Bose SoundTouch – jak ozvučit za 20 minut celý byt bez drátů

Správně zvolené reproduktory a 20 minut času. To je všechno, co potřebujete k profesionálnímu ozvučení celého bytu nebo domu. Rozhodně se nemusíte bát o kvalitu zvuku – rodina audio produktů SoundTouch od legendárního výrobce Bose zahrnuje relativně malé, designové reproduktory, jejichž zvukové vlastnosti se vyrovnají mnohým větším zařízením.

Profesionálním ozvučením chápeme komplexní bezdrátový zvukový systém, který zajistí skvěle znějící zvukovou kulisu v celém bytě nebo domě s tím, že každý uživatel může ze svého smartphonu ovládat celý systém. Chcete, aby hrálo v celém bytě stejné rádio nebo hudební album z nepřeberného výběru kvalitní hudby na internetu a poté během několika vteřin přepnout pouze v kuchyni na jiný zvukový podkres? To všechno lze, pokud do jednotlivých místností instalujete jeden z řady reproduktorů Bose SoundTouch. Jedná se o velmi jednoduše nastavitelnou a ovladatelnou sadu audio zařízení.

Výhodou je možnost postupného rozšiřování. Pokud si v první fázi pořídíte jeden reproduktor do obývacího pokoje, můžete ho kdykoli v budoucnu doplnit o další kusy do ostatních místností a během několika minut je připojit do jednotného systému, aniž byste museli rozvádět po bytě kabely.

Výběr reproduktorů

Prvním krokem je volba konkrétních reproduktorů do jednotlivých prostor. Na výběr máte 4 varianty a také speciální adaptér, který zprostředkuje všechny funkce SoundTouch stávajícímu zesilovači s tradiční reprosoustavou. Nejmenší zástupce rodiny –  Bose SoundTouch 10 – zajistí s přehledem bohatý zvuk ve všech prostorách do velikosti přibližně 20 m2. Pro náročnější posluchače a rozměrnější pokoje je určen systém SoundTouch 20. Největší ze základní sady, SoundTouch 30 s vestavěným subwooferem, je určen do velkých hal a působivou kulisu vytvoří i v členitých či komerčních objektech. Všechny modely jsou k dostání v bílé a černé barvě s možností jejich libovolné kombinace.

Pro speciální využití je pak určen soundbar SoundTouch 300, který pozvedne zvuk televizoru na nesrovnatelně vyšší úroveň, zajistí prostorový efekt a lze k němu dále volitelně připojit, opět bezdrátově, zadní reproduktory nebo basový reproduktor, subwoofer. Soundbar může zároveň plnit úlohu hlavního reproduktoru v obývacím pokoji zapojeného do jednoho celku s ostatními produkty.

Zapojení během několika minut

Po vybalení je třeba každý reproduktor zapojit do zásuvky a do smartphonu nainstalovat aplikaci Bose SoundTouch. S její pomocí připojíte postupně všechny reproduktory do domácí WiFi sítě a nazvete je podle místností, ve kterých se nacházejí. Poté se ve stejné aplikaci připojíte k hudebním službám, které využíváte, jako například u nás nejoblíbenější Spotify. Pokud máte navíc svoji hudební sbírku uloženou v počítači nebo v domácím datovém úložišti NAS, nainstalujete příslušnou aplikaci a spojíte tato zařízení s celým systémem. Ano, opět bez nutnosti rozvodu kabelů. Od této chvíle máte k dispozici všechny instalované zdroje, včetně velkého množství internetových rádií, zahrnující i naprostou většinu našich lokálních stanic.

V telefonu pak vyberte například reproduktor „Obývák“ a pusťte si hudbu, na kterou máte náladu. Jiný člen domácnosti si může pustit na reproduktoru „kuchyň“ ze svého smartphonu rádio. V jakoukoli chvíli můžete k „obýváku“ přidružit „kuchyň“, „chodbu“ i „ložnici“, čímž rozezníte v celém bytě plně synchronizovaný jednotný hudební podkres s přehlednou možností ovládání hlasitosti buď jednotlivě nebo centrálně pro všechna zařízení jedním posuvným ovladačem na displeji telefonu. Základní pokyny lze všem systémům přirozeně také posílat prostřednictvím přiložených dálkových ovladačů.

Protože připojení je zajištěno přes Wi-Fi, nemusíte se obávat toho, že když se vzdálíte, hudba přestane hrát. Pro individuální potřeby lze však přehrávat i pomocí Bluetooth nebo drátového vstupu hudbu uloženou pouze v telefonu, MP3 přehrávači nebo počítači. Rodina Bose SoundTouch nabízí velmi komplexní a propracovaný systém nejjednoduššího ozvučení celého bytu nebo domu. Do jednoho celku, respektive v rámci jedné bezdrátové sítě Wi-Fi, lze připojit prakticky neomezené množství reproduktorů.

Rodina Bose SoundTouch

Bose SoundTouch 10 – nejmenší reproduktor, kterým lze efektivně ozvučit většinu místností v bytě, je k dostání za 6 290 Kč (229 €). Dva kusy lze instalací pojit do jednoho stereo zapojení a tuto sadu dále využívat v komplexním systému jako jeden reproduktor.

Bose SoundTouch 20 je stereo systém, jenž naplní působivým zvukem i velký obývací pokoj. Jeho doporučená koncová cena je 10 990 Kč (409 €).  

Bose SoundTouch 30 s vestavěným subwooferem je často využíván v halách či velkých kancelářích, kde dokáže i při nízké úrovni hlasitosti zajistit čistý a srozumitelný poslech. Stojí 15 990 Kč (609 €).

Bose SoundTouch 300 je soundbar k televizoru, který obsahuje reproduktory mířící na posluchače a také boční tlakové měniče, díky nimž vzniká výrazný prostorový efekt. K dostání je za 21 990 Kč (799 €) a kdykoli lze doplnit sadou bezdrátových zadních reproduktorů Bose Virtually Invisible 300 za 9 990 Kč (379 €) a/nebo subwooferem Bose Acoustimass 300 za 21 990 Kč (799 €).

Bose SoundTouch Wireless Link adapter využijete tehdy, když chcete do nainstalovaného domácího systému připojit libovolnou sadu zesilovače a reproduktorů. Těmto komponentům zajišťuje plnohodnotně všechny funkce bezdrátového rozvodu SoundTouch ovládaného aplikací.

O společnosti Bose:

Společnost Bose založil v roce 1964 profesor elektrotechniky na Massachusetts Institute of Technology, pan Amar G. Bose. Již první reproduktor Bose přinesl převratný způsob řešení a revoluci v zážitku z reprodukované hudby. Až do dnešní doby je společnost řízena jejími původními principy, kterými jsou především investice do dlouhodobého výzkumu s cílem vývoje nových technologických řešení, které přinesou reálný přínos zákazníkům. Kromě audiotechniky vyvíjí a vyrábí Bose také zařízení pro několik dalších průmyslových odvětví. S produkty a patentovanými technologiemi Bose se setkáváme v domácnosti, autě, na cestách i na veřejných prostranstvích.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.