Huawei a Leica mění svět mobilní fotografie

20. 6. 2018, Praha – Před více než 100 lety Leica jednou provždy změnila svět fotografie. A nyní v tom ve spolupráci s Huawei pokračuje. Nová fotorevoluce, která je založena na sdílení zkušenosti a know-how mezi značkami Leica a Huawei, opět zásadně mění pohled lidí na fotografování.

Na počátku 20. století sestrojil Oskar Barnack, optický inženýr z wetzlarské společnosti Leitz, fotoaparát na 35mm kinofilm. Ačkoliv to bylo s ohledem na nejistou dobu před 1. světovou válkou riskantní, rozhodla se společnost Leitz dát Barnackově vynálezu šanci. Vzniklo tak zařízení, které dostalo označení Leica 1. Název, který dnes obestírá kultovní nádech, přitom vznikl jednoduše – spojením slov Leitz a Camera.

Lehký fotoaparát, který se ve srovnání se svými předchůdci mnohem pohodlněji ovládal, brzy položil základy fotografování, jak ho známe dodnes. A ukazuje se, že přelomový formát, který redefinoval podobu fotografie, je i po více než 100 letech stále životaschopný.

Nástup smartphonů

O bezmála 100 let později se zrodil zcela nový druh fotografů. Fotografové mobilní. Ač je to v kontextu historie paradoxní, až v poslední dekádě se díky rozmachu chytrých telefonů stala fotografie skutečně masově dostupnou.

Se smartphonem mohou fotky vznikat neustále. Instantní focení je novou formou komunikace a fotky se staly nedílnou součástí našich životů. Tento trend výmluvně ilustruje například narůstající popularita sociální sítě Instagram.

Éra chytrých telefonů na druhé straně zpomaluje růst tradičního fotografického průmyslu. Smartphony jsou zkrátka univerzálnější, skladnější a vždy po ruce. Vývoj v technologickém světě už nejednou ukázal, že nejpohodlnější řešení zpravidla vyhrává.

Leica a Huawei

Zatímco většině výrobců fotoaparátů nezbylo než se s trendem mobilních fotek smířit, Leica se rozhodla jít mobilní revoluci naproti a stát se jejím aktivním hybatelem. Bez kooperace s některým z předních výrobců chytrých telefonů by to ale nebylo možné. A tak vznikla spolupráce se společností Huawei.

Ačkoliv je Huawei poměrně mladou společností, už od svého vzniku se soustředí na to, aby svým zákazníkům přinesla maximální prožitek z focení. A tak začala pátrat po výrobci fotoaparátů, který by jí pomohl vyvinout zařízení té nejvyšší kvality. Volba logicky padla na legendární Leicu, která zatím hledala podobnou spolupráci v mobilním průmyslu. A tak se v roce 2016 zrodilo unikátní partnerství, které trvá dodnes.

„Leica je značka s více než stoletou historií. Klíčem k úspěchu je pro nás neustálé sledování potřeb uživatelů, kterým vždy chceme poskytnout to nejkvalitnější řešení. Filozofie, kterou Huawei vyznává při vývoji nových produktů, je té naší velice podobná. Rozhodnutí propojit naše úsilí tak bylo pro obě strany přirozené,“ popisuje Marius Eschweiler, globální ředitel divize Business Development ve společnosti Leica.

Více než jen papírové partnerství

Úspěch spolupráce mezi společnostmi Huawei a Leica tkví v tom, že jejich partnerství nespočívá jen v symbolické výměně log, která se do výsledného produktu příliš nepromítne. Obě firmy od počátku sdílí své zkušenosti, know-how i odborné znalosti z oblasti výzkumu a vývoje. Spolupráci rozvíjejí specializované týmy vývojářů a dalších odborníků, kteří společně hledají nové fotografické cesty.

„Odhady naznačují, že fotografie a videa budou brzy tvořit 90 % všech dat sdílených na internetu. Týmy Huawei a Leica, které fungují bok po boku, pracují na neustálém zlepšování kvality audiovizuálního obsahu. V důsledku toho na trh dodáváme ty nejmodernější inovace a zákazníkům s naším produktem nabízíme výjimečnou přidanou hodnotu,“ komentuje spolupráci generální ředitel společnosti Huawei Ren Zhengfei.

Trojitý zásah s Huawei P20 Pro

Spojení, které se mnohým zdálo odvážné, už od počátku vede k mimořádným výsledkům. V roce 2016 byl coby první výsledek kooperace mezi Huawei a Leicou představen model Huawei P9, který se stal prvním smartphonem s duálním fotoaparátem s virtuální clonou a efektem rozostřeného pozadí. O rok později následoval jeho nástupce, Huawei P10, který byl svého času považován za nejlepší dostupný fotomobil.  

V letošním roce společnosti Huawei a Leica opět posunuli oborové hranice představením smartphonů Huawei P20 a P20 Pro. Druhý jmenovaný se navíc stal historicky prvním smartphonem s trojitým fotoaparátem.

Jeho síla tkví především v sofistikovaném způsobu, jakým spolu jednotlivé objektivy komunikují. Smartphone díky tomu precizně vykresluje detaily, mimořádným způsobem zachycuje barvy a je mistrem ve focení při zhoršených světelných podmínkách. Kromě toho využívá zoomu bez ztráty kvality obrazu a vyniká také ve focení dynamických scén. Huawei P20 Pro navíc díky vyspělé umělé inteligenci automaticky rozpozná snímaný výjev, kterému přizpůsobí své nastavení tak, aby z každého záběru vytěžil maximum.

Ukázalo se, že spolupráce, kterou mnozí považovali za riskantní, ve skutečnosti znamenala velký krok vpřed pro obě společnosti. Huawei a Leica společně odstartovali novou éru mobilní fotografie, která má potenciál změnit způsob, jakým lidé sdílejí své příběhy.

– – –

Více informací o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/

YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V roce 2016 se společnost umístila na 3. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. Šestnáct R&D (výzkumných a vývojových) center bylo založeno v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně. Huawei Consumer BG je jednou ze tří business divizí společnosti a soustřeďuje se na smartphony, PC a tablety, wearables a cloudové služby apod. Globální síť Huawei je postavena na 20 letech bohatých zkušeností v telekomunikačním průmyslu a jejím cílem je přinášet nejnovější technologie spotřebitelům na celém světě.