Češi oceňují manuální schopnosti svých protějšků

Praha, 23. dubna 2018 – Na jaře lidé začínají rekonstruovat a modernizovat ve velkém. Umí si ale s úpravami v domácnosti sami poradit? Z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že každá druhá žena považuje svého partnera za opravdu zručného a každý třetí muž takto hodnotí svou drahou polovičku.

Máte za to, že váš partner nebo partnerka neumí ani přibít hřebík do stěny? Tak to patříte k výrazné menšině, jak ukázal průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Z výsledků průzkumu totiž vyplynulo, že polovina žen rozhodně považuje svého partnera za manuálně zručného. Dalších 31 % žen je potom o zručnosti svého protějšku spíše přesvědčena.

Svépomocí si vymalovat nebo sestavit nábytek podle návodu v pohodě zvládá také něžné pohlaví. Zručnost svých partnerek muži v průzkumu oceňují dokonce z 86 %. O šikovnosti své partnerky je spíše přesvědčen každý druhý muž a každý třetí ji potom považuje rozhodně za manuálně zručnou.

Co se týče mužů, z praktických úkonů v domácnosti nejčastěji vyměňují žárovky, sestavují nábytek, stavějí příčku nebo pokládají podlahu. Ženy se pak kromě výměny žárovky často pouští do malování a zvládnou si samy spravit i ucpané umyvadlo.

„Češi jsou národem kutilů, v našem průzkumu se tak označili dva ze tří mužů a 55 % žen. Právě na jaře se spousta lidí pouští do rekonstrukcí a vylepšování svých domovů. Průměrná částka, kterou si u nás momentálně klienti na rekonstrukce a modernizace půjčují, se pohybuje okolo 400 tisíc korun,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Z průzkumu dále vyplývá, že ženy svým protějškům při kutění pomáhají častěji, než naopak. Ruku k dílu často přiloží každá druhá žena, ale mezi muži je to jen jeden z deseti. Zajímavé je také zjištění, že 7 % mužů a 15 % žen podle svých partnerů nikdy nekutí.

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.