„Polož ten telefon a věnuj se mi!“ – více než polovina párů se hádá kvůli nadměrnému používání digitálních zařízení

11. dubna 2018 – Moderní technologie do dnešní digitální doby přinesly kromě jiného nové způsoby, jak si projevujeme lásku. Rukou psaná milostná psaníčka nahradily fotografie na Snapchatu nebo krátké textovky. Zamilovaní jsou díky chytrým zařízením neustále v kontaktu, vyměňují si tisíce zpráv měsíčně a sdílejí nespočet fotografií a videí. Jak ale zjistila společnost Kaspersky Lab, ne vždy je mobilní zařízení v rukách zamilovaných přínosem pro jejich vztah. Celých 55 % párů totiž v průzkumu uvedlo, že se někdy pohádalo kvůli tomu, že se protějšek věnoval chytrému telefonu daleko více, než své drahé polovičce. Chytrá zařízení tak na jednu stranu velmi usnadňují komunikaci, ale na druhou mohou mezi partnery způsobit nesváry.  

Komunikační aplikace v mobilech nebo tabletech nám usnadňují kontakt s našimi přáteli, rodinou, ale i partnery či partnerkami. 8 z 10 lidí využívá online chatovací služby právě pro korespondenci se svým milovaným. Díky internetu a chytrým zařízením se 62 % lidí cítí být svým drahým nablízku. To platí dvojnásob pro páry, které spolu tráví jen omezený čas, protože spolu nebydlí. Služby komunikačních aplikací oceňují v 75 % případů. Pozitivní dopad na vztah má podle průzkumu i sdílení zařízení. Podle 53 % párů se potom, co si navzájem umožnili přístup do přístroje i jednotlivých účtů, jejich vztah zlepšil.

Odborníci z Kaspersky Lab ale také přišli se zjištěním, že moderní digitální technologie neslouží ve vztazích pouze k jejich dobru. Můžou také vyvolat partnerské rozepře. Například 51 % dotázaných se někdy pohádalo kvůli tomu, že protějšek používal zařízení během společného jídla nebo konverzace. Dalších 55 % párů uvádí jako důvod hádky to, že jeden z nich tráví s mobilem v ruce příliš mnoho času. Toto procento je ještě vyšší u párů, které sdílejí jednu domácnost (58 %). Zjištění tak dokládají, že lidé nemají rádi, když jim jejich druhá polovička nevěnuje patřičnou pozornost.

Nadměrné používání digitálních zařízení není jedinou záležitostí, kvůli které se páry hádají. Čtvrtina zamilovaných se nepohodne i kvůli tomu, kdo bude v danou chvíli zařízení (například pevný počítač) využívat. 45 % párů se na sebe rozezlilo kvůli vybitému zařízení a dalších 28 % kvůli tomu, že protějšek mobil nebo tablet ztratil.

Průzkum dále odhalil, že i kybernetické hrozby mohou představovat riziko nejen pro samotná zařízení, ale i pro partnerský vztah jejich vlastníků. Bezmála čtvrtina (24 %) vztahů více či méně uvadla poté, co se zjistilo, že jeden z partnerů infikoval digitální zařízení malwarem. Nepříjemnosti mnohdy způsobila i ztráta financí na internetu způsobená omylem jednoho z partnerů či malwarovým útokem. Z průzkumu je tedy zřejmé, že digitální zařízení mohou častokrát přispět ke zlepšení vztahu, nebo jej nasměrovat do slepé uličky.

„Stejná zařízení, která pomáhají partnerům překonat fyzické odloučení, mohou také způsobovat hádky. Většinou nejsou příčinou nesvárů zařízení jako taková, ale jejich nezodpovědné používání. Uživatelé mnohdy svými nerozvážnými aktivitami vystavují zvýšenému riziku nejen své partnerské vztahy, ale i své finance a online účty. Proto by se každý uživatel měl zamyslet nad tím, jakým způsobem zařízení využívá, kdy je vhodné mobil nebo tablet odložit a jak si chránit soukromí, finance a konec konců i vztah se svými nebližšími,“ komentuje Dmitry Aleshin ze společnosti Kaspersky Lab.

Aby páry nemusely řešit nepříjemnosti spojené s infikováním svých digitální zařízení, existuje pomoc v podobě bezpečnostních řešení. Mohou tak například využít multifunkční nástroj Kaspersky Total Security, který ochrání před útoky hackerů nejen jejich notebooky, ale také mobilní zařízení nebo tablety. Budou si tak moci volat, posílat obrázky a zamilované vzkazy bez obav z počítačových virů a dalších škodlivých programů.

V jednoduchém online kvízu na tomto odkazu si mohou otestovat, jestli jim digitální zařízení nezasahují příliš negativně do jejich partnerského života.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.