HSBC podpoří spolupráci mezi českými a čínskými podniky

  • Podle odhadů HSBC bude v roce 2025 více než 60 % čínské městské populace spadat do „střední třídy“
  • V roce 2017 se český export do Číny zvýšil o téměř 20 % a obchod mezi oběma zeměmi o více než 10 %
  • Čínské investice do 16 zemí střední a východní Evropy v období 2011–2016 vzrostly ze 3 miliard amerických dolarů na více než 9 miliard kumulativně
  • Proto vytváří HSBC novou divizi CEE-China Desk, která bude pomáhat českým podnikům a podnikům ze střední a východní Evropy expandovat do Číny a nabízet podporu čínským investorům a společnostem na jejich cestě do střední a východní Evropy

Český export do Číny od roku 2008 stabilně roste a podle Českého statistického úřadu se v roce 2017 zvýšil o téměř 20 %. Tento nárůst, společně s čínským zájmem o investiční příležitosti v České republice, vedl HSBC k vytvoření nové divize CEE-China Desk. Ta bude pomáhat českým podnikům a podnikům ze střední a východní Evropy expandovat do Číny a nabízet podporu čínským investorům a společnostem na jejich cestě do střední a východní Evropy.

„Čínský HDP na obyvatele je stále výrazně nižší než u České republiky, Polska nebo Maďarska. Podle našich odhadů bude ale v roce 2025 více než 60 % městské populace spadat do „střední třídy“. Budou mít více peněz na cestování, potraviny, bytové vybavení nebo vzdělání. Krásným příkladem je automobilový průmysl. V roce 2005 se v Číně prodaly 4 milióny osobních automobilů. V roce 2016 se toto číslo zvýšilo na 24 miliónů, což je více než na dalších pěti největších trzích – v USA, Japonsku, Německu, Indii a Velké Británii – dohromady. Navíc čínští zákazníci stále více používají internet, jsou digitálně zdatnější a myslí globálně. Díky tomu je dnes mohou oslovit obchodníci a dodavatelé z celého světa, a tedy i z České republiky,“ říká Richard Keery, generální ředitel HSBC Bank plc – pobočka Praha.

„Dále pak rostoucí urbanizace Číny, výrazná snaha vlády o „ekologičtější“ ekonomiku a iniciativa „Pásu a cesty“ zaměřená na rozvoj infrastruktury zvyšují poptávku po investicích do městské infrastruktury, alternativních zdrojů energie a čisté dopravy. A v neposlední řadě se Čína snaží soustředit na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Mnohé z těchto změn hrají do karet České republice a v nadcházejících letech vyústí v posílení obchodních vztahů mezi oběma zeměmi,“ dodává Richard Keery.

Obchod mezi Českou republikou a Čínou vzrostl v roce 2017 o více než 10 %. Na regionální úrovni se obchod mezi Čínou a střední a východní Evropou v roce 2016 meziročně zvýšil o 4,3 % a v prvních třech čtvrtletích roku 2017 zaznamenal nárůst o 14,1 %. Čínské investice do 16 zemí tohoto regionu v období 2011–2016 vzrostly ze 3 miliard amerických dolarů na více než 9 miliard kumulativně. Tyto údaje uvedl čínský premiér Li Kche-čchiang na loňském summitu „16 + 1“ konaném v Budapešti.

„Ekonomiky střední a východní Evropy rozvíjejí svůj potenciál a vykazují výrazný růst, který přitahuje investory z Číny. Na základě pozitivních vztahů mezi zeměmi střední a východní Evropy a Čínou bychom chtěli podpořit naše zákazníky, aby rozvíjeli své obchodní aktivity a investice v tomto koridoru,“ říká Rachel Wang, ředitelka CEE-China Desk.

Divize HSBC CEE-China Desk se zaměří v prvé řadě na Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Rumunsko, do nichž proudí převážná většina čínských investic v regionu. Podle poradenské firmy Rhodium Group čínské investice do těchto pěti zemí v období let 2000–2016 dosáhly 4,5 miliardy EUR.

Od roku 2012 se aktivity divizí HSBC China Desk rozšířily na šest kontinentů, a to včetně 11 zemí v oblasti Asie a Tichomoří, pěti států v Evropě, čtyř zemí na Středním východě a Africe a čtyř na americkém kontinentu. Divize China Desk dnes působí ve více než 40 zemích světa. V současné době tvoří základ obchodních aktivit banky v Číně, protože poskytují podporu čínským firmám a jejich zahraničním partnerům při hledání nových obchodních příležitostí, zejména v rámci iniciativy Pásu a cesty, a v přístupu k finančním produktům v různých měnách včetně čínského jüanu.

HSBC je přední mezinárodní banka podporující ekonomickou spolupráci mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. HSBC jako první banka nabídla českým, slovenským a polským podnikům obchodujícím s Čínou zúčtování v měně RMB a v nedávné době vydala na čínském trhu mezibankovních dluhopisů známé polské a maďarské „Panda dluhopisy“.

____________________________________________________________________________________________

O HSBC

HSBC je jednou z největších finančních a bankovních organizací na světě. Její mezinárodní síť se skládá z více než 6 600 zastoupení ve více než 70 zemích a teritoriích v Evropě, Asii a Tichomoří, na amerických kontinentech, na Středním východě a v Africe. HSBC působí v České republice od roku 1997 a má pobočky v Praze a Brně. Za cíl si klade poskytovat služby sofistikovaným a mezinárodně zaměřeným společnostem a propojit je v rámci mezinárodního obchodu a kapitálových trhů. Velikost a síla globální sítě HSBC umožňuje, že HSBC dokáže pomoci klientům na obou stranách mezinárodních transakcí a umí poskytnout unikátní výhody, pokud jde o důslednost a rychlost jejich provedení.