6 tipů pro výběr televizoru na sportovní přenosy

Mistrovství světa ve fotbale i další sportovní svátky jsou pro mnoho lidí důvodem ke koupi nového televizoru. To je právě nyní umocněno nástupem vysílání ve formátu DVB-T2, které není kompatibilní s většinou přístrojů v našich domácnostech. Pokud si při sledování sportovních přenosů potrpíte na výborný obraz i zvuk, přinášíme vám 6 tipů pro správný výběr televizoru.

 

  • Rychlá odezva displeje – obraz bez duchů a stínů
    Rychlé scény, které jsou typické nejen pro sportovní pořady, ale i akční filmové scény, jsou pro televizor nejnáročnější. To kvůli rychle se měnícím barvám jednotlivých obrazových bodů. „Řada televizorů nabízí speciální sportovní režim, který vylepší obrazové vlastnosti pro sledování sportu. Ještě důležitější je však „doba odezvy“ použitého displeje. Delší doba odezvy znamená, že každý z bodů pomaleji zhasíná. U fotbalového přenosu se to projeví například stínem, nebo chcete-li viditelnou šmouhou za letícím míčem. Nejlépe z aktuálně používaných zobrazovacích technologií si s tímto problémem poradí tenké televizory OLED. Doba odezvy displeje OLED je zpravidla menší než 5 ms,“ říká Ondřej Machala, produktový manažer Panasonic.

  • Kvalitní obrazový procesor – zpracování barev a obrazu do vysokého rozlišení
    Neméně důležité je digitální zpracování vstupního obrazového signálu a jeho úprava do vysokého rozlišení. Zkouškou pro televizor jsou v tomto ohledu rychlé scény s malými obrazovými detaily, jako jsou právě sportovní přenosy. Většina moderních televizorů je vybavena panely s rozlišením 4K, zatímco televizní signál a většina dalších dostupných zdrojů, jako filmy na DVD discích či z internetu streamovaná videa, mají rozlišení mnohem nižší. Zde přichází na řadu velmi výkonná elektronika, která obraz pro daný televizor vylepšuje podle svých možností. Každá generace nových televizorů je vybavena výkonnějšími procesory a využívá v tomto ohledu lepší algoritmy pro zpracování. Proto vybírejte z nejnovějších modelových řad. „Kromě rozlišení řeší obrazový procesor také přesnost barevného podání. Při sportovních přenosech je tento aspekt optimalizace barevných nuancí také mimořádně důležitý. Na tuto oblast se specializuje již výše zmíněný sportovní mód. Procesory HCX využívají například metody zpracování stejné, jako hollywoodská postprodukční studia“, dodává Ondřej Machala.    

  • Černá barva – působivý obraz
    Třetí klíčovou vlastností je schopnost televize zobrazit správně plochy, které mají být černé. Televizory, jejichž displeje se skládají ze zobrazovacího panelu, pod nímž je ukryto trvalé podsvícení, mají v tomto ohledu problém a z černé barvy se díky pronikajícímu světlu stává tmavě šedivá. Protože černá barva ovlivňuje výrazným způsobem z pohledu diváka kvalitu obrazu, výrobci si zakládají na řešení této problematiky. Obecně se však musíme vrátit k již zmíněným OLED panelům. Jejich technologie je totiž založena na tom, že displej není plošně podsvícen a černé části obrazu jsou, ideálně v kombinaci s dodatečnou povrchovou úpravou obrazovky, naprosto černé.

  • HDR – vylepšení kontrastu
    Kontrast je poslední obrazovou vlastností, kterou je nutné zmínit. Opět totiž platí, že má zásadní vliv na vnímání obrazu. Vyspělá elektronika dokáže spočítat rozdíl mezi nejsvětlejším a nejtmavším bodem zdrojového obrazu, rozsah kontrastu „roztáhnout“ až na maximální možnosti televizoru, které jsou zpravidla mnohem větší, a zlepšit tak výsledný dojem pro diváky. Technologie, která provádí popsaný proces, se jmenuje HDR (High Dynamic Range) a její aktuálně nejnovější generace nese označení HDR10.

  • Přenos obrazu do tabletu – aby vám neunikla žádná šance
    Další neocenitelnou možností je sledování právě vysílaného programu na tabletu nebo smartphonu v rámci domácí Wi-Fi sítě. „Pokud budete muset odběhnout od televize, budete tak stále v aktuálním dění a nic vám neunikne. Stejně tak můžete sledovat závěr zápasu z ložnice při usínání. Příkladem televizorů s touto vlastností je nová generace OLED přístrojů Panasonic s funkcí TV anywhere. Když nestihnete začátek utkání nebo budete na jednání mimo domov, můžete vzdáleně spustit nahrávání vysílání na externí disk připojený k USB a následně ho poslat do vašeho tabletu třeba do hotelu na služební cestě,“ dodává Ondřej Machala z Panasonicu.

 

  1. Zvuk – stejně důležitý jako obraz
    Nevýrazný zvuk srazí sebelepší obraz do kolen. Trend maximálně tenkých televizorů audio vlastnostem televizorů obecně příliš nepřispívá. Pokud chcete dosáhnout bohaté zvukové reprodukce, doplňte televizor soundbarem, který je designován k položení pod televizi nebo montáž na zeď nad ni. Soundbar lze pořídit současně s televizorem, ale také samostatně kdykoli v budoucnu.

——

Produktové tipy

Panasonic TX-55FZ800E
Elegantní zástupce nejnovější generace OLED 4K televizorů Panasonic s obrazovkou o úhlopříčce 55″ (139 cm), obrazovým procesorem HCX využívajícím algoritmy z profesionálních hollywoodských studií a sportovním módem. Zobrazení dále vylepšuje technologie HDR10+ a kvalitu obrazu i zvuku potvrzuje prestižní certifikace THX. S připojením do kabelové i bezdrátové Wi-Fi sítě podporuje všechny běžně používané chytré služby a funkce TV anywhere umí poslat obraz do telefonu nebo tabletu i mimo domácí Wi-Fi síť.
Cena: 59 990 Kč

Soundbar Panasonic HTB 688
Kompaktní zvukový systém typu soundbar využívá tři nezávislé reproduktory a pro výraznou reprodukci basů je doplněn výkonným bezdrátovým subwooferem. Kombinace obou částí naplní váš obývací pokoj čistým, bohatým a plným zvukem, který je dynamičtější a působivější než zvuk z reprodukčního systému zabudovaného v tenkém televizoru. Jednoduché zapojení a ovládání zajišťuje kompatibilita s HDMI CEC.
Cena: 7 990 Kč