obsahu a nabídek. V roce 2018 nebude chybět ani velké množství novinek a zajímavostí (jen z amerického veletrhu CES přivezli zaměstnanci přes 200 tipů) a sledovat bude i rezonující témata AI, IoT, AR, VR, 3D, …

O společnosti Alza.cz a.s.

Lídr internetového trhu a udavatel trendů, taková je Alza. Svědčí o tom nejen rekordní obraty roku 2017, ve kterém Alza utržila podle předběžných výsledků téměř 21 miliard Kč bez DPH, ale také řada inovací na poli e-commerce. Alza doručuje své zboží a má otevřené prodejny nejen v pracovních dnech, ale i o víkendu. Své objednávky si zákazníci Alzy mohou vyzvednout v široké síti samoobslužných AlzaBoxů. Zákazníkům nabízí unikátní klubový program Alza Premium, podporuje start-upy, pro herní a hi-tech nadšence otevřela  Alza TechZone v Holešovicích, spustila prodejnu budoucnosti a neustále rozšiřuje své produktové portfolio. V Praze a Bratislavě vybudovala jedinečný Apple Shop. Společnost se chová odpovědně, vloni podpořila na 40 neziskových organizací. Za své úspěchy získala nespočet ocenění. Nejdůležitější Alza milníky naleznete zde.