Češi mají jedno z nejrychlejších mobilních připojení k internetu v EU

Česká republika patří mezi premianty v rychlosti mobilního připojení. V rámci EU je na 7. místě, celosvětově jsme obsadili 15. místo.

speedtest-apms-image2.png

Praha 15. 6. 2018: V rychlosti připojení k internetu přes mobilní telefon, patří Česká republika ke špičce. Nejen v rámci EU, ale i celosvětově. Vyplývá to z pravidelného měření společnosti Ookla, v rámci iniciativy Speedtest Global Index za duben 2018.

Ve srovnání se zeměmi evropské osmadvacítky je ČR v TOP 10. S rychlostí 43 Mb/s se umístila na 7. místě. V celosvětovém srovnání mezi 126 zeměmi, je Česko na 15. místě.

Zejména na venkově je dnes mobilní LTE internet často jediná možnost, jak se připojit ke skutečně vysokorychlostnímu internetu s rychlostí překračující 30 Mb/s. Mobilní operátoři odvedli velký kus práce, neboť rychlost stahování dat často předčí i poskytovatele tzv. pevného připojení,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Nejrychlejší připojení mají na Islandu a v Norsku, kde rychlost dosahuje 65 Mb/s. Nejpomalejší připojení v rámci EU mají v Polsku (25) a v Irsku (21). Průměrná rychlost mobilního internetu v EU je 36 Mb/s.